En reise på tvers

Hvor er Norge på sitt aller vakreste, og når er det landet vårt viser seg fra sin aller beste side? Meningene kan være mange, men nettopp dette gir den som eier en bobil eller campingvogn en unik mulighet til å selv bestemme dette.

Flåm er et populært turistmål, men få tar turen ut fjorden og klatrer opp til Stigen.

Friheten til å velge, til å reise, og til å stoppe nettopp der du har lyst, er det som gjør en reise i bobil eller med campingvogn til en helt unik ferieform. Dagsetapper og kjørelengder kan du enkelt bestemme med utgangspunkt i reisefølgets sammensetning eller hvilke opplevelser som er målet for turen. Med barn i bilen gjelder det å skape engasjement og aktiviteter underveis, slik at turen blir et hyggelig minne, og ikke bare endeløse timer i baksetet.

Hardangerbrua er ikke bare storslagen ingeniørkunst, men også et unikt landemerke.

Miljøvennlig ferie
Undersøkelser viser at ferie i campingvogn eller bobil er en av de mest miljøvennlige måter å feriere på – og når reisen i tillegg går i Norge blir miljøavtrykket lavt. Denne kunnskapen har ført til at de tidligere utskjelte bobilene har fått en ny æra. At det er forskjeller på folk som kjøper bobil, og de som velger campingvogn er det forsket en god del på. Mange har nok en illusjon om at fordelen med bobil er å kunne kjøre, stoppe og gi overnattingsmulighet over alt. Slik er det imidlertid ikke, og bobilene er praktisk talt like avhengige av en god infrastruktur – akkurat som campingvognene. Dermed er gode campingplasser minst like aktuelt nå, som for tjue år siden.

Baroniet i Rosendal er en omvei verd – på en ferd mellom øst og vest.

Dele gode opplevelser
Inspirasjon og informasjon er viktig. Som klubbmedlemmer er det mye å hente fra publikasjoner, bøker og nettsider. Folk som har hatt gode opplevelser vil gjerne dele disse med andre, og samtidig finnes det utallige brosjyrer, reisebøker og ikke minst internett-steder å hente inspirasjon fra. Når noen spør, pleier jeg å si at alt fra tips om vandreruter fra DNT, til veikart, hotellguider og kommunale internettsider, benyttes til å skape en spennende reise i Norge. Man skal jo ikke bo på hotell når man er på campingtur, og det er mye informasjon du ikke har bruk for på en kommunes nettside, men begge deler gir deg viktig lokal informasjon. Om severdigheter, kultur og kanskje også program for arrangementer som kan være spennende å oppleve.

Trollet vokter inngangen til en av de mange opplevelsene i Hunderfossen Familiepark.

Reise på tvers
En snarvei til slike gode opplevelser kan du – om du starter et eller annet sted sør for Trondheim og vil oppleve Sør-Norge – finne på nettstedet norwaycamping.no der åtte deltakende campingplasser kan være nettopp de stedene du har lyst til å besøke på en rundreise mellom øst og vest. Selv har de kalt tilbudet for ”Camping Norge East – West” og disse campingplassene er plassert i passende dagsetapper fra hverandre – og familien får i tillegg rikelig tid til opplevelser underveis. Med Oslo eller Bergen som utgangspunkt gis det rikelig informasjon om ulike veivalg og severdigheter på turen. Enten det er en kulturopplevelse som Maihaugen på Lillehammer, et besøk i Hunderfossen familiepark, drømmen om å kjøre Trollstigen eller oppleve en isbre på nært hold, gir nettstedet og brosjyrene verdifull inspirasjon og oversikt over kjøretider og avstander.

Åtte campingplasser
De åtte campingplassene har alle sin helt unike karakter og sjarm. Oslo har to campingplasser, Bogstad og Ekeberg, som begge ligger godt plassert i forhold til å oppleve alt hovedstaden har å by på. I naturskjønne omgivelser på grensen mellom byen og marka i vest, finner du Bogstad Camping. Et moderne turistsenter som byr på alle fasiliteter, og lokalbuss til Oslo sentrum rett utenfor inngangen. Ekeberg Camping ligger i øst, høyt hevet over Oslo sentrum, men likevel bare en spasertur unna for den som er sprek. Returen vil nok de fleste foretrekke med buss. Begge campingplasser er et glimrende utgangspunkt for å oppleve alt Oslo har å by på av severdigheter og kulturopplevelser.

Med bobil er det lett å utforske Norge – og finne de uforglemmelige campingplassene.

Under de syv fjell
I vest er det Bratland Camping, seksten kilometer utenfor Bergen sentrum, som er utgangspunktet for å oppleve byen under de syv fjell. Campingplassen ligger naturskjønt og fredelig til langs riksvei 580, men god offentlig transport til sentrum gir deg lett tilgang til alt Bergen har å by på. Med bobil eller campingvogn trygt plassert ligger alle byens tilbud fremfor deg – enten det er å vandre på Bryggen, besøke Troldhaugen, ta banen til Ulrikens topp eller overvære en konsert i Grieghallen. Ikke bare Bratland Camping, men hver enkelt campingplass har sin egen nettside der det er linker til gode opplevelser og lokale severdigheter.

Trollveggen Camping ligger tett opp til den barske fjellveggen med samme navn.

Kulturskatter
Maihaugen på Lillehammer tilhører også en av våre store kulturskatter, og denne byen ved munningen til Gudbrandsdalen er et yndet turistmål året rundt. Severdighetene ligger tett, fra de flotte hoppbakkene fra Vinterolympiaden i 1994 til Aulestad, og det er alltid et pulserende livet i bysentrum. Bare noe få minutters gange unna byens kjente gågate finner vi Lillehammer Camping – nede ved Mjøsas bredde. En fin badeplass hører med, og enten man kommer forbi med bobil eller campingvogn, er dette et fint sted å tilbringe noen dager. Og deretter går kanskje turen nordover, i retning Hunderfossen? Her finner vi en familiepark med appell til barn i alle aldre. Eventyrfigurer, tamme husdyr og en rekke leker er nok til å ønske seg flere dagers opphold på Hunderfossen Camping. Og med Norsk Vegmuseum i et helt nytt bygg og mulighet for en tur i bob-banen fra 1994, mangler det ikke på aktiviteter i dette gjestfrie området.

Et fantastisk besøks-senter er anlagt på toppen av Trollstigen – her skjult under tåke.

Til fjells
For mange er det de mange fjordene og den ville Vestlands-naturen som er blant den mest tiltrekkende naturen Norge har å by på. Det er neppe tilfeldig at blant de atten Nasjonale Turistvegene finner vi hele åtte av disse i denne landsdelen. Fjell, fosser og juv byr på spennende opplevelser, og det er ikke vanskelig å finne sine favorittsteder. Enten du kjører over Hardangervidda og tar inn på Øen Turistsenter, eller velger en nordligere rute over Filefjell er det kort mellom kultur- og naturopplevelser. For den som tar ferden over Sognefjell eller Strynefjell kan veien føre til Loen og Olden. Førstnevnte byr på en ny ”Skylift” som løfter deg fra havnivå til fjellet Hovden som ligger 1100 moh, mens du inne i enden av Oldenvatnet kan ta deg opp til Briksdalsbreen.

Den nye taubanen i Loen tar deg opp til 1100 meter høyde i løpet av få minutter.

Nærkontakt med naturen
Breen er en del av Jostedalsbreen Nasjonalpark, og fra Oldedalen kan du komme opp til toppen av Briksdalsbreen til fots eller bli kjørt med åpne biler. Bare 10 kilometer fra dette naturfenomenet ligger Gryta Camping idyllisk til helt nede ved Oldenvatnet – med god plass til både bobiler og campingvogner, samt båter til utlån for den som vil mosjonere eller prøve om fisken biter. Familiedrevne campingplasser som denne byr på en lun atmosfære, nærkontakt med naturen og rimelige priser for oppstilling av både bobil og campingvogn.

Trollveggen
En mer spektakulær beliggenhet enn den Trollveggen Camping byr på, skal du lete lenge etter. Navnet sier det meste, og like før Raumadalen vider seg ut og ender i Åndalsnes finner vi dette vakre stedet. Blant bratte fjellvegger og med utsikt rett mot Romsdalshorn. Her finner du et glimrende utgangspunkt for å utforske dette området – enten det er en fottur over Romsdalseggen eller en biltur opp Trollstigen. I denne delen av Norge er det virkelig kort mellom uforglemmelige opplevelser.

Romantikk ved Oldenvatnet. Gryta Camping har også sjarmerende hytter til leie.

Uforglemmelige opplevelser
Nettopp kontakten mellom de besøkende og lokale drivere er viktig for de åtte som står bak samarbeidet Norway East West (ekstern lenke). Råd og vink om gode opplevelser og turmuligheter som gir ferieturen ”det lille ekstra” hører med. Samtidig er det viktig å være lydhøre overfor ønsker fra bobil- og campingturister – for å kunne møte endrede behov og ønsker – enten de kommer fra Norge eller utlandet. Derfor møtes også denne gruppen av samarbeidende campingplasser jevnlig, og er også på studieturer til utlandet hvert eneste år. Målet er ikke bare å by Norge på sitt vakreste, men også uforglemmelige opplevelser på veldrevne og hyggelige campingplasser.

Tekst og foto: Sven Furuly, BoCM
Artikkelen er tidligere trykket i Bobil- og CaravanMagasinet

Del dette med andre:

  1 comment for “En reise på tvers

  1. Flott reportasje! Jeg tok turen innom nettsiden til Gryta Camping i Olden, og det var meget hyggelig lesning, kr 210,- for bobil. Ekstra kr 20 for person i bobil. Tillegg kr 45,- for strøm, men de fleste har kanskje ikke dette behovet sommerstid? Prisene gjelder 2020 og det blir garantert et besøk eller to neste år 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *