Eldre menn dør i trafikken

Ulykkesstatistikken på norske veier øker voldsomt i 2022. Allerede etter august er fjorårstallene overskredet. Eldre menn er ofte ofre.

Tre ganger så mange eldre døde på norske veier i sommer sammenlignet med i fjor. Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen.

47 mennesker døde i trafikken i sommer. Det er 18 flere enn i samme periode i fjor. 90 mennesker er omkommet på veiene så langt i år. 18 personer døde i august-trafikken. Dette viser Statens vegvesens foreløpige ulykkestall.

Tre ganger så mange eldre døde i sommertrafikken
Det er allerede ti flere døde i trafikken ved utgangen av august, enn det var i hele fjor. Sommeren er ofte «høysesong» for ulykker på veiene. Årets sommer er intet unntak. Det som særlig preger juni, juli og august i år er mange omkomne på mc og det store antallet eldre mennesker som dør i trafikken, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

– Tre ganger så mange eldre – over 65 år – døde på norske veier i sommer sammenlignet med i fjor. 15 personer i år mot 5 i 2021. Vi jobber fortsatt med å analysere ulykkene, derfor vet vi ikke årsakene til årets dødsulykker ennå. Eldre mennesker tåler mindre i en kollisjon enn yngre, og vi har ingen å miste, verken besteforeldre eller andre, sier Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen. Hun oppfordrer alle sterkt til å holde oppmerksomheten på veien, bruke bilbelte, holde fartsgrensa og kjøre etter forholdene.

40 prosent økning i antall dødsulykker
Etter årets åtte første måneder har 90 omkommet i trafikken. Årets tall er vesentlig høyere enn de senere årene. Til og med august i 2022 er det om lag 40 prosent flere omkomne enn i tilsvarende periode i 2021 (90 mot 53). Vi må tilbake til 2016 for å finne sammenlignbare tall til og med august (97).

Det er forskjell på utviklingen i fylkene. Mens Viken holder seg stabilt høyt, er Oslo og Møre og Romsdal fylkene der færrest dør i trafikken, også i år. Nordland, Vestfold og Telemark og Rogaland har den største økningen sammenlignet med fjoråret.

De som omkommer er ofte voksne menn, og bare 20 av de som har omkommet på veiene hittil i år er kvinner.
Det er fortsatt møteulykker og utforkjøringsulykker som dominerer. MC har også en dårlig utvikling.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *