Digital helseattest er nå mulig

Neste gang du skal fornye førerkortet kan du trolig klare deg med et besøk hos legen for å få helseattest. Resten ordnes på nettet.

Helseattesten blir digital. Illustrasjonsfoto: Mufid Majnun/Pixabay.

– Vi er stolte og glade over at Statens vegvesen i samarbeid med Helsedirektoratet, Direktoratet for e-helse og Norsk helsenett nå tilbyr en digital løsning for å sende inn helseattester når du trenger det for å få førerkort, sier divisjonsdirektør Bodil Rønning Dreyer i Statens vegvesen.

Tilbudet gjelder for alle utstedelser av førerkort der det kreves helseattest, når attesten er utstedt uten tidsbegrensninger.
I første omgang vil den digitale løsningen være tilgjengelig for et lite utvalg legekontorer, fordi det er en del digital infrastruktur som må på plass hos legene før alle kan bruke tilbudet.

– Spør fastlegen din om de kan sende helseattesten digitalt, foreslår divisjonsdirektør Bodil Rønning Dreyer i en pressemelding.

Divisjonsdirektør Bodil Rønning Dreyer og Statens vegvesen kan spare 180 000 personer for oppmøte på trafikkstasjonene. Foto: Knut Opeide.

Helhetlig digital løsning
Med digital helseattest kan legene enkelt sende over helseattester som er utstedt uten tidsbegrensninger digitalt. Det er bare konklusjonen i helseattesten som sendes over til Statens vegvesen. Helseattesten mottas umiddelbart digitalt hos Statens vegvesen etter at legen har sendt den.

For yrkessjåfører og andre som har lastebil- og bussklasser samt sjåfører over 80 år er helseattest nødvendig for at du får fornyelse av førerkortet.

De aller fleste av disse vil på sikt kunne fornye førerkortet uten å måtte møte opp fysisk på en trafikkstasjon. Du kan fornye førerkortet ditt digitalt via Din Side på vegvesen.no, så snart helseattesten er sendt fra legen.

– Digital helseattest er underlagt like strenge rutiner som ved mottak og behandling av helseopplysninger på papir. Det er helseattesten som sendes digitalt, ikke helseopplysningene. Personvernet er derfor godt ivaretatt,sier Bodil Rønning Dreyer.

Tidligere i år lanserte Statens vegvesen en digital løsning for optikere og øyeleger for digital innsending av synsattester. Løsningen har vært en ubetinget suksess. Det er vinn-vinn for alle parter, skriver Statens vegvesen i den samme pressemeldingen.

– Ved hjelp av de digitale innsendingsløsningene vil leger, optikere og øyeleger spare tid og penger på utskrifter. Etter registrering av helseattester og synsattester er det bare å trykke send på pc’en. Etter innsending av digitale attester vil kundene raskt få bekreftelse fra Statens vegvesen på sms om at attesten er mottatt, sier Bodil Rønning Dreyer.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *