EHG blir bredere involvert i Norge

Fra modellåret 2025 skjer det endringer i den norske forhandlerstrukturen for samtlige av Erwin Hymer Groups bobilmerker. Forhandlerne må tilpasse seg, men det er udramatisk for kundene.

Morten Sonnic og hans danske stab skal representere alle Erwin Hymer Groups merker overfor forhandlerne. Foto: Knut Randem.

Erwin Hymer Group (EHG) har i mange år brukt sitt danske datterselskap EHG Nord som representant overfor forhandlerne av Dethleffs og Sunlight i Norge. Det siste året har har også gruppens ferskeste merke Etrusco kommet til gjennom en eksklusiv forhandleravtale med Tellus.

Bobilverden.no møtte Morten Sonnic på messa Caravan salon i Düsseldorf. Han leder EHGs utskutte virksomhet for Norden, EHG Nord med base i Danmark. Deres oppgave er markedsføring og salg i samarbeid med forhandlerne.

I Norge har Krokens datterselskap Solid import stått for disse oppgavene for bobilmerkene Hymer, Carado, Bürstner, Laika, LMC og Niesmann Bichoff.

– Vi har nå inngått en ny avtale med Kroken og er glade for at de gjennom sine egne forhandlere velger å fortsette å representere de samme merkene som før.

– Solid/Kroken har vært en fantastisk samarbeidspartner for Erwin Hymer Group i mange år, og de har utviklet våre merker og markedsandeler på det norske markedet på best mulig måte, sier Sonnich.

Forhandlerne som ikke eies av Kroken fikk fredag varsel om den nye situasjonen. De får alle tilbud om nye forhandleravtaler, men nå med EHG Nord, forteller Sonnic.

– Det har bare vært i Norge og Spania at vi har hatt en så stor ekstern importør av våre merker. Gjennom de nye forhandleravtalene blir hver enkelt forhandler sin egen importør, forteller Sonnic. Det har vært en normal situasjon for de fleste andre merker.

– Når vi representerer EHG i hele Norden gir det oss fordelen av å kunne hjelpe hverandre over landegrensene på en mer fleksibel måte.

Fra 2025
I bobilbransjen starter en sesong ganske tidlig. Forberedelsene til modellåret 2025 starter for fullt på nyåret, men allerede i høst kan det være aktuelt å forberede bestillinger av chassis, slik at man har tilstrekkelig antall chassis å bygge bobiler på.

Solid import skal representere merkene overfor alle sine forhandlere til 2024-modellene er levert til forhandler. Det blir dermed en overlapp mellom 2024- og 2025-modellene.

– Dette er helt udramatisk for kundene, sier Sonnic. Hans medarbeidere skal om kort tid ta kontakt med de frittstående forhandlerne i Norge slik at det kan inngås nye forhandleravtaler.

Om framtiden sier Morten Sonnic at det finnes mange muligheter i markedet. Ikke bare salg. Vi og forhandlerne må fokusere mer på de andre muligheten gjennom utleie, leasing og andre finansieringsløsninger.

Han er tilfreds med antallet forhandlere av de ni bobilmerkene fra EHG i Norge og ser ikke for seg at tiden er inne for å øke det ytterligere. Det kan likevel være at enkelte hull i markedet skal tettes.

– Jeg tror Norge er mettet med forhandlere. Vi har også en særegen situasjon med flere kjeder med et større antall forhandlere. Det er ikke vanlig i andre land, men kan gi noen fordeler, mener Sonnic.

Markedet oppleves nå som i krise, men kundene er der, understreker Sonnic. Vi konkurrerer med andre aktører om bruken av pengene. Pengene er der. Han nevner TUI og andre reiseselskaper og investeringer i leiligheter i utlandet som naturlige konkurrenter. Dette kan meget vel være penger som kan komme bobilbransjen til gode.

– Men vi må ha produkter å selge. Vi kan ikke stå på messer med få nyheter og ikke kunne si sikkert når bobilene kan leveres. Blant annet derfor har vi redusert vår deltakelse på messer. Det er viktigere å støtte forhandlerne lokalt, sier Sonnic. Derfor deltar heller ikke EHG på Caravan Xpo i år.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *