Du har neppe sett maken

Byen er berømt for sine mange hus med illusjonsmalte fasader, men hvert tiende år skjer det noe helt spesielt her. En fem timer lang teaterforestilling med 2000 skuespillere.

Oberammergau ligger sør i Bayern i et vakkert alpelandskap. Foto: ©DZT/Francesco Carovillano.

Pasjonsspillet i Oberammergau i Bayern er verdens største utendørsteater. Det engasjerer hele byen, og nesten halvparten av innbyggerne deltar i oppsetningen som gjennomføres 100 ganger fra 14. mai til 2. oktober i 2022. Men det skjer bare hvert tiende år.

På grunn av pandemien var det ikke mulig å gjennomføre pasjonsspillet i 2020, men i år ventes det at en halv million besøkende vil se oppsetningen. Og det blir mange år til neste gang du kan se 2000 skuespillere og statister fremstille Jesu lidelse, død og oppstandelse. Den overdådige bibelske teaterforestillingen i bayerske Oberammergau, som ligger i den nordlige delen av Alpene, er med andre ord en helt spesiell begivenhet.

Fra en tidligere oppsetning av pasjonsspillet. Foto: ©Birgit Gudjonsdottir.

Å opptre i pasjonsspillet er ofte en familietradisjon, og for de mannlige skuespillerne starter forberedelsene allerede på askeonsdag året før.

– Denne dagen utstedes et såkalt skjeggdekret, som betyr at menn rådes til å la skjegget vokse til siste forestilling litt over halvannet еr senere, forklarer Tysklands turistsjef i Norge, Joelle Janz.

Det første pasjonsspillet i Oberammergau ble vist i 1634. Da raste svartedauen gjennom denne delen av Europa. Historien vil ha det til at innbyggerne ba Gud om nåde. De lovet å gjenopprette Jesu lidelse og død om de bare kunne bli frelst fra den dødelige sykdommen.

Fra det øyeblikket de la seg på sine knær var det ifølge legenden ingen flere som døde. Pasjonsspillet er derfor ikke bare en gjenskapelse av Jesu lidelser på korset, men også en hyllest og takk til Guds barmhjertighet, forteller turistkontoret.

Det har vært få avlysninger siden forestillingene startet regelmessig i 1680. I tillegg til korona i 2020 var det kun i 1940, etter utbruddet av andre verdenskrig, at det har vært opphold i oppsetningene. Du finner mer informasjon på spillets egen hjemmeside her.

Både bolighus og andre bygninger er rikt dekorert i Oberammergau. Foto: Pixabay.

Illusjonene
Oberammergau er ikke bare kjent for pasionsspillet, men også for sine rikt utsmykkede hus. Her viser tysk kunsthåndverk seg fra sin fineste side. De flate veggene får illusjon av dybde med den spesielle maleteknikken. Vi kan se slike malte bygninger også andre steder i Tyskland, men sjelden vil du kunne se en så voldsom konsentrasjon av rikt dekorerte bygninger. «Alle» bygninger er dekorert i Oberammergau.

Flat vegg eller et hjørne. Det er lett å la seg lure av illusjonene. Foto: Pixabay.

Selv om du ikke interesserer deg for pasionsspillet eller ikke rekker det i år, så er byen vel verd et besøk. Undertegnede besøkte Oberammergau for mange år siden i «før-bobil-tid» og vil gjerne ta turen tilbake.

Utflukten
Når du først er i Oberammergau skal du også ta den korte kjøreturen (14 km) til Linderhof slott. Dette er et av slottene kong Ludwig II av Bayern bygde. Slottet ble påbegynt i 1870 og regnes som et lystslott. Selv om slottet er lite av størrelse så er det likevel storslagent.

Det overdådige interiøret er en blanding av barokk, rokokko og bayersk nasjonalromantikk. Kongen knyttet til seg flere kunstnere og dyktige håndverkere for å utforme slottet.

Linderhof slott med kong Ludvik IIs store hageanlegg. Foto: Pixabay.

Kongen hadde også noen særtrekk som at han ikke ville se serveringspersonalet. I spisestua ble derfor bordet senket ned til kjøkkenet hvor det ble dekket og heist opp igjen.

Det store hageanlegget er gjennomført i fransk stil. Bak slottet har en trappefoss som funksjon å lage en svalende vind inn på kongens soverom i den varme sommeren.

Bak slottet finner vi også en spesiell grotte med en liten innsjø. Ludwig II hadde en spesiell forkjærlighet for komponisten Richard Wagner. I denne grotten kunne kongen sitte eller ligge i en båt formet som en svane mens komponisten kunne framføre sine verk på en liten scene. Ellers er det svært liten plass til andre publikummere. Kongen likte nok å lytte i fred for andre.

Hageanlegget foran slottet med basseng og fontene. Foto: Pixabay.

Det er foran slottet hageanlegget viser sin storslagenhet med terrasser, bassenger og en fontene som skyter en stråle opp i lufta når trykket er høyt nok. Både hageanlegget og slottet er åpent for publikum.

I Oberammergau finner du Campingpark Oberammergau, som har 15 bobilplasser. Du går herfra til sentrum på et kvarter.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *