Enklere vektendring for nyere bobiler

Mange ønsker å endre vekta opp eller ned. Foto: Knut Randem.

Det blir færre hindre for å endre vekt på nyere bobiler. Nå er det bare eldre bobiler som har denne fleksibiliteten når vekta skal endres opp og ned rundt 3500 kg.

Fra 2016 har det vært mulig å registre bobiler opp og ned rundt vektgrensen på 3500 kg uten å gjøre tekniske endringer. Vel og merke om bilens konstruksjon tillater det i følge COC-papirene. Det ble da også tillat å endre totalvekten mer enn en gang.

Men det var en viktig begrensning. Endringen fra 1. januar 2016 gjaldt kun for biler registrert før 15. september 2012. Ja, det høres merkelig ut, men uten å gå i detaljer så er det ulike regelsett før og etter denne datoen.

Håp for nyere biler i år?
Da Bobilverden.no skrev om denne saken i 2015 lovte samferdselsministeren oss å be Vegdirektoratet om å se nærmere på en tilsvarende endring for kjøretøy registrert etter 15. september 2012.

Bobilverden.no har henvendt seg til Samferdselsdepartementet for å sjekke hvordan det går med dette løftet.

Statssekretær Tommy Skjervold svarer på vegne av departementets politiske ledelse at dette er en viktig sak for dem.
– Vegdirektoratet jobber for tiden med å endre regelverket, slik at kjøretøy registrert etter 15. september 2012, i gruppe M og N med største totalvekt under 7500 kg, også kan endre tillatt totalvekt uten å måtte gjøre tekniske endringer.

Skjervold forteller også at Vegdirektoratet tar sikte på å sende ut et regelverksforslag på høring før sommeren.

Høringen tar tre måneder og kan bli forlenget på grunn av sommerferien. Deretter skal høringssvar vurderes og eventuelt legges inn i regelverket. En endring av regelverket trer derfor neppe i kraft før mot slutten av året.

Regelverket gjelder ikke eksklusivt for bobiler, men alle biler i de angitte klassene.

Tekst og foto: Knut Randem

Les også: Enklere å endre vekt (2015)
Les også: Enklere vektendring for alle (2019)

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *