En provinshovedstad med historiske røtter

Leeuwarden, hovedstaden i den nederlandske provinsen Friesland, er en by rik på historie, kultur og sjarm. Med en befolkning på litt over 120 000, har denne koselige byen mye å tilby både til innbyggere og besøkende.

Det gamle veiehuset ligger i dag på et stort torg som forener både det moderne og gamle Leeuwarden. Foto: Knut Randem.

Leeuwarden har en lang og rik historie som strekker seg tilbake til det 9. århundre. Byen fikk bystatus i 1435, og har siden den gang vært et viktig handels- og administrasjonssenter i regionen. På 1600-tallet, under den nederlandske gullalderen, opplevde Leuwarden en betydelig vekst og velstand, noe som er tydelig i byens historiske bygninger og kanaler.

Langs kanalene i sentrum er det både butikker og spisesteder. Noen serveringssteder er plassert på lektere. Våre bilder er tatt på en litt kjølig dag i april. Foto: Knut Randem.

Et av de mest kjente historiske landemerkene er Oldehove, et ufullstendig kirketårntårn som begynte å helle under byggingen på 1500-tallet. Selv om tårnet aldri ble ferdigstilt, er det i dag et ikonisk symbol for byen og gir en flott utsikt over Leuwarden og det omkringliggende landskapet.

Tårnet Oldehove ble skjevt under bygging og ble aldri bygd ferdig. Foto: Ben Bender.

Hva kan du se?
I Fries Museum kan du få et dypdykk i Frieslands historie, kunst og kultur. Her kan du se alt fra arkeologiske funn til moderne kunstutstillinger. Her finner du også en utstilling om Mata Hari.

Blokhuispoort er et tidligere fengsel, men er nå et kreativt senter med butikker, kafeer, og arbeidsplasser for lokale kunstnere og entreprenører. Det er også et sted å få et innblikk i Leuwardens historie på en annerledes måte.

Prinsentuin Park er en vakker park midt i byen, fin for en avslappende spasertur eller piknik. På sommeren arrangeres det ofte konserter og andre kulturelle arrangementer her.

AquaZoo Friesland er en familievennlig dyrehage som spesialiserer seg på vannlevende dyr. Anbefales for både store og små.

Ikke alle kanaler er farbare for større lektere. Foto: Knut Randem.

Ellers er Leeuwarden like så sykkelvennlig som de fleste nederlandske byer. Sykkelstiene lar deg utforske byen og den vakre frisiske landsbygda.

Leeuwarden ble kåret til Europas kulturhovedstad i 2018, og det har etterlatt varige inntrykk på byens kulturelle landskap. Byen har et blomstrende kulturliv med mange festivaler, teaterforestillinger og kunstutstillinger gjennom året.

I Jachkthaven er det anlagt en bobilplass. Bobilene til høyre har fått plass i første rekke mot kanalen. Foto: Knut Randem.

Mat, drikke og overnatte
Friesland er kjent for sine spesielle delikatesser, og i Leeuwarden kan du nyte tradisjonelle frisiske retter som suikerbrood (søtt brød med sukker) og Fryske dúmkes (småkaker med anis). Byen har også et bredt utvalg av restauranter og kafeer som tilbyr alt fra internasjonale retter til lokal mat.

Det er flere overnattingssteder i området. Vi valgte Leeuwarden Jachthaven der marinaen har 15-20 plasser for bobiler. Noen av plassene er i første rekke mot kanalen. En dreibar jernbanebru og lektere som passerer under den, er eneste underholdning her.

En og annen lekter venter på tur til en åpning av jernbanebrua. Foto: Knut Randem.

Leeuwarden Jachthaven ligger i behagelig 10 minutters sykkelavstand til sentrum i Leeuwarden. En stor matvarebutikk ligger like bortenfor plassen.

Det er alltid hyggelig å ligge i første rekke. Foto: Knut Randem.

Leeuwarden er en by som kombinerer det historiske med det moderne, og tilbyr noe for enhver smak. Enten du er interessert i historie, kunst, kultur eller bare vil nyte en rolig dag i vakre omgivelser, er Leeuwarden et reisemål som kan overraske og glede.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *