Det store frislippet – eller blir vi i Norge?

I over 15 måneder og fram til i går har Utenriksdepartementet frarådet alle unødvendige reiser til utlandet. Fra i dag gis det unntak for Europa. Mange har tatt dette på forskudd og har dratt i vei på bobiltur i Europa.

Uten koronasertifikat bør du unngå land som ikke er grønne i EUs smittekart. Dette er status 5. juli. Foto: ECDC.

Fra i dag følger Norge EUs fargekart for å definere land etter smittenivå. Dette er mer liberalt enn det Folkehelseinstituttet har brukt fram til i dag. Det er dette kartet som avgjør hvilke karantenebestemmelser som gjelder ved reise tilbake til Norge.

Kommer du hjem fra grønne områder, slipper du karantene ved innreise til Norge. Fra oransje og røde land må du i karantene, men kommer du fra et mørkerødt land må du i karantenehotell. Vel og merke om du ikke har grønt koronasertifikat.

24. juni ble Norge en del av EUs løsning for koronasertifikater, og det ble enklere for de med grønt koronasertifikat å reise inn i Norge. Men fortsatt gjaldt anbefalingen om å ikke reise til utlandet.

Fritt fram med koronasertifikat
Personer som er fullvaksinerte eller har gjennomgått koronasykdom de siste seks månedene, og som kan dokumentere dette gjennom et verifiserbart koronasertifikat som er koblet til EUs løsning, kan reise fritt inn i Norge uavhengig av hvilket land de kommer reisende fra. De slipper (i motsetning til andre) karantene, test før ankomst, test på grensen og krav til å registrere seg ved innreise. Dette gjelder også for nordmenn.

1. juli trådde EUs koronasertifikater i kraft. De fleste EU/EØS-land er nå koblet til EUs løsning og skal kunne verifisere Norges koronasertifikat på sine grenser. Dette gjelder blant annet Spania, Italia, Hellas og Kroatia.
– De som velger å reise, må selv sette seg inn i reglene for karantene, testkrav og smittevern i det landet de skal til. Dette vil variere fra land til land, sier helse og omsorgsminister Bent Høie.

Vaksine er den sikreste veien til grønt koronasertifikat. Foto: Knut Randem.

Fortsatt usikker situasjon
Siden 12. mars i fjor har vi hatt ulike reiseregler og anbefalinger. Det generelle rådet har vært å unngå fritidsreiser helt eller delvis. I perioder har rådet vært å holde seg i sin egen kommune.
Bobiler sammenlignes av regjeringen med hytter. Det ble bekreftet da Bobilverden.no etter flere forsøk fikk noe annet enn et standardisert svar. Og hytter har det vært lov å reise til hele tiden – med unntak av en kort periode med hytteforbud i fjor våres.

Bobil har nesten hele tiden vært en «legal» ferieform – innenlands. Fra i dag kan du for første gang på over 15 måneder reise med myndighetenes velsignelse til EU/EØS og Storbritannia. En del land på EUs tredjelandsliste er det også åpnet for reise til.

– Vi har hele tiden sagt at vi ikke vil ha reiseråd lengre enn nødvendig. Reising er viktig for næringslivet, for kontakt mellom venner og familie, og av mange andre årsaker. Dette ønsker vi å legge til rette for innenfor trygge rammer, og tar et steg av gangen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

– I tråd med gjenåpningsplanen åpner vi nå for at flere igjen kan reise til utlandet. Selv om reiserådet for EØS/Schengen, Storbritannia og enkelte land på EUs tredjelandsliste oppheves fra og med 5. juli er situasjonen fortsatt uforutsigbar. Avhengig av smitteutviklingen i disse områdene kan det komme nye reiseråd på kort varsel. Dette kan gjøre det krevende for nordmenn å være på reise, sier utenriksministeren i en uttalelse.

– Vi tar i bruk koronasertifikatet for å forenkle reising innad i EØS-området og Schengen, og enkelte andre lettelser i innreiserestriksjonene. Men i tråd med helsefaglige råd er dette en gradvis gjenåpning og det er fortsatt strenge regler på grensen. En må fortsatt dessverre være forberedt på køer og ventetider ved grensepasseringer. Min anbefaling er derfor å feriere hjemme i Norge. Det er det tryggeste og mest forutsigbare, sier justis og beredskapsminister Monica Mæland.

Reiseråd og innreiserestriksjoner er to forskjellige ting. Det betyr at grensekontrollen er strengere og at karanteneregler kan gjelde. Det som er riktig informasjon i dag kan derfor være en annen i neste uke. Alt avhenger av smittesituasjonen i landet du har besøkt.

Nettstedet Re-open EU (ekstern lenke) kan være en god kilde til å følge med på hvilke krav som til en hver tid gjelder i landet du ønsker å besøke.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Regjeringens innreiseinformasjon

Del dette med andre:

  1 comment for “Det store frislippet – eller blir vi i Norge?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *