Enklere ned i vekt

Nå skal det bli enklere å endre vekta. Foto: Knut Randem.

Nå skal det bli enklere å endre vekta. Foto: Knut Randem.

Dette er ikke dagens slanketips, men en oppsummering av høringen for Vegdirektoratets forslag til endring av bestemmelsene for endring av vekt på blant annet bobiler.

Til nå har det vært nærmest umulig å endre vekten på en bobil mer enn en gang. Det har vært relativt kurant å endre vekt opp, men ned har det vært nærmest umulig. Ingen bobilprodusent har ønsket å svekke bilens konstruksjon til en lavere vekt.
Det har heller ikke vært mulig å endre vekt på en bil mer enn en gang.

I begrunnelsen for endringsforslaget skriver Vegdirektoratet blant annet:
” I dag er det sånn at mange fabrikanter ikke har noen metoder for hvordan kjøretøyet kan bygges om til en annen største tekniske vekt. Flere av fabrikantene oppgir at de ikke kan gi noen forslag til metoder om tekniske endringer fordi kjøretøyene er identiske i mange vektutførelser og at de ikke kan angi fiktive endringer til offentlig myndighet. De kan derimot garantere for endret totalvekt uten at det gjøres fysiske endringer på kjøretøyet.”

Forslaget til endringer i kjøretøyforskriften ble sendt ut på høring i begynnelsen av oktober.

Les mer hva høringen omfattet her.

Høringsfristen gikk ut i forrige uke og Bobilverden har fått innsyn i høringssvarene. Ingen ser ut til å være negative til forslaget, men flere vil at endringene skal være mer omfattende.

Norsk Bobil og Caravan Club (NBCC) er den eneste bransjeorganisasjonen som har svart på høringen. NBCC ser med stor glede på de foreslåtte endringene, men foreslår at endringene også skal gjelde tilhengere/campingvogner. Dette er en kjøretøygruppe de mener ofte lider av for lavt registrert tillatt totalvekt.

Toll- og avgiftsdirektoratet har heller ingen innvendinger mot forslaget. Direktoratet tar forbehold om at de har oppfattet forslaget rett og slik at endringen kun gjelder endring av tillatt totalvekt etter registrering. Dermed vil forslaget ikke påvirke beregningen av engangsavgiften.

Bilimportørenes Landsforening ser ingen gode argumenter for at de foreslåtte endringen skal begrenses til kjøretøy registrert før 15. september 2012.

Vegdirektoratet har foreslått at regelendringen skal gjennomføres fra 1. januar 2016. Uten direkte motforestillinger i høringen bør det kunne gjennomføres.

Les mer: Enklere å endre vekt

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *