En rundtur uten bobilen

Ta deg en rundtur til noe av det vakreste Norge har å by på. En helt spesiell togtur i fantastisk natur.

Flåmsbana bukter seg gjennom dype daler før den stiger opp til Myrdal. Foto: Sverre Hjørnevik.

Flåmsbana har blitt beskrevet som en av de vakreste togreisene i verden og er en av de største turistattraksjonene i Norge. Toget går fra enden av Aurlandsfjorden, en fjordarm til Sognefjorden, opp til høyfjellet ved Myrdal Stasjon.

Du kan parkere bobilen flere steder og kjøpe deg en rundtur eller ganske enkelt en tur-retur-billett.

Togreisen går mellom Myrdal og Flåm, en avstand på 20,2 kilometer gjennom det imponerende landskapet i Flåmsdalen. Denne strekningen byr på en unik kombinasjon av natur og ingeniørkunst, med dramatiske fjell, fossefall, og dype daler.

Flåmsbana. Foto: Sverre Hjørnevik/Norway´s best.

Byggingen av Flåmsbana begynte i 1924 og ble fullført i 1940. Prosjektet var en teknisk utfordring på grunn av det bratte terrenget, med en høydeforskjell på 863 meter mellom Myrdal og Flåm.

Banen ble bygget med en stigning på opptil 55 prosent (55 meter per kilometer), noe som gjør den til en av de bratteste adhesjonsbanene i verden. Opp til Myrdal går togreisen rundt og rundt inni fjellet.

Flåmsbana ble opprinnelig bygget for å gi innbyggerne i Flåm en pålitelig forbindelse til Bergensbanen og resten av jernbanenettet.

En reise med Flåmsbana tar en time, men er som å ta en tidsreise gjennom Norges historie og natur.

Toget gjør et kort stopp ved Kjosfossen, slik at passasjerene kan gå ut og oppleve den mektige fossen på nært hold. Kanskje kommer også huldra ut og avleverer en lokk fra fossen.

En reise med Flåmsbana kan for eksempel kombineres med en båttur på den vakre Aurlandsfjorden. Foto: Rolf M Sørensen, VisitFlåm.

Om du ikke ønsker å ta toget, så kan du ta sykkelen fatt, men da går du glipp av mye av ingeniørkunsten. Har du det travelt med å komme ned, finnes det også en zipline for de med gode nerver.

En tur med Flåmsbana kan gjøres i flere kombinasjoner med tog, båt, buss og sykkel slik at det blir en opplevelsesrik rundtur. Du kan oppleve både Flåmsbana, Aurlandsfjorden, Nærøyfjorden og Stalheim på en slik rundtur.

Nærøyfjorden er på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder. Den uberørte fjorden hevdes å være verdens smaleste fjord. Foto: Sverre Hjørnevik.

Bobilen kan du parkere i Flåm, i Voss eller et annet sted som passer for en rundtur.

Du kan lese mer om opplevelsene og rundturer du kan være med på hos Norways Best, et lokalt selskap, som eier Flåmsbana sammen med Vy.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  1 comment for “En rundtur uten bobilen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *