Bobilverdens kommentar-artikkel om å betale for det man får og ikke overpris, satte fyr på debatten. Kommentaren ble på kort tid den mest leste artikkelen på lenge.
I kommentaren tok redaksjonen utgangspunkt i en fricampplass som var lagt inn under en campingplass i området. Uten investeringer eller noen fasiliteter gikk prisen fra 0 til 300 kroner.
Kommentaren dreide seg i hovedsak om å ta betalt i forhold til det tilbudet som gis og ikke «ta det markedet er villig til å betale». Enten eieren er privat eller kommunal.
Mange engasjerte seg i debatten både under kommentaren og i sosiale medier. De aller fleste var av den oppfatning at en enkel bobilplass der det ikke er investert i fasiliteter bør koste langt mindre enn 300 kroner. Flere av disse plassene er i realiteten parkeringsplasser med litt ekstra avstand mellom bobilene.
På Bobilplassen.no finnes bobilplasser i alle prisklasser, men forholdsvis få har passert 300 kroner selv om de har både strøm og tømmestasjon. Men noen få tar i med høyere priser.
Ingen over ingen ved siden?
Norges dyreste bobilplass kostet i fjor 450 kroner natta, men i år er prisen satt opp til 635 kroner med tømming som tilnærmet eneste fasilitet. På hjemmesiden står det nemlig at «Det er begrenset med dusj-kapasitet, men fint med do. Så vi anbefaler at du dusjer i bilen».
Om du kommer til denne bobilplassen og kobler deg til strøm, så tro ikke at dette er inkludert i prisen. Strømmen er nemlig gratis. For som det står på hjemmesiden: «Vårt strømanlegg er av eldre dato og det betyr at sikringer kan slå ut om det er for mye belastning fra for mange bobiler. Så bilen kan være uten strøm en hel natt. Til gjengjeld er den gratis og ikke en del av det du betaler for».
Samtidig advares det mot støy fra biler og trucker i båthavna, båteiere som pusser båter fra tidlig morgen til sen kveld syv dager i uka. Og om ikke det er nok, så ligger bobilplassen nær E18 med tilhørende trafikkstøy. (Kilde: Hjemmeside)
Sjølyst marina i Oslo legger alle kort på bordet og advarer på forhånd. Samtidig kan det se ut som om de prøver å unngå kritikk for dårlig el-anlegg ettersom strøm er «gratis». Som kjent kan elektriske komponenter i bobiler skades av feil i el-anlegg.
Prisen er fast gjennom sommeren. Oslos to velutstyrte campingplasser i rolige omgivelser har ingen prisliste og varierer pris etter etterspørsel, men en sjekk i deres bestillingssystem viser at det kan være langt rimeligere å bo der, spesielt om du har anledning til å planlegge Oslo-besøket litt i forveien.
Bobilverden.no har spurt Sjølyst marina om hvordan disse opplagsplassene for båter kan bli så dyre når de brukes til bobiler. Etter en uke har det ikke lykkes å få en kommentar fra Sjølyst marina. Bobilplassen åpner for sesongen i morgen.
Langt ned til nest dyreste
Sjølyst marina skiller seg klart ut. Hvilken bobilplass som er nest dyrest i sommer avhenger av hvordan du vurderer fasiliteter og kanskje hvor lang bobil du har.
På Røros er prisen for en døgnplass på Øra i år satt til 400 kroner og 450 kroner med strøm. Tømming henvises til kommunal tømming et par kilometer unna. Toalett er inkludert, men dusj er ikke alltid tilgjengelig. (Kilde: Hjemmeside)
Det er god plass mellom oppstillingsplassene på Øra og hver plass er gruset. Bobilplassen er åpen hele året, men ved ulike arrangementer i byen går prisen vesentlig opp.
Konkurrenten om den tvilsomme andreplassen er Solsiden bobilplass i Stavern. Her er strøm inkludert i prisen. Dette er en asfaltert plass der hver oppstillingsplass er oppmerket etter minstekravet for avstand.
På Solsiden betaler en bobil 400 kroner om den ikke er over 7,50 på lengden. Vipper den opp mot 8 meter koster det 450 kroner, men er bobilen mellom 8 og 9 meter er prisen 500 kroner. Legger du på enda en meter må du ut med 50 kroner til.
Solsiden Stavern har et flott servicebygg, men det er ikke inkludert i overnattingsprisen. Adgang til servicebygget koster 50 kroner per person per døgn. (Kilde: Hjemmeside)
Om fasiliteter og standard trekkes inn vil det være et par andre bobilplasser som aspirerer til andreplassen, men vi har ikke gått inn i slike vurderinger. Pris med færrest mulig fasiliteter har vært det viktigste sammenligningsgrunnlaget. Dermed blir det ditt valg som avgjør andreplassen.
Dersom vi hadde tatt med strøm i vår prisvurdering ville bobilplassen ved Hartevatn på Hovden tatt andreplassen suverent foran de to andre. Der koster plassen i år 380 kroner og strømmen 150 kroner. Der er det ingen tømming, men adgang toalett.
Normalt under 300 kroner
De fleste bobilplasser med alminnelig grei standard koster under 300 kroner.
Det kan være at redaksjonen har oversett enkelte bobilplasser i det øvre prissegmentet, men det er ikke mange som koster så mye. Gi oss gjerne et tips i kommentarfeltet.
Forskjell på bobilplass og campingplass
Campingplasser er ikke vurdert i denne sammenhengen. Det finnes mange eksempler på campingplasser som tidvis er dyrere enn disse bobilplassene, men campingplasser byr som regel på større tomter, tyngre fasiliteter, betjening og bedre tilbud. Dette er to ulike tilbud.
Det er helt andre kostnader forbundet med å drive en campingplass enn en enkel bobilplass. Likevel kan campingplasser i mange tilfeller konkurrere med bobilplassene både om pris og kvalitet. Sjekk hva du får for pengene om beliggenhet ikke er så viktig.
Selv om noen campingplasser nærmest ser ut som bobilplasser, har vi valgt å se bort fra disse av samme grunner som nevnt over. Campingplasser er også i større grad en destinasjon i seg selv. Bobilplasser er ofte et redskap for å kunne besøke en by eller tettsted.
Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no
Det er “lovlig tyveri” med de prisene i Norge !!!
Jeg var i juni ifjor på 2 bobilplasser i to mindre byer på vestkysten av Tyskland, der var tømming, fersk vann, toalett og dush (0,50 euro) tilgjengelig, pris, ja det var 12 euro på den ene og 15 euro på den andre. WOW, flytt til Tyskland, eller kanskje Sveits !!!
Telemark kanalcamp kr 495,- alt inklusiv
Jølster panorama, ligger i Skei i Jølster fantastisk fin Bobilplass med alle bekvemmeligheter og fantastisk utsikt over Jølstervannet. Pris med strøm er kr 390,00. Jeg tror den vil bli kåret til Norges fineste bobilplass,
.
Over 1000 og stå på Reine i Lofoten.
Ja, enig og det var inkl. dusj også 😊
Loven om tilbud og etterspørsel gjelder campinglivet som alt annet, det er lite vi bobilturister kan gjøre med det 😕 For en bobil/campingplasseier er det det samme om det selges 100 plasser til 400 kr natta, eller 200 plasser til 200 kr natta. Det første er kanskje greiest, det medfører mindre slitasje på anlegget.
Tatt i betraktning at Norge ikke lenger er toppinntekten, men har falt under nivået i andre europeiske land (ikke minst på grunn av dårlig kronekurs), skulle prisen ligge på rundt 200 kr; er vel mer passende for bobiler.
Reine bobilparkering i Lofoten, over 1000kr for et døgn – jeg kjørte derifra
Flekkefjord har det hele, tømning, vand, dush, toilet og ikke mindst god beliggenhed med handlemuligheder og restauranter, hyggelig lille by, friluftsbad og man kan altid fange en fisk. Pris 280 NK.
Dette høres trivelig ut ja.
Det er klart at handelstanden tjener på det,
å det er dem vel klar over.
Kjempebra
Prisene i Norge står ikkje i forhold til produktet. Er glad vi har anledning til fricamp i Norge, og hyppige reiser til europa.
Ingenting forundrer meg når det gjelder grådighetskultur og fraskrivelse av ansvar som i denne saken Bobilverden skriver om. Norge priser seg ut av europa på flere ting og ikke kun bobil og camping og ødelegger kun for seg selv.
Se til Frankrike som i skrivende stund har ca. 1450 gratis bobilplasser, flere av dem har også gratis strøm, vann, og andre gratis sanitære tilbud.
Selvsagt er de gratis plassene etablert av kommuner/forvaltning og private for å tiltrekke seg bobilturister til akkurat Deres kommune.
Noe som igjen fører til økte inntekter for næringslivet i kommunen.
Vi ferierer ikke lengre i Norge
Har du Råd til Bobil, har du råd til parkering! Husk at du har helt Gratis parkering på din egen tomt hjemme resten av året…
Alltid et tilbakevendende argument, men det er ikke det det handler om. Like lite som jeg ville betalt 1.800.000 for en Peugeot EURA 660 fra 1989, ville jeg kastet penger ut vinduet på et verdiløst tilbud. Om noen synes at det er greit, så “fine by me”, men det må også være helt greit at noen har helt andre ting å bruke reisekassen på, enn en grusflekk og ingenting annet.
Få plasser i Norge er så spennende at overprisede bobilplasser er helt greit for “den gemene hop”. De finner andre alternativer og da handler og spiser de andre plasser.
Og ja. Vi handler under turene og spiser mye ute og planlegger løypa etter hva vi vil oppleve og hvor vi skal stå. Overprisede plasser faller litt igjennom da gitt.
Du er inne på noe her…bortsett fra Reine i Lofoten, det er ran på høylys dag!!
Tull prat, dårlig konklusjon, du høres ut som om du enten er misunnelig eller av en annen grunn, ikke kan fordra bobilfolk.
Alle over 250 kr skulle vært boykotta
): ): ):
Som det går fram av artikkelen; Oslo – landets hovedstad – er en bobilfientlig by uten et brukbart overnattingstilbud for bobiler. Faktisk må man mange mil unna Oslo for å finne noe som kan brukes. Heller ingen tilbud for tømming av gråvann og do. Nærmeste tømmemuligheter på vestsiden er i Drammen, og den er i tillegg vanskelig tilgjengelig når man kommer vestfra. Dette med tømmemuligheter er forresten også mangelfullt i mange områder av landet.
Hva med Bogstad camping? Ca 15 min unna Oslo sentrum. Ekeberg camping er også nærmere enn Drammen. Begge plasser med god tømme og fylle muligheter
Gjøvik bobilparkering 350,-
Med strøm. Fin plass og trivelige eiere
De siste fem årene har jeg valgt bort Norge som ferieland med bobil. Det er går en grense på hvor mye jeg er villig til å betale. Det er ingen god følelse når man blir flådd. Heldigvis bor jeg på Østlandet så avstanden til resten av norden er ikke avskrekkende. Når standard og service er bedre så er valget lett.
Ja prøv strømstadområdet inkl. Grebbestsd osv.
Bobilplasser
Kosta vel ca SEK 1000,- i Strømstad i påsken, for 1 natt. Er ikke mange campingplasser i Norge som ligger på det nivået?
Sverige er vel ikke billigere, særlig ikke vestkysten. Skiftet til litiumbatteri i bodelen og bruker appen “Parkfornight”. Fungerte ypperlig på ferie i Danmark, Tyskland, Østerrike, Italia, Slovenia. Kroatia drøyt 500 kr natta på campingplass i Rovinj i mai 23. Merker godt svak norsk krone.
Ellers: Det er et smart trekk å etablere sentrumsnære bobilparkeringer, da det genererer mye positivt for handelsstanden og gode opplevelser for oss besøkende..
Anbefaler Sandeåsen Feriesenter ved Loenvatnet i Loen.
Et helt nytt anlegg med flotte oppstillings plasser med panoramautsikt over Lodalen på grus med plen ved siden. Restaurant med rimelig og nydelig mat, servering, 1. Klasses sanitær anlegg med rommelige dusjer, vaskemaskin, og endelig en som har forstått det, lett tilgjengelig tømming av gråvann og toalett kassetter på en lokalitet, og ferskvann fylling på en annen lokalitet, også lett tilgjengelig selv med store biler.
Alt dette for kr 385.- pr.døgn inkludert strøm, dusj og vaskemaskin. Fantastisk vertskap.
ANBEFALES
(Også flott turterreng med stier)
Med de parkeringsprisene som finnes i Oslo er det ikke dyrt med 625 – perfekt lokalisert i sentrum av Oslo.
Det koster stort sett 400kr på plassene i Vestfold, og dyrere på Sørlandet. F.eks Grimstad 708 pr natt. Top camp Vikersund 500 kr. Vi har kun sett 2, Holmestrand bobilhavn og Notodden Nesøya som er under 300 i fellesferien.