En historisk by med en topp moderne bobilplass

Vi vet nesten ikke om vi skal omtale byen eller bobilplassen først. Byen fra 1621 har en topp moderne bobilplass like utenfor gamlebyen.

Friedrichstadt ble påbegynt i 1621. Denne bygningen er fra 1693. Foto: Knut Randem.

Velkommen til Nord-Tysklands Lille Amsterdam, står det på turistkartet for Friedrichstadt i Schleswig-Holstein. Den lille kanalbyen med sine sjarmerende og kanskje litt utyske bygninger ble påbegynt i 1621 og kalles også Hollenderbyen.

De fleste serveringsstedene i Friedrichstadt er samlet rundt rådhusplassen. Foto: Knut Randem.

Det var hertug Frederik III av Slesvig-Holsten-Gottorp som ville bygge en by som skulle konkurrere med Hamburg om å bli regionens handelssentrum.

Slik gikk det ikke, men det har blitt en sjarmerende by der gamlebyen ligger på to øyer mellom kanalene Eideren og Treene. I dag bor det bare ca 2 600 personer i byen.

Kanaler omgir gamlebyen i Friedrichstadt. Foto: Knut Randem.

Gatene skiller seg mye fra det vi er vant til å se i Tyskland. Lave bygninger med spisse møner mot gatene. Det er på ingen måte en stor og prangende by. Stillfaren og lavmælt vil vi heller kalle den.

Enkelte av de gamle husene har fått friske farger. Foto: Knut Randem.

Serveringsstedene ligger hovedsaklig langs kanalene og rundt torget der også rådhuset befinner seg. Enkelte av dem er så populære at det kan være nødvendig å bestille bord på de travleste dagene.

Denne kanalen deler gamlebyen i to øyer. Foto: Knut Randem.

Du kan ta kanalbåter på omvisning eller leie tråkkebåter om du vil. Terrenget er flatt og en sykkeltur i omegnen er også å anbefale. Med en topp bobilplass 300 meter fra gamlebyen får du helt sikkert lyst til å bli her i flere dager.

Bobilplassen er organisert rundt en sentral plen. Foto: Knut Randem.

Topp bobilplass
Bobilplassen i Friedrichstadt ligger nærmest tverrs over veien for gamlebyen. Når vi skriver at det er en topp bobilplass så mener vi det i dobbelt forstand. Bobilplassen er med i sammenslutningen TopPlatz. Der samles stort sett tyske bobilplasser av høyere kvalitet. Du finner også en app med samme navn hvor du finner tilknyttede bobilplasser.

Grus på oppstillingsplassene og gress overalt ellers. Foto: Knut Randem.

Vi har ligget på flere TopPlatz-plasser og Wohnmobilstellplatz Friedrichstadt er absolutt blant de bedre.

Plassen er organisert med grusede plasser for bobiler langs veien som går i sirkel rundt en sentral plen. Det er også gress mellom plassene og svært god avstand etter tysk standard. Det vil si at tre og noen ganger fire meter var normal avstand mellom hver bobil.

Automatisk inn- og utsjekking
Ved ankomst kjører du bare fram til bommen og trykket på knappen slik at du får ut et kort. Du velger selv en ledig plass.

Bygningen i midten rommer betalingsautomaten foran og servicebygget bak. Mellom de to delene er den overbygde tømmestasjonen plassert. Foto: Knut Randem.

Overnattingen koster i 2023 18 euro. Ønsker du kjøpe strøm, vann, dusj eller bruke vaskemaskin, fyller du på kortet så mye penger du vil i automaten på «kontoret». Så bruker du kortet som betalingsmiddel der du vil.

Når du reiser (nytt døgn fra sympatiske kl 14) sjekker du ut på automaten og betaler med et debetkort eller eventuelt får tilbake penger tilgode på kortet. Kortet brukes i bommen når du kjører ut.

Kullgrill er forbudt, men elektrisk stekepanne er godkjent. Foto: Knut Randem.

Tømmestasjonen er overbygget og er godt organisert slik at du kan fylle og tømme på mest mulig effektiv måte.

Plassen ligger rolig til med en kanal og en voll mot veien den ene veien og en vold mot landskap og kanal de andre veiene. Om det skulle være fullt her så ligger det en campingplass nesten vegg i vegg.

Det er kort vei fra gamlebyen til landsbygda. Bildet er tatt fra vollen som omkranser bobilplassen. Foto: Knut Randem.

Ved vårt besøk registrerte vi at anlegget blir godt vedlikeholdt og rengjort. Hit kommer vi gjerne tilbake.

Wohnmobilstellplatz Friedrichstadt ligger i trygg avstand til A7. Du tar av fra A7 enten ved Flensburg eller like nord for Hamburg. Tar du ferga over Elben ligger bobilplassen også gunstig til for en kort eller lengre stans.

Du finner fram på denne posisjonen: 54°22’20.1″N 9°05’17.8″E (54.372247, 9.088280)

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  8 comments for “En historisk by med en topp moderne bobilplass

 1. Veldig lik det vi opplevde da vi besøkte Stade, på vestsiden av elva Elbe! Gangavstand til det gamle by sentrumet med koselige små butikker/spisesteder og et veldig koselig havneområde.

 2. Byen Eutin har tilnærmet same opplegget. Reint og fint med Tysk punktlighet. Gamlebyen ligger 4 minutt unna med sykkel, men en 10 minutts spaser tur forbi Slottet, så ender man også i Gamlebyen.
  Ved innsjøen ligger et Frei-bad, men i august får vannet en gulgrønn farge, så noe bad ble det ikke. De ansatte opplyste at det var bare fargen, ellers var vannet sjekket og godkjent.

 3. Støtter beskrivelsen. Meget velorganisert bobil camp og “Fredrikstad” trivelig by. Der er noen vandringsstier også langs kanalene, og videre om ønskelig. Verdt et besøk.
  Verdt besøk er forøvrig også Kappeln og Eckernförde på østsiden, men bobilcampen der ikke så fine som denne.

  • Husk å ta med gratis katalog fra øvrige TopPlatz- plasser i Tyskland m kart .Flere plasser å anbefale , særlig Stade var å anbefale , deretter tok vi ferjen til Danmark , for å slippe Hamburg .

 4. Vi var innom påsken 2022, men da men byen ” død”.
  Vi mitte lete etter en åpen restaurant..
  Men liv all del, Flott by og fin bobilparkering

 5. Hei ! Har vært på bobilplassen noen ganger .
  Helt topp ! Best å stoppe utenfor bommen og så gå å se om ledig plass .Husk flere plasser , særlig mot kanalen , er bestilt på nett . Ser gjestene strever litt med automaten/utsjekk .

 6. Tusen takk for artikkelen ! Vi var i Flensburg og ønsket en hviledag og dro ned hit etter anbefalingen. Nydelig sted og hadde et bedre måltid ute ved en av kanalene i går kveld. Det var lørdagskveld og «kulturnatt» med mye folk i byen og orkester og åpne gallerier. Glad vi fikk plass på stellplassen den ble full senere på kvelden. Vi er 1 norsk og 64 tyske bobiler her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *