Enighet om statsbudsjettet

Malibu for første gang på Caravanmessen. Foto: Knut Randem.

Det blir ikke økt engangsavgift på bobiler. Foto: Knut Randem.

Det er i Stortinget oppnådd enighet om statsbudsjettet. De siste ukene har det vært stor spenning knyttet til Venstres forslag om en betydelig økning av engangsavgiften på nye bobiler. Mange med bobiler i bestilling spurte i sosiale medier om hvordan de kunne avbestille bobiler på grunn av Venstres forslag. De hadde ikke råd til en prisøkning på 15 prosent. Nå kan de puste lettet ut.

Under en pressekonferanse i Stortinget i dag, ble enigheten om budsjettet presentert og avtalen signert på direkten. I avtaledokumentet er ikke bobil/campingbil nevnt. Det betyr at engangsavgiften for bobil ikke øker.

Bransjen har reagert samstemt mot Venstres forslag. Rune Lysaker, styremedlem i Norges Caravanbransjeforbund (NCB) mente det var urimelig å beskatte ferie og fritid så hardt. Han var redd forslaget skulle få dramatiske følger for bransjen dersom det hadde blitt vedtatt.
Norsk Bobil og Caravan Club (NBCC) minnet om at engangsavgiften for bobiler har vært den samme som for varebiler. Det har det vært naturlig å akseptere. Å nesten doble avgiften ville etter deres mening ramme svært urettferdig.
Norsk Bobilforening (NB) påpekte at bobilturister er i ferd med å bli en viktig inntektskilde for turistnæringen over hele landet. Vanligvis gjøres det tiltak for å oppmunter til utskifting av eldre biler i dårlig stand. Denne avgiften mente de ville trekke i motsatt retning. De påpekte også at nye biler er mer miljøvennlige enn eldre biler.

Dette er bakgrunnen
Før Venstre la fram sitt alternative budsjett, ble Abid Raja sitert i Aftenposten på at ”Det går ikke an å gi skattelette til bobil mens Telenors mobilnett krasjer”.
I sosiale medier ble Rajas utsagn erklært å være en særdeles merkverdig sammenligning.
Bobilverden spurte Raja om hvor han hadde funnet skatteletten for bobiler, men han svarte aldri på vår henvendelse. Det var heller ingen skattelette i regjeringens forslag.

Noen dager senere kom Venstres forslag til statsbudsjett. Der var det lagt inn en vesentlig økning i engangsavgiften for ”campingbiler”. Nye bobiler i prisklassen 600.000 – 700.000 ville bli om lag 100.000 kroner dyrere fra årsskiftet.
Mange, som har bestilt bobil i høst for levering neste år, holdt pusten. Det ville ikke blitt så enkelt å heve kjøpet.
Bobilverden har ved flere anledninger forsøkt å få en kommentar fra pressesjef Jan Christian Kolstø i Venstres stortingsgruppe. Han har ikke svart på våre henvendelser.

I politisk kvarter i NRK 4. november uttalte Unge Venstres leder Tord Hustveit ”… harryavgifter … på campingvogner og ymse – omregistrering …” i en ellers uforståelig setning.

Bobilverden har fortsatt ikke fått noe svar fra Venstre, så det vi har fra dem er altså disse to utsagnene.
Bobilverden skulle gjerne spurt Venstre om de mener høyere avgift på nye og mindre forurensende bobiler er et godt miljøtiltak.

Les også: Venstre vil gjøre bobiler 15 prosent dyrere

Del dette med andre:

  1 comment for “Enighet om statsbudsjettet

  1. Bare å rope “hurra” for at det ikke ble en økning i engangsavgiften på bobiler. Men det betyr at det finnes et parti i Norge som fortsatt vil øke avgiften (siden de har foreslått det..). Min konklusjon er; Stem aldri mer Venstre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *