Dette må du huske når du skal fricampe i sommer

Allemannsretten står sterkt i Norge. Men det betyr ikke at det er helt fritt fram å parkere bobilen eller slå opp teltet. Du står friere med telt enn med bobil, men noen ting er det lurt å være klar over før du slår deg til ro for natten.

Allemannsretten gjelder uavhengig av hvem som er grunneier. Det er ingen norm for hvordan skilt på privat område skal se ut. Foto: NAF.

Det sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF i en pressemelding.

Mange har fått øynene opp for å feriere i eget land siden korona-pandemien har begrenset utenlandsreisingen. Det er mange kreative måter å komme seg ut på veien. Mange fristes av å campe i det fri og våkne i stillhet i vakker natur, men hvis du ikke vil innom campingplassen, hvor kan du egentlig parkere for natten om du reiser med bobil, campervan, taktelt eller vanlig telt?

– Allemannsretten er unikt for Norge (og Sverige. red. anm). Den gir oss rett til å ferdes og oppholde oss i utmark. Det er rett og slett et fellesgode i den norske kulturarven, sier Sødal.
– Men det betyr ikke at man kan ture fram uten å vise hensyn fortsetter han.

Allemannsretten gjelder uavhengig av hvem som er grunneier. Samtidig setter flere grunneiere opp private skilt med «parkering forbudt» for å hindre bobiler og folk med campingvogn å overnatte. Også flere kommuner har satt opp begrensinger for fricamping, på grunn av stor pågang og mange turister.

– Det finnes noen regler du må forholde deg til. Så sett deg inn i det før ferien starter, sier NAF-rådgiveren.

Loven sier at det er tillatt å parkere ved offentlig vei i utmark, såfremt det ikke er til nevneverdig skade eller ulempe. Det sentrale her er om man er ved offentlig vei eller ikke. Langsmed offentlig vei kan du parkere bobilen, så sant dette er forsvarlig og ikke hindrer trafikken eller er i strid med trafikkreglene, offentlig skilting eller andre bestemmelser.

– Dette kan faktisk ikke grunneier hindre. Er veien derimot privat kan grunneier bestemme, sier Nils Sødal.
– Du kan heller ikke kjøre av veien og ut i terrenget for å campe med bobil, campervan eller campingvogn, fortsetter han.

Skal du overnatte i telt er du friere. Du kan parkere bilen på parkeringsplassen og finne deg en fin teltplass ute i naturen.

– Det kan være lurt å ta en prat med grunneieren før du slår opp teltet, mener Sødal.
– Og du skal ha avstand til bebyggelsen. I tillegg kan du ikke ligge på samme plass mer enn to døgn. Det gjelder både telt og bobil, avslutter Nils Sødal.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  3 comments for “Dette må du huske når du skal fricampe i sommer

 1. Har tenkt å bytte blybatteriet til Litumbatteri. Får vite at det er visse ting en må tenke på før dette gjøres. Noen som har erfaring med dette?

  • Da bør du nok spørre på en annen side ig under et annet tema enn det å fricampe. Det er en side som heter:
   Lithiumbatteri og solcellepanel. Her tror keg fu går svar på spørsmålet ditt.

  • Det kommer an på hva slags bil og ladeutstyr du har fra før, for de aller fleste kan man sette inn lithium uten andre endringer, noen må ha inn en annen lader.

   Hvis du er på facebook så er det en gruppe som heter bobil-, båt og hyttestrøm (skanbatt forum), og er ett supportforum drevet av en leverandør – Skandinavisk Batteriimport – som har kjempeservice både før og etter, og mange i samme situasjon som deg får raskt svar på hva som konkret må gjøres på sine biler. Det finnes selvfølgelig andre leverandører, men disse har jeg handlet med til to biler hittil og kan varmt anbefale de.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *