Domen får en ny attraksjon til glede for veifarende

Lørdag 31. oktober er det offisiell åpning av det nye utsiktspunktet i Vardø. Domen får sitt nye raste- og utsiktspunkt.

Sola farger glasset rosa i Domen Viewpoint. Arkitekt: Biotope. – Foto: Gunn Jøran Farstad.

Rett før du kommer til Vardø, langs Nasjonal turistveg Varanger, ligger det sagnomsuste fjellet Domen. På toppen av fjellet har Statens vegvesen etablert et raste- og utsiktsbygg med storartet utsikt mot arktisk land, fjord og hav.

– Et aspekt har vært å skape steder hvor lokalbefolkningen og besøkende kan sette seg ned og reflektere over Vardø og Varanger sin natur. På Domen kan man beundre den lille byen Vardø skjermet fra vær og vind. Havområdene rundt Vardø er verdenskjente for sitt yrende fugleliv og fra utkikkspunktet på Domen kan man på en god vårdag se flere hundre tusen sjøfugler! sier arkitekt Tormod Amundsen i Biotope.

Ly for vinden uansett retning. Foto: Gunn Jøran Farstad.

Domen utsiktspunkt i Vardø består av tre små bygninger utført med rammeverk i stål, kledd med hvitkalket furupanel og norskprodusert Kebony-tre på innsiden, med et lett rosaskjær i glassene. Plasseringen av bygningene gjør at det vil være ly å finne uansett fra hvilken himmelretning vinden blåser. Domen utsiktspunkt støtter opp om satsingen på fugle- og naturopplevelser i Varangerregionen.

Nordlys over Domen Viewpoint i slutten av september. Arkitekt: Biotope. Foto: Varanger Photo/Eirik Kristensen.

Økt lønnsomhet med turistvegstatus. I 2017 dokumenterte Menon Economics at reiselivsbedriftene langs Nasjonal turistveg Varanger hadde en merkbart sterkere verdiskaping enn sammenlignbare referanser regionalt og nasjonalt. I perioden 2010 til 2015 ble det påvist en verdiskapingsvekst på 15 prosent i året, noe som karakteriseres som en «svært sterk» utvikling. 44 bedrifter i Varanger ble analysert. Det skriver Statens vegvesen en pressemelding.

Fuglekikkerskjul nær toppen av fjellet Domen i Vardø, Bildet viser et nesten ferdigstilt bygg. Arkitekt: Biotope. Foto: Tormod Amundsen, biotope.no.

 

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *