– E16 har blitt en trygg vintervei over fjellet

Selv om det fortsatt er behov for mer ny vei på begge sider av fjellet, åpnet samferdselsministeren i går den siste delstrekningen og markerte at veien over Filefjell nå er tryggere enn noen gang.

Den siste strekningen på nye Filefjellsveien sett fra Rødølstunnelen og østover. Foto: Statens vegvesen.

Arbeidet på E16 over Filefjell har pågått i ti år og har blitt fullført i etapper. Med siste delstrekning fullført kunne samferdselsminister Knut Arild Hareide love ned mot null stengetid om vinteren.

– Fra gammelt av er det veien over Filefjell som er det naturlige valget i perioder med dårlig vær. Etter utbyggingen er vintersikkerheten blitt enda bedre, sier prosjektleder Odd Erik Haugen for E16 Filefjell.

De tre siste vintrene har fjellovergangen vært kolonnekjørt eller stengt i 130 timer tilsammen mot 779 timer på Hemsedalsfjellet, 1681 timer på Haukelifjellet og 1066 timer på Strynefjellet. Målsettingen om å bygge den tryggeste veien mellom øst og vest er derfor nådd før den siste delstrekningen åpnet i går.

Det er bygd 40 km ny europavei. Den siste delstrekningen i prosjektet Øye – Eidsbru er på bare 4,5 kilometer, men avslutter dette prosjektet. 12 km av E16 over Filefjell går i tunnel. Det høyeste punktet på veien ligger på 992 moh. Over høyfjellet åpnet den nye veien for tre år siden.

Har du lyst til å «prøvekjøre» veien over Filefjell kan du se denne filmen fra Statens vegvesen:

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *