– Dette beviset bør du ha i hanskerommet

Grønt kort kan spare deg for bot, tid og trøbbel hvis du kolliderer eller er skyld i en bilulykke i utlandet. Forsikringsselskapet If minner om at et kort som strengt tatt ikke er nødvendig likevel kan være nyttig.

Kortet det er kjekt å ha om noe skjer. Foto: If.

Selv om du kan kjøre i store deler av Europa uten trafikkforsikringsbevis – det som gjerne blir kalt Grønt kort – anbefaler forsikringsselskapet If at du har med dette likevel i hanskerommet.

– Det viser seg at de fleste skadesituasjoner lettere løser seg når du kan vise Grønt kort. Vi vet om flere norske sjåfører som har fått bøter fordi de ikke kan bevise at bilen har en gyldig ansvarsforsikring, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If i en pressemelding.

– Alle vet jo hva gult og rødt kort er, men færre kjenner til Grønt kort. Det er et bevis med varighet av tre måneder på at du har ansvarsforsikring på bilen din, forklarer han.
Alle norske kjøretøyer skal ha ansvarsforsikring, og dette er pålagt av myndighetene.

Skal du på bilferie nedover i Europa, bør du bestille Grønt kort i god tid før du drar. Foto: If.

Gratis i posten
Du får tilsendt Grønt kort kostnadsfritt ved å henvende deg til forsikringsselskapet ditt før du reiser ut på ferie. Hos flere selskaper kan du enkelt bestille kortet på nettet med leveringstid noen dager, hos andre må du ringe for å få kortet tilsendt.

Selv om det er lettere å skaffe Grønt kort enn å stå i kø for å fornye passet, bør du likevel gjøre det i god tid før bilferien i Europa.

– Vi anbefaler at du bestiller på nettet hvis selskapet har den muligheten, det går raskest og er enklest, anbefaler Clementz.
Pass også på å ha med internasjonalt skademeldingsskjema i hanskerommet.

Tre måneder varighet
– Har du norsk bilforsikring, er ansvarsforsikringen gyldig i EU/EØS og Sveits. I øvrige deler av Europa, og i Israel og Tyrkia, gjelder forsikringen på reiser av tre måneders varighet. Forsikringen må være betalt for hele perioden Grønt kort skal gjelde for, sier Sigmund Clementz i If.

En rekke land utenfor EU/EØS er med i Grønt kort-samarbeidet, og disse landene krever fremvisning av Grønt kort for å tillate grensepassering. Straffen for ikke å ha med et grønt kort, er at man må kjøpe en «grenseforsikring» for det landet man kjører inn i. Disse forsikringene er ofte ganske kostbare.

I EU/EØS-området er det ikke kontroll ved grensen, men det kan kreves dokumentasjon ved trafikkuhell.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  1 comment for “– Dette beviset bør du ha i hanskerommet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *