Du ser dem ikke uten refleks, men de er der

Refleks redder liv, mange velger likevel å gå uten. Det må vi som bilister ta hensyn til. Forskjellen mellom personer med og uten refleks er bokstavelig talt som natt og dag. Nesten halvparten av alle fotgjengere bruker ikke refleks.

Denne fotomontasjen viser hvor dårlig du ser fotgjengeren på det venstre bildet kontra personen med vest på bildet til høyre. Fotomontasje: If.

Tellinger viser at fire av seks fotgjengere ikke bruker refleks når de er ute i mørket høst- og vinterstid. De lever farlig, mener Statens vegvesen.

– Jeg tror ikke det er mangel på reflekser som er årsaken til at så mange går uten. Når vi deler ut reflekser tar de aller fleste imot. Men det er ofte dårlig samsvar mellom å eie refleks og faktisk å bruke den ute på veien, sier Rita Aarvold i Statens vegvesen.

Denne filmen fra Trygg Trafikk viser tydelig hvor vanskelig det er å se fotgjengere med lite eller ingen refleks:

https://youtu.be/rENVh9DTe1A

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at 20 mennesker ble drept som enten gående, syklende eller akende på norske veier i 2018, og hele 141 ble hardt skadd. Det finnes ingen oversikt på hvor mange av disse som brukte refleks. Likevel er det grunn til å tro at mer utstrakt bruk av refleks kunne hatt positiv effekt på statistikken – spesielt i urbane områder, skriver forsikringsselskapet If i en pressemelding.

– Folk i byene er dårligst på å bruke refleks – det vet vi gjennom en tidligere undersøkelse. Gatelys gir en falsk trygghet. Derfor er det ingen grunn til å slurve med refleksbruk selv om man bor i mer urbane områder, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsrådgiver i If.

– I byene var det bare 40 prosent av de spurte i undersøkelsen som svarte at de bruker refleks. Ute på bygda var det derimot 58 prosent som sa det samme.

En fotgjenger med refleksvest vil du se på 150 til 200 meters avstand, og enda lengre unna med fjernlys. Uten refleks ser du dem neppe før de er 20 – 30 meter foran bilen.

If har laget denne filmen for å overbevise fotgjengere om hvor farlig de lever. Den viser at selv ikke gatelys kan sikre at bilførerne får med seg alle som ferdes langs veien:

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *