Er du eller har du lyst til å bli en trekkfugl til «Syden»?

Mange bobilister pakker nå bobilen for å reise til Spania og bli der gjennom vinteren. For veteranene går dette på skinner, men om du gjør dette for første gang har vi samlet noen råd.

Mange drømmer om å overvintre i «Syden». I bobil er det mulig, men noen forberedelser må du gjøre. Foto: Knut Randem

Nå er det ikke bare Spania som er aktuell for «trekkfuglene». Andre foretrekker Portugal, Italia eller et annet land for å få et varmere klima gjennom vinteren.

Mange foretrekker å reise til steder der det er mange andre nordmenn, mens andre helst vil oppleve landet de reiser til uten å møte for mange nordmenn.

Noen blir borte i tre måneder og kommer hjem til jul. Andre reiser etter jul og kommer hjem med våren mens andre igjen blir borte et halvår i slengen. Vi reiser alle på ulike måter og må gjøre våre egne valg. Derfor er ikke all informasjon i denne artikkelen overførbar til alle.

Å pakke bobilen for et lengre utenlandsopphold krever at du tenker litt over hvilke temperaturer du kommer til å oppleve – og ikke minst, husk at det kan komme snø og kulde andre steder enn i Norge.

Velg piggfrie vindterdekk om du risikerer vinterføre på turen. Foto: Knut Randem.

Skal du kjøre av gårde med sommerdekk eller vinterdekk, spør du kanskje? Det kommer helt an på når du reiser og når du kommer tilbake. Det eneste som er sikkert er at du ikke skal bruke piggdekk. De er som regel forbudt å bruke sørover i Europa.

Vær oppmerksom på at ulike land kan ha ulike regler i trafikken selv om de er med i EU. For eksempel så er det i Spania påbudt å ha to varseltrekanter i bilen. Andre land kan ha andre særegenheter.

Hvor skal du overnatte?
Skal du være borte i flere måneder vil du sikkert ligge stille i kortere eller lengre tid. Hvilke overnattingstilbud du velger kan være avhengig av hvordan du vil reise.

Langs Middelhavet vil flere campingplasser og bobilplasser gi deg gunstigere priser om du blir på stedet over lengre tid. Men du vil kanskje flytte litt på deg og ha kortere og lengre opphold på ulike steder.

Vær klar over at det i flere land i praksis er forbudt å fricampe. Likevel er det mange som gjør det, selv om de regelmessig blir jaget av politiet.
Tolkningen av hva som er camping kan også være restriktiv i noen land. Et åpent sidevindu, som stikker ut fra bobilen, kan i noen land i ytterste konsekvens være nok til å bli karakterisert som ulovlig camping.

Fricamping er ikke like populært i alle land. Faksimile «Spania i dag»..

Om du vil komme tett på lokalbefolkningen så kan du benytte deg av de gratis en-døgns overnattingstilbudene vi har beskrevet her. De kan passe både på vei til og fra eller for å gi avbrekk og variasjon mens du er på det som kanskje er hovedoppholdsstedet ditt.

Gass blir lett et problem
På lengre reiser blir gass alltid et problemområde du må håndtere. Hva du bør gjøre avhenger av hvordan og hvor du reiser. Uansett er det få steder i Europa du får byttet eller fylt norske gassflasker – enten du har klikk-kobling eller industrikobling. Koblingene er som regel også ulik de norske. Det kan lett bli stressende å lete etter de som kan hjelpe deg.

En eller to selvfyllingsflasker kan være en god løsning. Da kan du fylle flasken på LPG-stasjoner i de fleste land. En gratis app (myLPG.eu) gir deg oversikt over hvor du kan fylle gass. Les mer om fylling og bytting her.

Velger du selvfyllingsflaske så sørg også for å få montert et utvendig fyllepunkt. I flere land vil det være problematisk å fylle en selvfyllingsflaske som står bak en dør. Straks du har et utvendig fyllepunkt blir den nærmest å betrakte som en tank. Og da får du lov til å fylle de fleste steder der det er mulig. Husk å kjøpe et adaptersett slik at du kan fylle på pumper med ulike munnstykker.

En selvfyllingsflaske og en vanlig flaske kan være en god kombinasjon. Foto: Knut Randem.

Gass håndteres ulikt i mange land. Selvfyllingsflaskene er nok det mest anvendelig. Men det kan finnes lure løsninger i ulike land. Mange som reiser sørover på denne tiden av året reiser til Spania. Der benyttes den samme klikkoblingen som i Norge, men du får likevel ikke lov til å bytte den norske flaska i Spania.

Løsningen kan være å kjøpe seg en spansk flaske, som kan byttes ved behov, og å eventuelt returnere denne ved hjemreise. Ligger du lenge på en fast plass kan det være at campingplassen du bor på leier ut gassflasker. Mange forteller at dette er en enkel og god løsning.

Om reisen til og fra Spania ikke strekker seg over for lang tid, klarer du deg kanskje med dine norske flasker på reisen fram og tilbake. Mange kjører også med en norsk og en spansk flaske når de er på slike reiser. Her må du finne en løsning som passer til ditt reisemønster og behov.

Det finnes alltid unntak, men dette gjelder i mange tilfeller. Reiser du til andre land kan det finnes andre fornuftige løsninger. Se vår oversikt over fyllesteder på Bobilplassen.no.

Franske motorveier kan i noen tilfeller berøres av miljøsonene. Foto: Knut Randem

Miljømerker og andre merker
Ulike land har ulike regler for miljømerker. I miljøsoner der slike kreves må du ha et merke i frontruta som viser at din bobil ikke har mer utslipp enn at den kan kjøre inn i miljøsonene. Noen merker kan du kjøpe i det enkelte landet, mens andre må kjøpes i god tid før avreise. Skal du kun kjøre på hovedveier/motorveier trenger du det sjelden.

Det tyske miljømerket kjøpes for eksempel enkelt hos Decra i Flensburg (på hverdager) og koster 5 euro. Det franske miljømerket kan ikke kjøpes i Frankrike, men må bestilles på nettet. Også her er prisen en håndfull euro. I andre land kan det være at du kun registrere deg og får godkjenningen på nett. Tyskland er et eksempel på et land der miljøsonene er faste og har samme regel hele året. I Frankrike varierer kravene i den enkelte miljøsone med den aktuelle luftforurensningen og kan endres fra dag til dag.

Det er ulike bestemmelser i ulike land og det kan være lurt å benytte seg av Green-Zones app der du i gratisutgaven kan se hva du trenger i det enkelte land. Du kan kjøpe en del miljømerker i appen, men vær oppmerksom på at de som forhandler tar en høyere pris enn om du benytter de offisielle kanalene. I den betalte utvidelsen av appen kan du få varsler som gjelder konkret for din bobil.

Biler over 3500 kg må i Frankrike ha blindsonemerker bak og på begge sider. Foto: Ellen Randem.

I Frankrike må alle kjøretøy som veier mer enn 3500 kg ha et blindsonemerke på tre sider av bilen. Det fungerer som en advarsel til mykere trafikanter og er altså ikke et miljømerke. Det hevdes av mange at merket ikke er nødvendig utenfor tettbebygde strøk, men vi har ikke sett offisiell dokumentasjon som dekker påstanden. Uansett skal det godt gjøres å ikke kjøre innom et tettbygd område i Frankrike.

Forsikring
Et grønt forsikringskort, som gir en dokumentasjon av at bobilen er behørig forsikret, er strengt tatt ikke nødvendig i de fleste europeiske landene, men ta det likevel med. Du får kortet gratis av forsikringsselskapet ditt. Selv om grønt kort ikke er et krav der du reiser så kan det være et allment krav om at bilforsikringen skal kunne dokumenteres på papir.

En stille morgen på en vingård i Bordeaux. Foto: Knut Randem.

Skal du være lenge borte, kan forsikringsselskapet ditt gi deg råd om forsikringens gyldighet. Sjekk også hvor lenge du kan kjøre med norske skilt i landet du skal oppholde deg lenge i. I Spania kan du for eksempel kjøre en norskregistrert bil i maksimum seks måneder i løpet av en 12-måneders periode.

Husk helsetrygdkortet
Innenfor EU/EØS-området og Sveits gis det gjensidig helsehjelp til innbyggerne i det offentlige helsevesenet. Da bruker du helsetrygdkortet til å dokumentere at du har denne rettigheten. Det enkleste er å skaffe seg det europeisk helsetrygdkortet før du reiser. Om du plutselig får behov for det har du sikkert mye annet å tenke på. Kortet utstedes gratis av Helfo. Har du glemt kortet, kan Helfo kontaktes ved behov.

Et helsetrygdkort gjelder i tre år og bestilles på helsenorge.no.

Reiseforsikring
Selv om du har et europeisk helsetrygdkort, anbefaler myndighetene at du også har en reiseforsikring.

Om du planlegger å være borte i flere måneder er det lurt å sjekke hvor lenge du har dekning på reiseforsikringen din. Vanligvis gjelder den i tre måneder, men den kan også ha kortere gyldighet. Det avhenger av forsikringsselskapet ditt. Sjekk før du reiser.

Du kan kjøpe tilleggsforsikring for lengre tid, men det er ofte dyrt. Å ta seg en tur med fly hjem jul eller en annen anledning kan gi det avbrekket i utenlandsoppholdet som forsikringen din krever før du starter på en ny periode.
Noen ganger er en slik svipptur hjemom også billigere enn å kjøpe en utvidet reiseforsikring.

Internasjonalt førerkort
Innen EU/EØS-området er det ingen krav om internasjonalt førerkort. NAF, som utsteder slike kort, anbefaler likevel at du har det i enkelte land. Du kan se deres oversikt her.

Sikkert hundebur i bobil. Foto: Knut Randem.

Kjæledyr
Ved utenlandsreiser med kjæledyr kan ulike regler gjelde i de forskjellige landene. Mattilsynet har laget en veileder der du kan sjekke ut reglene for landene du reiser til, og hva som gjelder når du skal hjem igjen. Den finner du her.

Pass, oppholdstid og Covid
Restriksjoner knyttet til Covid er opphevet i EU/EØS-området.

I andre land må du kunne identifisere deg. Pass eller ID-kort med reiserett gjelder i EU/EØS og Sveits. I bobil får du i praksis neppe behov for det, men det er ingen garanti, så ta det med.

Du har rett til å være i andre EU/EØS-land som turist i tre måneder. Blir du lenger i landet kan det være du må registrere deg.

Du finner informasjon om formaliteter, praktiske råd, spesielle regler og annet for det enkelte land på Utenriksdepartementets hjemmeside.

Denne artikkelen er ikke utdypende på alle områder, men forhåpentligvis har den gitt deg noen impulser eller svar på noen av dine spørsmål. God tur!

Artikkelen ble første gang publisert i oktober 2022. Oppdateres ved re-publisering.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  5 comments for “Er du eller har du lyst til å bli en trekkfugl til «Syden»?

    • Nå er jo denne artikkelen veldig generell, men vi ser ingen endringer i det vi har skrevet. Unntaket er selvfølgelig Covid som har blitt et enda fjernere minne.

  1. Bobiler på Gran Canary er veldig populært for svensker her er flere 10 talls mulig det passerer 100 snart. Ferje fra Spania cadiz til las palmas

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *