Dette kunne vært Norges fineste bobilplass, men det blir den aldri

Norge mangler mange bobilplasser. De trenger ikke å være så flotte, men dette ville vært den fineste av dem alle. Det blir den aldri.

Kjøreveiene og oppstillingsplassene er steinsatte. Foto: Knut Randem.

En bobilplass kan ha mange forskjellige former. I motsetning til på en campingplass forventer de fleste bobilister en enkel standard på en bobilplass. Vann, tømming, avfallshåndtering og strøm er de basisfasilitetene en bobil trenger.

Stadig flere er selvhjulpne med strøm, for dem kan det gjerne være en tilleggstjeneste de betaler ekstra for.

Både en liten lekeplass og denne sitteplassen ved innkjøringen har det blitt plass til. Foto: Knut Randem.

De fleste forventer at en bobilplass er et lavterskeltilbud med rimelige anleggskostnader slik at prisen kan holdes nede. Men utforming kan også gjøre plassen så fin som denne. Det er ikke alltid dyrt å bruke fantasien.

På bobilplassen vi viser bilder av her finnes kun det nødvendigste du trenger på en bobilplass. Vann, tømming, avfallshåndtering og strøm. Og ikke minst viktig; Nærhet til byen du vil besøke. Vil du ha flere fasiliteter, må du reise til en campingplass.

Tømming og fylling er viktig på en bobilplass. Foto: Knut Randem.

Mange bobilplasser anlegges som firkantede plasser med grus eller asfalt som underlag. Ganske kjedelige. Men det er altså mulig å anlegge en plass som denne, dandert mellom trær, godt utnyttet, men likevel romslig. At bobilene ikke står på strake rekker gjør at denne plassen virker romsligere enn den er. Likevel kunne de nok ha fått inn en bobil eller to mer enn de 37 det er plass til på området.

Her er innsjekkingen automatisert. Er det ikke plass, kommer du ikke inn gjennom bommen. Så lenge noen har betalt for en plass, så er en plass din selv om du kjører en tur. Når den er forhåndsbetalt ved innsjekking så er den din til betalingen går ut. QR-koder du får utlevert på automaten ved innsjekking er din id for ut og innpassering.

Kjøreveiene er ikke så brede, men kjøreretningene er tydelig markert med skilt. Foto: Knut Randem.

Grunnen til at denne bobilplassen aldri kan bli Norges fineste, er fordi den ikke ligger i Norge. Vi bringer likevel bildene til inspirasjon for deg som tenker å anlegge en bobilplass og trenger noen ideer.

Denne bobilplassen ligger ved bygrensa til Troyes i Frankrike. Om en tilsvarende plass skal innrettes i Norge, må nok belegget på kjøreveiene byttes ut slik at vintervedlikehold blir mulig. Men ellers er det mulig å tenke litt utenfor den firkantede boksen slik det er gjort her.

Hjørneplassene ble ekstra store slik denne plassen var innrettet. Her har hensynet til vegetasjonen kommet i første rekke. Foto: Knut Randem.

Bobilplassen på bildene er ny i år. Vi forsøkte å overnatte her i fjor, men da var byens gamle campingplass stengt for ombygging. Dermed måtte besøket i byen utsettes til i år.

På deler av området til den tidligere campingplassen har det nå i stedet blitt denne lekre bobilplassen. Kameraovervåking sørger for sikkerheten og kanskje også for å sikre at de ikke får andre gjester enn gjester i bobil.

Bobilplassen er enkelt belyst. Foto: Knut Randem.

Til inspirasjon om du trenger det!

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  16 comments for “Dette kunne vært Norges fineste bobilplass, men det blir den aldri

    • Det er synd at noen har så liten kunnskap om bobillivet,og hvor mye penger disse menneskene legger fra seg hvor en de befinner seg. Disse personene betaler i tillegg mer i skatt og avgifter en de aller fleste andre gjør.
      Håper kommunene i dette lange landet har forstand på denne inntektskilde, og vil jobbe for bedre forhold angående bobilplasser.

      • Så enig med deg😊. Jeg og min mann er bobilentusiaster. Vi vil gjerne både fricampe, men også innom stellplasser og campingplasser. Det vi savner mest, er skikkelig avfallshåndtering, steder å tømme doen, samt enkel vannpåfylling – og tømming. Vi legger sjela vår i å forlate alle stedene ryddige og ordentlige etter oss. Synes det burde vært litt bedre anlagt for bobilturister, for som du sier, legger vi igjen utrolig mye penger rundt omkring, og betaler, så det svir, i skatter og avgifter!

  1. Vi har kanskje noe å lære her. Campingplasser er gode å ha, men det trengs enklere alternativer, særlig i byene. Jeg var i Karlstad i sommer, der fant vi en gratis parkering for bobiler nær sentrum. Vi kunne koble oss til strøm med easy park appen. Byen tjener på turistene her. Dessverre høres det ut som at bobil turistene er en pest og en plage.

  2. Vi har hatt bobil i syv år og stortrives med å kunne farte rundt omkring. Litt fricamp og ellers bobilplasser eller campingplasser benyttes . At bobiler er en pest og en plage for de som ikke har råd til dette skjønner jeg. Hører også at vi sinker trafikken, men der vi har kjørt holder vi fartsgrensene. At noen ikke liker at en litt større bil enn en personbil ligger foran er deres problem. Vi kjøper diesel, gass og matvare underveis og legger igjen mange tusen kroner i det ganske land. Ønsker alle en fortsatt fin bobilsommer !

  3. Bobil har forlite motorkraft den dagen de kan matche en 200hk suv er alt ok.
    Bobil er jo bo busser max krav 2x8m 16kvm.
    Enkle er ska man campe =campingplass

  4. Står nå på en flat gruset bobilparkering nær sentrum på et lite sted i Norge.

    Eneste fasilitet som er tilgjengelig på plassen er Rupo Autosan 2000 tømmestasjon.

    Alle kommuner er pålagt etter forurensningsloven og ha tømmestasjon og her er det kombinert en sentrumsnær bobilparkering.

    Den er tilogmed foreløpig gratis å benytte, som det står.

    Personlig synes jeg det er greit, mere trenger man ofte ikke. Er det flere fasiliteter kan de koste noe og man kan velge om man vil benytte dem og betale for det. Slik er det flere steder i Europa.

    Det er vel med bobilplasser som campingplasser at de er forskjellig utstyrt?

    Det går heldigvis fremover i Norge og vi som bobilbrukere har et stort ansvar for hvordan det vil bli.

  5. veldig mange båthavn i Norge gi mulighet å overnatte å bruke deres fasiliteter mot små betaling. vanligvis med vips.
    Problem er utlandske turister som sier ” vi har ikke App, vi skal ikke betale” , da overnatte de uten betaling.
    Norge alt for snille med disse turistene. Skulle vær bedre kontrol.

    • Det er ikke bare utenlandske turister som ikke har Vipps. Vipps-appen funker kun på Google- eller Apple-telefoner, og det er heller ingen alternativer til appen. Med en annen type telefon får du dermed faktisk ikke brukt Vipps selv om du ønsker det, jeg har kontaktet Vipps og sjekket. Hvorfor kan de ikke heller lage en plattformuavhengig løsning som alle kan bruke?

      Nå er det helt sikkert mange her som tenker: “Javel, så bytt til en Google- eller Apple-telefon da, så slipper du dette problemet, de har jo 98% av markedet allerede.” Nei, jeg ønsker ikke å ha en Google- eller Apple-telefon, av flere årsaker som ikke hører hjemme her inne. Kverulantene som nå vurderer å hente inn stråmenn av typen kontanter vs kort kan spare seg bryet.

      Jeg ønsker jo selvfølgelig å betale for meg når jeg parkerer et sted, men alt for ofte er det kun oppgitt et Vipps-nr eller en QR-kode. Alternative betalingsformer bør derfor alltid oppgis på alle selvbetjente plasser, ofte er det så mye styr for å finne denne informasjonen at jeg heller drar videre til en annen plass.

      Nå havnet denne kommentaren litt på siden av hva artikkelen egentlig handler om, så moderator må gjerne slette den. Ev. kanskje lage en egen artikkel om ulike betalingsmåter her inne..?

      • Det er nok å reise til Sverige så blir det problemer med Vips og de svenske tlf. Nummere. Ikke alltid enkelt det der. Det eneste som duger er nok en link for betaling med kort.

  6. En fin reportasje . Helt enig danne bobil parkeringen får vi ikke maken til i Norge. Den ville blitt så dyr at folk ikke hadde brukt den.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *