I det stille ble det ved siste månedsskifte markert nyåpning av den Gamle Strynefjellsvegen. Veien er vernet og var en av de sist riksveiene med grusdekke. Nå er reparasjonsarbeidene på veien ferdige.
Gamle Strynefjellsvegen er en av de første turistveiene i landet og ble bygd for for hånd på slutten av 1800-tallet. Siden 1997 har veien hatt status som Nasjonal turistveg, men den tidligere riksveien har nå status som fylkesvei. Veien ble vernet i 2009. Det betyr at veien skal holdes så nær den opprinnelige standarden som mulig.
Statens vegvesen beskriver veien som et eksempel på stor ingeniørkunst og et mesterverk i seg selv der den går gjennom det storslåtte høyfjellslandskapet.
Den nåværende fylkesveien var i sin tid en viktig hovedvei mellom øst og vest i Sør-Norge. I dag går en mer moderne vei i en sløyfe nord for Gamle Strynefjellsvegen. Det er der du kjører når du bare skal fram. På den vernede veien må du ha tiden for deg.
At veien er vernet har lagt sterke føringer for arbeidet med å sette veien i stand til å tåle dagens turisttrafikk – uten å ødelegge det opprinnelige særpreget og den gamle byggeskikken som kjennetegner fylkesveien mellom Grotli i Skjåk og Videseter i Stryn, skriver Statens vegvesen. Forholdet til villreinstammen i området måtte også ivaretas under byggearbeidene.
Gamle Strynefjellsvegen er opprinnelig bygd for hest og vogn. Da vegen ble verna i 2009 var den en av de siste riksveiene med grusdekke.
Slitt i 120 år
Etter over 120 års bruk hadde den gamle veien forfalt. Trafikk av mange og tunge og brede kjøretøy har ført til slitasje. De høye chaussémurene har blitt skjult bak tjukke lag med grus og vegetasjon. Disse er nå brakt fram i lyset igjen. Stabbesteiner er funnet igjen utenfor veibanen og satt opp flere steder der de manglet.
– Gjennom arbeidet som har blitt gjort på Gamle Strynefjellsvegen har vi klart å ta vare på veiens opprinnelige stil og særpreg, sa fylkesordfører Even Aleksander Hagen i forbindelse med nyåpningen.
– Denne veien er både et viktig kulturminne og en kilde til unike opplevelser for de som bruker den. Statens vegvesen har gjennom Nasjonale turistveger planer om å ruste opp rasteplassen der markeringa ble holdt og et nytt kulturminneskilt blir satt opp.
Siden 2019 har Gamle Strynefjellsvegen vært stengt for kjøretøy tyngre enn åtte tonn eller lengre enn åtte meter for å hindre slitasje på veien.
Statens vegvesen har laget en film om arbeidene med Gamle Strynefjellsvegen. Filmen viser også det flotte landskapet veien går gjennom. Du kan se filmen her:
Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no
Les også: Til fjells med bobil