Tro det eller ei. Bussen på bildet under er registrert som en personbil – i Sverige, og da skal den også følge skilt som gjelder for personbiler. Vi har spurt svenske Transportstyrelsen om hvordan de tolker enkelte skilt når bobilen veier over 3500 kg.
Noen skilt har forskjellige definisjoner avhengig av hvilket land du befinner deg i. Spesielt for bobilersjåfører er det interessant å vite om bobilen er å betrakte som en lastebil eller ikke. I Norge er tolkningen klar. Bobilverden.no har også spurt den svenske Transportstyrelsen om hva den svenske tolkningen er.
I Norge er en lastebil på forbudsskiltet ikke en bobil – verken over eller under 3500 kg. Det er avklart med Vegdirektoratet. Les saken her om du har gått glipp av den. I Tyskland er en bobil over 3500 kg å betrakte som en lastebil og må rette seg etter de skiltene som viser en lastebil, men hva med Sverige?
Bobilverden.no rettet spørsmålet til Transportstyrelsen, som svarte raskt og effektivt.
En bobil registrert i kjøretøygruppe M1 betegnes i Sverige som en personbil i klasse II. Dette gjelder uansett hvilken vekt bobilen har. De tyngste bobilene i denne klassen kan veie over 26 tonn. Dette er bobiler som til og med kan kjøres på førerkort klasse B dersom føreren tok sitt svenske førerkort før 1. juli 1996. Vi skal imidlertid ikke gå nærmere innpå den overgangsregelen her ettersom det er skiltregelen vi har bedt om en tolkning av.
Utreder Hans Cassepierre i Transportstyrelsens Väg och järnvägsavdeling forklarer at svenske bobiler kan registreres som ulike kjøretøystyper. Og det er kjøretøystypen som avgjør om du kan kjøre forbi når du ser skilt C7 eller tilsvarende ”lastebilskilt” langs veien.
Cassepierre forklarer at skiltene vist her gjelder tung lastebil. De gjelder ikke for personbiler.
Norske bobiler er som regel registrert i kjøretøygruppe M1. Når bobilen er registrert i klass II (M1), forklarer Cassepierre at skiltene for tung lastebil ikke gjelder. En norsk bobil i kjøretøygruppe M1 kan altså kjøre forbi eller inn selv om disse skiltene er satt opp. På samme måte som i Norge. Men husk at det kan du ikke gjøre i Tyskland. I andre land varierer praksisen så det kan være greit å vise forsiktighet.
Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no
Les også: Gjelder dette for bobiler?
Veldig bra at Bobilverden.no kommer med slik info. Vi bobilfolk ferdes jo i mange land og jeg skulle ønske at det hadde vært like bestemmelser innen EU/EØS. Akkurat Sverige og Tyskland kjenner nok mange av oss til. Fint om dere kan følge opp med tilsvarende info også i andre av de mest aktuelle europeiske land.
Enig med forrige taler. Lag gjerne en tabell for de fleste Europeiske land som viser hvordan reglene varierer. Dette, og fartsgrense for bobil, er noe jeg ofte er usikker på under kjøring i utlandet.
Takk for hyggelige tilbakemeldinger. Vi jobber journalistisk med slike saker og sørger for at den informasjonen vi henter inn er kvalitetssikret i forhold til vår nisje. Dette tar tid, men når vi har tilstrekkelig informasjon, er det en god idé å lage en tabell med ulik informasjon. Den vil nok da bli lagt på http://www.Bobilplassen.no som er vårt oppslagsverk.