Dette var årsakene til bilberging i sommer

Startproblemer, motorstopp, flatt batteri og punktering topper listen over årsaker til at nordmenn trengte bilberging i sommer.

Sommer og ferietid er høysesong for at nordmenn trenger veihjelp. Foto: NAF.

– Sommeren er høysesong for bilferie og det er flere som trenger hjelp langs veiene, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF i en pressemelding.

Flatt batteri er startbatteriet
Til tross for stadig økende andel elbiler på veiene, er ikke strømtomme elbiler en stor årsak til at feriebilistene trenger bilberging. I juni var det faktisk flere som kjørte tom for drivstoff enn antallet som gikk tom for strøm, viser NAFs opptelling av bilbergingsårsaker i juni og juli i år.

– De fleste er flinke til å beregne rekkevidde på elbilen sin, også på lengre turer som krever mer planlegging og flere ladestopp, sier Handagard.

Derimot er starttrøbbel og tomt 12-voltsbatteri en av hovedgrunnene til å ringe bilbergerne for alle bilister. Det finnes nemlig startbatterier i alle biler, også elbiler. Det meste av elektronikken er avhengig av dette batteriet.

Fyller feil drivstoff og låser inn nøkler
Både antallet utrykninger på grunn av innelåste nøkler og feilfylling av drivstoff økte i juli måned. Dette er en tendens NAF også har registrert tidligere år.

– Både at vi kjører flere kilometer om sommeren og at vi kanskje er litt i feriemodus kan være med å forklare disse utslagene. Til tross for at det er ferie kan vi få dårlig tid og bli stresset, sier Handagard.

Trøsten er at NAF-mannskapene prøver å fikse feilen på stedet, så et uhell betyr ikke nødvendigvis at bilen må flere dager på verksted.

Det er også enkle grep du kan ta selv for å redusere risikoen for uhell: Jevnlig vedlikehold og service av bilen tar ned risikoen for motorstopp, og vedlikeholdslading av startbatteriet er en annen enkel forsikring. Riktig lufttrykk i dekkene reduserer sjansen for punktering.

Topp 7 årsaker til at vi ringer veihjelp i ferien:
Starttrøbbel
Motorstopp
Punktering
Flatt batteri
Feil på hjul/oppheng
Defekte bremser
Nøkler låst inne i bil
Biler kjørt tom for drivstoff eller strøm utgjør en svært liten andel av veihjelpsoppdragene. I juni var det færre enn 30 slike oppdrag til sammen, og i juli færre enn 40, forteller NAF.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *