Den ligger ikke i Norge, men mang en norsk bobilist, som har tatt turen over grensa til Tyskland, har havnet på bobilplassen i denne Østersjø-byen.
Den nord-tyske byen Schleswig vet å sette besøkende i bobil i første rekke. I havneområdet er det plass til 45 bobiler idyllisk plassert i de første rekkene mot sjøen. Bak skuer kirka ned over plassen. Det betyr selvfølgelig at bobilplassen ligger tett på byens sentrum. Og aller nærmest ligger gamlebyen.
De som bare sneier innom Tyskland havner ofte i Flensburg eller Scandinavien Park ved autobahn. Der får de gjort alle innkjøp og kan rask komme seg tilbake til Norden igjen. Men det er ikke så langt til Schleswig. Bare en drøy halvtime skal du bruke på de 42 kilometrene.
Der ”Wohnmobilstellplatz am Schleswiger Stadthafen” er populær blant de besøkende der den ligger helt på bryggekanten. Det vil si at ikke alle kan få plass på bryggekanten, men straks noen forlater orkesterplass, rykker noen fram fra parkett – for å bruke teaterspråket.
Plassene har en grei størrelse selv om de ikke fullt ut følger nordisk standard med tremetersregler. Det skal godt gjøres å få til på bobilplasser sørover. Bobilplassen tar i mot bobiler i alle lengder, men ikke alle plasser er like lange og egnet for alle størrelser.
Her finner man seg først en plass. Dernest går man til havnesjefens kontor og sjekker inn. Det koster 16 euro per døgn (24 timer) inkludert strøm, fylling og tømming ved en helt grei tømmestasjon og adgang til servicebygget. Servicebygget her inneholder en rekke baderom som inneholder dusj, vask, toalett og urinal, så her gjør du alt alene i et og samme rom. Her virket alt rent og ordentlig. Du betaler et depositum for nøkkelen til servicebygget. Det er også adgang til vaskemaskin og tørketrommel mot en avgift.
Bobilplassen i Schleswig ble tidligere i år kåret til årets bobilplass av bladet Promobils lesere.
Langs brygga ligger flere serveringssteder og det nærmeste ligger ved siden av ytterste bobil. Det er 500 meter til butikk og enda kortere til gamlebyen.
Røtter fra vikingetiden
Byen er en direkte videreføring av vikingehandelsplassen Hedeby, som ble oppløst. Byen har flere ganger vært befestet både ved borg og bymur.
Schleswig ligger i et område hvor eierskapet har skiftet mellom ulike nasjoner og interesser. Danskene har hersket her, men det har også ulike tyske hertuger. Kong Fredrik av Danmark og Norge ligger begravet her. Det sies også at kong Nils av Danmark er gravlagt i kirken, men graven er ikke påvist.
Byens domkirke har siden slutten av 1800-tallet hatt Nord-Tysklands høyeste kirketårn og rommer altså en rekke gravmonumenter og minnesmerker over de dansk-tyske forbindelser.
Gamlebyen i Schleswig er stille og rolig. Nesten for stille, men går du litt lenger kommer du opp i den nyere byen hvor det foregår mer handel og er flere restauranter.
Adresse: Am Hafen 5.
PS
Er det fullt på bobilplassen i Schleswig, skal Eckernförde (nærmere Kiel) være et godt alternativ, men det har ikke vi testet.
Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no
Vurdert av redaksjonen i september 2017
Dette er en veldig fin plass. Min favoritt!
Prisen er 20 EUR pr natt, kjørte derifra i går, Tirsdag 19 Juli. Nydelig plass som anbefales
Prisen er 20 EUR pr natt, kjørte derifra i går, Tirsdag 19/7-2022