En reise gjennom norsk samferdselshistorie

Alle som restaurer og eier eldre kjøretøy forvalter en del av vår historiske kulturarv. Noen går imidlertid atskillig lenger og bestemmer seg for å skape et museum for å vise og dokumentere historien – slik familien Ziener Thronsen har gjort på Treungen i Telemark.

Museet ligger idyllisk til ved Nisser, og selv parkeringsplassen utenfor museet byr på mange godbiter. Bil- og motorsykkelklubber har ofte fellesturer til Treungen.

På sin gård fra 1700-tallet på Treungen i Telemark har familien Ziener Thronsen gjennom generasjoner samlet unike kulturhistoriske skatter fra flere århundrer. Alt dette har familien bevart med tanke på en dag å kunne åpne et museum der de besøkende kan være med på en reise bakover i tiden og få en fornemmelse av hvordan det var å leve i Norge, for 50, 100, eller kanskje 200 år siden.

Disse tankene ble til virkelighet da Johan Ziener Thronsen for 10 år siden fikk kjøpt et bygg på 1500 kvm og 10 mål tomt. I tillegg er det blitt bygget et magasin på ytterligere 300 kvm for å skape ”Z-Museum”, der kommunikasjon i Norge får en sentral plass.

Veteranbiler og veteranmotorsykler utgjør stammen i museet, og utstillingene skiftes jevnlig. Museet har også eget restaureringsverksted.

Kl. 12, 12. mai 2012
Arbeidet pågikk i flere år, men klokken 12 den 12. mai 2012 åpnet dørene for aller første gang. Da, som nå, fikk vi se en variert utstilling med noe for enhver smak, og helt siden åpningen i 2012 er deler av utstillingen skiftet ut regelmessig – og vi finner stadig nye og spennende objekter som berettiger en ny tur til Treungen.

For de kjøretøyinteresserte vil det kanskje være den store samlingen av biler, mopeder og motorsykler som strekker seg helt tilbake til 1900-tallet, da triller, sleder og hestevogner stod for transporten på veier og gater før disse, som skaper størst engasjement.

Telefonsamlingen er en av de virkelige godbitene, og de eldste apparatene er nesten 150 år gamle.

Telefonhistorie
Kommunikasjon er imidlertid mye mer enn dette, og ikke minst telefonens historie har fått en stor plass i dette museet. Fra Treungen kommer også en annen lidenskapelig samler, Olav Dalen Zahl. Han har i løpet sitt liv bygd opp en nærmest ubegripelig stor samling av telefonapparater, telemateriell og og alt som er knyttet til utviklingen av telefonen i Norge gjennom nærmere 150 år. Selv den siste manuelle telefonsentralen i Treungen har fått sin plass i dette museet.

Gamle leker, klær og innredningsdetaljer er presentert i spennende montasjer som skaper fine tidsbilder.

Tråsykler
Alt som er knyttet til transport er solid dokumentert på dette museet. Mange lurte kanskje på hva som kom til å skje med den store samlingen av klassiske tråsykler som tilhørte sykkelverkstedet ”Den Rustne Eike” i Oslo, som ble lagt ned for ti år år siden. Svaret finner du på Z-Museum, sammen med leker, dampmaskiner, klær, sko og møbler fra de siste 150 årene.

Jernbanehistorien er også solid dokumentert på dette museet. Telemark har gjennom årenes løp hatt en rekke lokalbaner som nå er borte.

En av Norges største samlinger av orientalske tepper er også en reise til Treungen verd, for ikke å glemme en 1000-1200 år gammel stokkbåt. Denne ”hultrebåten” ble funnet i Nisser, og at Zeiner Thronsen har fått lov til å forvalte denne kulturskatten i sitt museum, viser hvilken tillit myndighetene har til museets kvalitet, driftsmodell og fremtidsvisjoner.

Museumsbutikken er det første du møter, og her finner du nostalgiske leker og typiske ”landhandel” – artikler.

Mange besøk
Til å begynne med var museet åpent året rundt, men nå er det vinterstengt. Som en morsom oppmerksomhet ble hver gjest nummer 1000 belønnet med en flaske champagne og gratis inngang til museet. Denne skikken pågår fortsatt, og i september 2019 fikk gjest nummer 44 000 siden åpningen den overraskende gaven.

Også parkeringsplassen ved museet kan by på opplevelser utenom det vanlige. I den varme årstiden besøkes Z-Museum jevnlig av både norske og utenlandske bil- og motorsykkelklubber. Amcars, eldre sportsbiler eller historiske veteraner bidrar dermed til å å skape et enda større mangfold enn det du finner innenfor museets vegger.

En klassisk amerikansk ”Diner” fra femtitallet serverer alt fra varm lunsj til rundstykker, is og kaffe.

Idyllisk
Treungen ligger idyllisk til ved Nisser, og Z-Museum har en egen rikholdig souvernirbutikk, kafé og postkontor. Kombinert med store uteområder gjør dette et besøk til en opplevelse for hele familien.

Museet har en egen hjemmeside, www.z-museum.no der du finner nyttig informasjon om museets åpningstider, samlinger, m.m. Vi finner fire gode campingplasser i og rundt Treungen, og med sin lokalisering i hjertet av Telemark er det også mange andre severdigheter i kort kjøreavstand.

Tekst: Sven Furuly, Foto: Sven Furuly, Simona Vatanen og Z-Museum

Artikkelen har tidligere blitt publisert i Bobil- og Caravanmagasinet
Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *