Dyrsku’n venter titusener

Det lille tettstedet Seljord i Telemark har bare litt i overkant av 1 400 innbygger, men Dyrsku’n regnes som landets viktigste møteplass for mat, landbruk, handel, politiske debatter, foredrag og mange opplevelser.

Så mange som 90.000 mennesker er ventet til folkefesten, handels- og landbruksmessa, som har pågått i Seljord siden 1866. Helt siden den gang har landbruket stått i sentrum. Pressefoto: Dyrsku’n.

Det sier seg selv at mat og opplevelser er i fokus. Her venter demonstrasjon og salg av gjærbakst fra steinovn, husdyropptog, smedtradisjoner, folketoner, smiing, kniv- og korgmaking når portene åpnes i september.

Flere utstillinger, demonstrasjon av saueklipping, og til og med sæduttak fra semiokse. Det blir mataktiviteter med Telemark Bygdekvinnelag, du får møte organisasjonene innenfor norsk landbruk, og det blir tippekonkurranse. Bare for å starte med noe.

Politiske debatter
Til Seljord kommer også folkemusikkstudenter fra Rauland, Frelsesarmeen fra Drammen, og landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) og årets unge bonde Sofie Rebekka Høbakk. Videre kan vi nevne skjemt og alvor med Knut og Halvor, og det blir selvsagt debatter om blant annet dagens landbrukspolitikk.

I Dyrsku’n venter det et rikholdig program med mange opplevelser for både små og store.

I et område kan du besøke vikingleiren med «Olavs Menn». I andre områder for eksempel se på ulike storferaser, være med på ponniridning og kjepphest, se på utstilling av skogplanter, og det blir smaksprøver på is.
Det blir smiing, knivsliping, hovslager, gamle motorer og maskiner, separering, ysting, kinning, røyking av fisk, maling av korn og ølbrygging, og mye mer.

Opplevelser også for barn
Vi kan også trekke fram kaninhopping ved Norges Kaninhopperes Landsforbund, sidersmaking, arkeologiseminar, kulinarisk kveld og Thomas Horne skal lære publikum kunsten å ikke kaste mat.

Du kan altså velge i mange ulike aktiviteter, og dette gjelder også barna. Det blir tivoli også i år (Lunds Tivoli), som blant annet har et helt nytt pariserhjul, fire nye barnekaruseller, ballongkarusell og en liten tekoppkarusell.

Barna kan få lære seg å spikke, lære om skogen og til og med prøve en simulator for hogstmaskin. Det blir matskole hvor barna får lære om ulike plantedeler og smake seg gjennom grønnsaker.

Mange ulike utstillere
De eldste barna får kutte og lage grønsakswok, og man kommer tett på høner, kaniner og andre husdyr. De minste dyrene kan de få kjæle og stelle med.

Det er påmeldt så mange utstillere at det blir umulig å nevne alt og alle. Vi kan likevel nevne utstillere som viser fram alt fra hytter, hyttetoalett, møbler og interiør, matter, stiger, solenergi, mikrohus, spekemat, til svømmebasseng og spabad. Les selv på nettsidene til dyrskun.no om du vil vite mer.

Dyrskun arrangeres 8. til 10. september 2023.

Tekst: Bjørn Egil Jakobsen, BoCM

Artikkelen trykkes også i Bobil- og Caravanmagasinet
Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *