En fotograf i bobil i vakkert landskap

På Åmnøya kan du finne slike plasser. Foto: Alan Billyeald.

På Åmnøya kan du finne slike plasser. Foto: Alan Billyeald.

Du har sikkert lagt merke til hans vakre bilder på Facebook fra bobilturer over hele landet. Her forteller han om hvorfor han valgte Norge og om sin pasjon for norsk natur og det nordnorske. Se de vakre bildene fra Helgeland, Vega og Lofoten og drøm mot neste sesong.

Alan Billeyald liker ikke bare å fotografere. Foto: Privat.

Alan Billeyald liker ikke bare å fotografere. Foto: Privat.

Alan Billyeald vokste opp som tredje generasjon brite i den britiske kolonien British Guiana i Sør-Amerika, som etter selvstendigheten i 1966 heter Guyana. Han har bodd og arbeidet i mange land, men valgte Norge som sitt nye hjemland.
– Når jeg først har valgt å bo i et så vakkert land som Norge, samtidig som jeg er glad i å reise, hørtes bobil ut som den beste kombinasjonen. Jeg tenkte også at bobillivet ville gi meg nye muligheter for min største hobby, fotografering, forteller han.

Forelsket
– Jeg besøkte Lofoten første gang i 1977 og ble fullstendig forelsket i landsdelen. Jeg tror jeg har besøkt Lofoten hvert år siden da – enten sommer, høst eller vinter. Et vakrere sted skal du lete lenge etter å finne i verden. Og menneskene der oppe er de herligste jeg vet om.
– Vi har ikke hatt bobil så mange år, men det var helt klart at den første langturen i bobilen skulle gå nordover. Det var i 2014.
– Det var en perfekt sommer med fantastisk vær både i nord og sør. Ja, kanskje litt for varmt.

Liten i stort landskap ved Eidem på Vega. Foto: Alan Billyeald.

Liten i stort landskap ved Eidem på Vega. Foto: Alan Billyeald.

Verdensarv og Helgeland
Målet for turen var å bruke lang tid langs kysten av Helgeland og i Lofoten. Turen opp til Brønnøysund ble derfor raskt tilbakelagt, forteller Billyeald.
– Vi har også lenge hatt et ønske om å komme ut til Vega. Vegaøyene ble skrevet inn på Unescos liste over verdens kulturarv i 2004 for sitt enestående natur- og kulturmiljø.
– Det ble en hyggelig fergetur fra Horn til Ingerøya i Himmelblåriket (ref TV-serie. red. anm.).
– Vega er en perle med flott landskap og små veier med lite trafikk. Jeg hadde ventet å se mange flere bobiler der. Det er et lett sykkelterreng og mange fine steder kommer du nesten ned til vannet.
– Ærfugldriften med innsamling og eksport av dun har vært en sentral næringsvei drevet av kvinnene mens mennene var på fiske. Dette er mye av grunnen til verdensarvoppføringen, forteller Billyeald.
Du finner også gode kulinariske opplevelser og han anbefaler Vega havhotell.

Siste bil på ferga til Tjøtta. Planlagt ferge var ute av trafikk. Foto: Alan Billyeald.

Siste bil på ferga til Tjøtta. Planlagt ferge var ute av trafikk. Foto: Alan Billyeald.

Tilbake på fastlandet var planen å følge Kystriksveien (Rv17) fra Horn og nordover.
– Men ferga hadde kollidert i brygga og vi måtte endre planene. Vi hadde flaks og kom oss med siste ferge til Tjøtta. Der la vi oss inn på Offersøy camping hvor vi fikk en plass med nydelig utsikt.
– Utsikten ble bedre og bedre etter hvert som lyset endret seg. Som fotograf følger jeg alltid med på lyset, spesielt i den blå timen. Blåtimen får du om morgenen cirka 40 minutter før soloppgang og om kvelden også cirka 40 minutter etter solnedgang. Dette er en magisk tid for stemningsfulle og romantiske bilder, forteller den entusiastiske fotografen.

– Når du først er i dette området kan du også ta ferge ut til Dønna, Herøy og Tenna med vakre landskap.

– Vi dro videre til Amnøya. Den var vi anbefalt av en bobilvenn. Der så vi ikke en eneste bobil på to dager og hadde hele øya for oss selv, røper han.

I galleriet under har vi samlet mange av Alan Billyealds bilder fra turen han beskriver. Artikkelen fortsetter under galleriet.

Previous Image
Next Image

info heading

info content

Trangt ved straumen
Turen videre gikk over Saltstraumen til Bodø hvor de tok ferge til Moskenes i Lofoten. Ved Saltstraumen syntes de det var alt for mye folk, men de fant sin egen plass like ved.
– Saltstraumen er et fantastisk sted hvor du kan se kreftene når 400 millioner kubikk vann hver sjette time trykkes gjennom det trange sundet.
– Og er du først på disse kanter plikter du nærmest å ta en tur til Kjærringøy, anbefaler Billyeald.

Reine er en favoritt i Lofoten. Foto: Alan Billyeald.

Reine er en favoritt i Lofoten. Foto: Alan Billyeald.

Vakre Lofoten
Etter fergeturen fra Bodø til Moskenes ble de møtt av ”tusen” måker. Etter denne velkomstkomiteen gikk turen til Reine bare åtte kilometer unna.
– Det er vanskelig å parkere i Reine, men vi har hatt venner der siden 1977 så vi parkerte i deres bakgård med tilgang til vann og strøm. Det er et utkikkspunkt med plass til kanskje 15 biler ved innkjøringen til Reine rett under Reinebringen. Det er et utmerket sted, men du må være tidlig ute for å få plass. Dessuten bør du ha nervene i behold, det går ras der en gang i mellom, forteller han.
– Skal du se midnattsola må du på ”utsiden”, som de sier der oppe. Ramberg har en flott strand og camping hvor du kan nyte midnattsola.
– I Svolvær lå vi på bobilplassen foran Vestfjord hotell. Bynært og med en fantastisk utsikt til det maritime livet.
– Mye av Lofoten ligger bare og venter på å bli oppdaget. I stedet for å vise enda flere bilder, utfordrer jeg deg til å ta turen selv.
– Jeg drømmer om å reise nordover med bobilen om vinteren, men tror jeg først må oppgradere ”Bobilly” til en bobil som tåler norsk vinter bedre. Kanskje det først blir når jeg blir pensjonist, avslutter Alan Billyeald.

I galleriet under har vi samlet noen av Alan Billyealds bilder fra Reine.

Les også: Langs Helgelandskysten i bobil
Les også: Opplevelser på rekke og rad i Lofoten
Les også: Fra Sandefjord til Lofoten

Previous Image
Next Image

info heading

info content

.

Velkomstkomiteen sitter klar. Foto: Alan Billyeald.

Velkomstkomiteen sitter klar. Foto: Alan Billyeald.

Del dette med andre:

  1 comment for “En fotograf i bobil i vakkert landskap

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *