Dette kan du bruke AutoPASS-brikka til

Er du klar over at det er tre konkurrerende leverandører av bombrikker til AutoPASS? Og vet du forskjellen på dem?

Systemet er AutoPASS, men de tre norske leverandørene bruker ulike navn på sine brikker. Foto: Knut Randem.

De aller fleste vet at bruk av AutoPASS bombrikke fra en av de tre norske brikkeselskapene kan gi gode rabatter i norske bommer. Men har du fått med deg de andre bruksområdene?

Det er tre norske leverandører av bombrikker for bruk i anlegg knyttet til AutoPASS. Det er: SkyttelPASS, Flyt og Fremtind Service. Deres brikker gir det samme tilbudet på norske veier. Det betyr at du får 20 prosent rabatt og også andre lokale rabatter i alle bomstasjoner knyttet til AutoPASS.

Uten brikke går du glipp av disse rabattene. Bobiler over 3 500 kg må i tillegg betale lastebiltakst om de ikke har brikke. Med brikke går de som personbil når de er registrert i kjøretøygruppen M1. Uten brikke kan det altså bli ekstremt dyrt for bobiler over 3 500 kg.

Også for ferger er tilbudet likt hos de tre brikkeleverandørene. Alle de tre brikkene gir 10 prosent rabatt på subsidierte ferger i Norge. I tillegg kan du knytte en forskuddsavtale «AutoPASS for ferje» til bombrikka. Det gir deg halv pris på fergene som ikke er gratis.

Vær oppmerksom på at Moss – Horten ikke er en subsidiert strekning og ikke omfattes av «AutoPASS for ferje», men brikka gir deg likevel 10 prosent rabatt. Reiser du mye her kan du inngå en egen avtale med Bastø Fosen, som trafikkerer strekningen, og oppnå 30 prosent rabatt.

Bombrikker fra de tre norske leverandørene kan benyttes på de danske broene. Illustrasjonsfoto: Stig Åke Jönsson, MalmöBild/Sund&Bælt.

Også på Storebælsbroen og Øresundsbroen kan du benytte en av de tre norske AutoPASS-brikkene som betalingsmiddel – uansett vekt på bobilen. På begge disse broene kan du inngå tilleggsavtale eller registrere deg for å få rabatter. Spesielt på Øresundsbroen er det mye å spare.

Tilleggsavtaler med de to danske broselskapene kan knyttes til din norske AutoPASS-brikke slik at du får alle regninger fra SkyttelPASS, Flyt eller Fremtind Service – avhengig av hvilken brikke du har. Vi har skrevet mer i detalj om hvordan du inngår disse avtalene her.

Dersom du har en bobil over 3 500 kg og skal til Østerrike bør du vurdere å bytte til en spesial-brikke som håndterer både Norge, Danmark og Østerrike. Det gir deg enklere bruk i Østerrike enn du gjør med den østerrikske Go-brikka. Denne brikka (EasyG0+) har blitt solgt av det danske firmaet Brobizz AS fram til 2024. Deres brikker deaktiveres for privatkunder 30. april 2024. Fra 4. april 2024 selges en slik brikke av Øresundsbroen. Opprinnelig skulle salget starte 1. april, men er utsatt til 4. april (rettet 30.03.24, kl 09.25).

En dansk bizz kan brukes i Norge på lik linje med AutoPass-brikker.

Flere bruksområder
De tre norske brikkeleverandørene er konkurrenter når det kommer til tjenester utover primæroppgavene i Norge. Det betyr at et av selskapene kan ha avtaler de andre ikke har. Vi har bedt selskapene om å oppgi sine tilleggsavtaler.

En brikke fra SkyttelPASS kan brukes ved betaling på følgende fergestrekninger:
ForSea Ferries: Helsingør-Helsingborg mellom Danmark og Sverige
Molslinjen: Odden-Aarhus i Danmark
Molslinjen: Odden-Ebeltoft i Danmark
Scandlines: Gedser-Rostock mellom Danmark og Tyskland
Scandlines: Rødby-Puttgarden mellom Danmark og Tyskland
I tillegg har selskapet rabattavtaler med Hurtigruta Carglass og Bilextra.

En brikke fra Flyt kan brukes ved betaling på følgende fergestrekninger:
Bøyden – Fynshavet
Spodsbjerg – Tårs
Odden – Århus
Odden – Ebeltoft
Gedser – Rostock
Rødby Puttgarden
I tillegg har selskapet rabattavtaler med Gjensidige forsikring og veihjelp fra Redgo.

Vær oppmerksom på at det kan være ulike vilkår på de ulike fergestrekningene og at ikke alle kjøretøy omfattes av avtalen. Sjekk fergeselskapenes hjemmesider for detaljer.
Fremtind Service har ikke svart på vår henvendelse om tilleggsavtaler, men har heller ikke oppgitt fergeavtaler utenfor Norge på sin hjemmeside.

Hos Flyt og Fremtind Service betaler du kr 5 per måned i brikkeabonnement. Eldre kunder trekkes i innbetalt depositum inntil det er brukt opp. SkyttelPASS har ikke abonnement, men du betaler et engangsgebyr på kr 200 for brikka.

Vær oppmerksom på at ingen av brikkene vi her har omtalt gjør det mulig å betale svenske bompenger (trengselsskatt). For å gjøre betalingen i disse anleggene enklere, kan du registrere deg hos epass24.com.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Dette bør du vite om bombrikker og avtaler
Les også: Sier opp avtalen med privatkunder

Del dette med andre:

  11 comments for “Dette kan du bruke AutoPASS-brikka til

 1. Dette kapitelet er vel feil: Uten brikke går du glipp av disse rabattene. Bobiler over 3 500 kg må i tillegg betale lastebiltakst om de ikke har brikke. Med brikke går de som personbil når de er registrert i kjøretøygruppen M1. Uten brikke kan det altså bli ekstremt dyrt for bobiler over 3 500 kg.
  Dette gjelder for Norge: Hva må jeg betale i bompenger for en bobil?
  I Norge er det den samme avgiften som med personbil, uansett størrelse på bobilen. Men vær oppmerksom på at det kan være forskjell på bobiler under og over 3,5 tonn når du kjører nedover i Europa.

 2. Fikk beskjed av Øresund at bombrikke må av, før du kjører over broen, ellers blir det full pris, siden Øresund og storebælt bruker skilt gjenkjenning. Jeg har brikke fra Fremtind.
  Noen som kan bekrefte dette. Bil over 3500 kg.

  • Dersom din bombrikke er registrert i avtalen med ØresundGo så får du de rabattene du skal ha. Dette har vi egen erfaring på.

 3. Vi ska åka färja Bodö tiii Lofoten i maj 2024 med husbil 4250 kg
  Vilken är bästa bopasst och hur betalar man

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *