En bobilplass kan være noe mer

Vannposten(!) på torget er påkostet som et tegn på vannets betydning. Den «svenske» restauranten Alter Schwede ligger i det midterste huset bak. Foto: Knut Randem.

Du verden hvor mange trøstesløse bobilplasser det finnes, men ofte skal det ikke å så mye til for å gjøre det litt ekstra trivelig. Slike plasser blir ofte kåret til årets bobilplass, slik denne har blitt.

På vei hjem fra Düsseldorf og årets Caravan salon ble turen i år lagt via Wismar. Denne gamle hansabyen har et bysentrum preget av fordums historie. Byen ligger mot Østersjøen bare 64 kilometer øst for Lübeck. Veien dit blir altså en liten omvei om du tenker i rette linjer, men hva gjør vel det i bobil?

Kirkeskipet i St. Marienkiche nærmest. Foto: Knut Randem.

Wismar ligger i delstaten Mecklenburg-Vorpommern og har om lag 45.000 innbyggere. Den har hatt byrettigheter siden 1229 og ble med i Hansaforbundet i 1259 da den gikk i forbund med Lübeck og Rostock for å beskytte byen mot pirater.

Gjennom århundrer utviklet byen seg til en blomstrende hansastad. I 1376 døde 10.000 av byens innbyggere i en pest, men byen hadde stor framgang til utpå 1500-tallet.

Etter trettiårskrigen ble byen og området rundt lagt inn under svensk overherredømme etter slaget om Wismar, som var en del av den skånske krig.
Svenskene strømmer fortsatt til Wismar, men flokker seg nå gjerne rundt restauranten Alter Schwede (gamle svenske), som ligger ved rådhusplassen. Maten kan anbefales, men det finnes også andre spisesteder rundt dette torget.

Gamlebyen i Wismar er velholdt. Foto: Knut Randem.

Det svenske overherredømmet varte til 1803 da kong Gustav IV Adolf pantsatte byen til hertugdømmet Mecklenburg-Schwerin. Først i 1903 gikk byen over i tysk kontroll.
Varemagasinet Karstadt har for øvrig sin opprinnelse i Wismar.

Under andre verdenskrig ble middelalderkatedralene St. Georgenkirche og St. Marienkirche hardt rammet av luftangrep på tampen av krigen. De er delvis rekonstruert, men kirkeskipet i St. Marienkiche er ikke gjenoppbygget. Du kan imidlertid studere utgravningene på nært hold.

Wismar var en del av Øst-Tyskland fram til muren falt i 1990. Den godt bevarte gamlebyen har siden 2002 vært oppført på Unescos verdensarvliste.

Fire ganger årets bobilplass
Det tyske bladet Promobils lesere har minst fire ganger kåret Wohnmobilpark Westhafen Wismar til årets tyske bobilplass. Det var det antallet diplomer vi kunne telle i resepsjonen.

Plassene som ligger inn mot plenen er populære. Foto: Knut Randem.

Bobilplassen ligger en kort spasertur fra gamlebyen, men samtidig i et stille og rolig område. Den har 65 plasser, men er umåtelig populær og du skal ikke vente for langt utpå dagen før du legger deg til i sommerhalvåret. Plassene er store etter tysk standard; 10×5 meter er de fleste plassene.

De heldige får plass rundt plenen i midten av plassen. Her er det benker og bord som alle kan benytte og det er lagt litt ekstra i beplantningen. Det er ikke like idyllisk mot ytterkantene, men absolutt akseptabelt med grus under bobilen og litt gress ved siden av på de fleste plassene. De senere årene har det også kommet til en liten utvidelse med 10 plasser innerst på området. Vi telte ikke, men mistenker at disse kommer i tillegg til de 65 plassene det ellers reklameres med.

Bobilplassens resepsjon med salg av drikkevarer og tømmestasjonen til høyre. Foto: Knut Randem.

Bobilplassen har alle fasiliteter for fylling og tømming. Du må betale for rent vann, dusj og strøm, men ellers er alt inkludert i en behagelig døgnpris på 10 euro (24 timer). En kvikkstopp på 12 timer koster 7 euro. Strømmen kjøper du fra en automat på strømstolpen. Putt på 1 euro og du har strøm i 5 timer.
Resepsjonen er åpen en kortere periode hver dag, men ellers betaler du overnattingen på automaten utenfor resepsjonen.
Like rundt hjørnet finner du dagligvarebutikk og drikkevareutsalg.

Konklusjon: Vi skjønner at tyske lesere har kåret den til årets bobilplass flere ganger.
Adresse: Schiffbauerdamm 12, GPS: N 53°53’39» – E 11°27’01».

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no
Vurdert av redaksjonen: september 2017
Kilde historiske opplysninger: Wikipedia

Del dette med andre:

  1 comment for “En bobilplass kan være noe mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *