En digital nomade fra nord

44 år gamle Ruben Nergård bruker bobilen både som hjem og arbeidsplass og kaller seg selv for en digital nomade. Målet hans er å se det meste av Europa før han fyller 50 år.

Vi møtte Ruben Nergård på Caravan salon i Düsseldorf. Der snuste han rundt etter nyheter.

– Jeg liker å ha god tid og liker ikke å stresse rundt, klargjør 44-åringen, når vi møter han under et stopp i Düsseldorf i Tyskland i slutten av august. Da var han på vei fra Norge og en strålende sommer i Nord-Norge, til sørligere breddegrader i Europa.

Hvor hadde han ikke helt bestemt seg for, men det måtte bli i nærheten av en by og en flyplass som det er lett å pendle tilbake til Norge fra. For han må reise noen turer hjem til sønnen sin på Finnsnes.

En slik bobil har jeg, men min er eldre og hvit, stråler Ruben når vi kommer til denne standen på messa.

Hjemmekontor i bobilen
– Jeg må ha tilgang til minst 4G-dekning for å kunne jobbe. Det er bare i Norge det er dekning selv i grisgrendte strøk. I utlandet må man som regel stå i nærheten av byer eller større tettsteder, sier Ruben Nergård, som har en arbeidsgiver som har lagt opp til at alle ansatte har hjemmekontor. Og ingen møtes fysisk.

– Det gjør at man faktisk kan bo i bobilen og reise rundt, slik jeg gjør. Jeg bor i løpet av året ca 50 prosent i bobilen, men har hundreprosent jobb. Dette burde flere arbeidsgivere og ansatte legge opp til. Det at jeg velger å bo i bobilen gir ingen praktiske utfordringer, forteller Ruben Nergård.

Har kjernearbeidstid
Selv om han kan reise rundt i verden som en nomade, så har han en kjernearbeidstid som må oppfylles, men også en fleksibilitet som gir større handlingsrom.

– Det er ikke slik at min arbeidsgiver krever at jeg skal begynne klokken 08.00 og slutte klokken 16.00, men jeg må utføre oppgavene som kreves. Tilbake får min arbeidsgiver en arbeidstaker som er mer enn motivert, og som jobber den tiden man er mest effektiv, slår den digitale nomaden fast. Han jobber i databransjen.

– Målet mitt er å få sett de aller fleste landene i Europa før jeg blir 50 år, sier han, og er nå på veien for å tilbringe sin andre vinter i bobilen. Bare avbrutt av noen flyreiser hjem.

Er det noe jeg kan oppgradere med, undres Ruben Nergård når han besøkte Düsseldorf og messa Caravan Salon tidligere i høst.

La penger i bobilen
– Jeg har verdens beste ekssamboer, og som er med på å legge til rette slik at jeg kan reise og farte slik selv om jeg er pappa.

– I sommer var både hun og guttungen med på tur. Tror nok at hun kanskje misunner denne tilværelsen litt, ler Ruben, og understreker at de har et kjempegodt forhold selv om de har flyttet hver til sitt.

De bodde sammen på Kvaløysletta i Tromsø, men da forholdet tok slutt ble huset solgt og han valgte i stedet å legge penger i bobil. En Globe Traveller Bravia Swan 599 med firehjulstrekk fra 2017. Sør i Norge, i Sverige, i Europa, og til og fra Nord-Norge kjører han på «helårsdekk», men hjemme i nord er det piggdekk som gjelder.

Kjører med «helårsdekk»
– Jeg kjører med helårsdekk som kalles All-Terrain fra BFGoodrich rundt i Europa og til og fra Nord-Norge, men hjemme i nord velger jeg å bruke piggdekk. Der er det så mye vekslende føre om vinteren, og våt is er det verste, fastslår han.

Vi møttes da han i august kom innom Europas største caravanmesse i Düsseldorf, Caravan Salon, for å se på nye bybobiler. Her trålet han den ene standen etter den andre før han fant en nyere versjon av sin bybobil på standen til Bravia.

Han er også nysgjerrig på de ulike løsningene som har kommet, og han leter etter utstyr som kan være kjekt å oppgradere sin egen bobil med. Han er nysgjerrig på fjæringer til bilen, solceller, batterier og strømomformere. For blir man bitt av bobilinteressen er det mer enn nok å utforske. Også når man ikke er på tur.

Joda, denne var også fin.

Fantastisk sommer i nord
– I sommer har jeg vært hjemme i nord og fått med meg den fantastiske sommeren vi har hatt, men nå er jeg på vei sørover for å slippe unna den lange nordnorske vinteren, forteller Ruben Nergård. Sist vinter var han ukesvis i Sverige, Danmark og Tyskland, og tilbrakte også mye tid i bobilen på Østlandet.

For en av hensiktene med bobilen er å slippe unna de lange nordnorske vintrene. Godværet i nord har ikke gitt behov for å kjøre så langt i sommer, men nå er han på vei.

– Når jeg er i bobilen er jeg hjemme hos meg selv uansett hvor jeg står parkert. Jeg liker også å kjøre på fjellturer. Derfor har jeg valgt firehjulstrekk, og med diesel-Truma kan jeg stå selv i 30 minusgrader, forteller 44-åringen.

Har alle fasiliteter
Han mener mange har fått lyst på bobil eller campingvogn når de har sett hvordan han lever, og når man først har prøvd så vil man innse at dette er et enkelt og fritt liv. Så selv med lavere kronekurs og høyere renter på lån, tror han dette livet likevel vil fenge flere og flere.

– Jeg har alle fasiliteter jeg trenger i bobilen. Det er ingenting jeg savner, bortsett fra en oppvaskmaskin. Det skulle jeg hatt, smiler han.

– Blir det ikke litt ensomt i lengden å kjøre rundt alene?
– Nei, ikke i det hele tatt. Dette spør alle om. For det første liker jeg å være på tur alene, men jeg har heller ikke problemer med å snakke med fremmede der jeg parkerer. Har jeg lyst på selskap så tar jeg kontakt og skravler i vei, svarer han, og forteller at han opplever at folk ofte kommer med campingstoler og slår seg ned eller inviterer han bort til seg.

– Så, nei. Det er slettes ikke ensomt å bo i bobilen, fastslår nordlendingen, som også har lagt ut noen videosnutter om seg selv på YouTube.

Kaller seg «Mann 40+»
– Jeg har ingen stor YouTube-kanal med tusenvis av følgere, men jeg legger ut videoer slik at venner og bekjente kan følge meg på veien, sier Ruben Nergård, som synes det er morsomt å både filme og redigere. En hobby ved siden av jobben er det også plass til i bobilen.

Hans første tur i bobilen var forrige vinter, og en video fra den turen har han kalt «Digital nomade på første tur!». Profilnavnet «Mann 40+» vitner heller ikke om de største ambisjonene. Dessuten ser han at algoritmene til YouTube heller ikke er på hans side. Da må man gjerne finne på sprøe påfunn, eller kle av seg selv, ler han.

– Eksen lo og sa at «Mann 40+» hørtes ut som en kontaktannonse. Jeg svarte at jeg kom ikke på noe bedre, men vi får se i framtiden. Hensikten er å vise fram bobillivet for flere, humrer han selv. Så hvis du også vil følge med på Rubens reiser vet du hvor du finner han.

Tekst og foto: Bjørn Egil Jakobsen, BoCM

Artikkelen er tidligere publisert i Bobil- og Caravanmagasinet

Les også: VTI fraråder «helårsdekk»

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *