Det lysner for reising mot sommeren

Folkehelseinstituttet (FHI) tror vi kan begynne å reise igjen mot slutten av mai. Samtidig arrangerer Spania sitt største fysiske arrangement i pandemien, en turistmesse, for å markere starten på åpningen av landet for turister.

FHI tror på mer reising fra slutten av mai, men norgesferie kan fortsatt være det enkleste å planlegge i sommer. Her fra Ramberg i Lofoten utenfor sesongen. Foto: Knut Randem.

Det er VG som i dag kan melde at FHI tror vi kan begynne å reise mer i slutten av mai. Da skal alle over 45 år ha fått sitt første sprøytestikk. Så fram til da er det bare å holde ut og planlegge langturene.

Smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI mener det vil bli mulig å lette på reiserestriksjonene når så mange er vaksinert.
– Etter hvert vil man åpne grensene og få normal turisttrafikk, sier han til VG.

I slutten av mai avvikles reiselivsmessa Fitur i Madrid. Den er en av de største av sitt slag i verden og den spanske turistministeren Reyes Marato støtter gjennomføringen av messen som en markering på starten av en gjenåpning av turismen i Spania. Den er det største arrangementet i Spania i pandemien. I en pressemelding i dag fra det offentlige organet Turespana sies det imidlertid ikke noe mer konkret om takten i gjenåpningen av spansk turisme.

Svart-hvitt
De to nyhetene over gir grunn for optimisme for de reiselystne, men fortsatt er det mange skjær i sjøen. Norge er i øyeblikket inne i det som kan være den tredje smittebølgen, men mange land i Europa har likevel langt strengere restriksjoner på reising enn Norge.

Vi hører om nordmenn på vei hjem som blir stanset på Øresund og eskortert tilbake til Danmark med beskjed om å ta båten derfra til Norge. Vi hører om sterke restriksjoner i Tyskland, Nederland, Belgia, Frankrike og flere andre land. Noen nøyer seg med fersk Covid-19-test og registrering, andre land stenger for ferdsel.

Det tyske bladet Promobil forteller om reiserestriksjoner mellom delstater og stengte camping- og bobilplasser. Beskjeden fra myndighetene i Tyskland er at turistreiser ikke er ønsket. Fram til 7. mars er det forbudt å holde åpent for overnatting for turistreiser. Hva som skjer i neste uke er ikke kjent.

Bladet skriver også at reisende uten bosted eller statsborgerskap i Tyskland ikke får komme inn når de kommer fra et høyrisikoområde. Det framgår ikke om dette også gjelder transitt-reisende. Vi så våren 2020 at transitt-reiser etter hvert ble akseptert, men det var ingen selvfølge at det skulle gå bra i begynnelsen.

Fram til 1. april er ikke-nødvendige reiser forbud til Belgia. Frankrike holder grensene åpne, men mot enkelte tyske områder som for eksempel Mosel er grensa stengt, forteller Promobil. Italia tillater innreise på bestemte vilkår, men det er forbudt å reise mellom regionene i landet. Flere av landene har portforbud om kvelden og natta.

Det er håp for sommerferie i nabolandene og kanskje også i andre land i Europa. Her Løkken i Danmark. Foto: Knut Randem.

Kan dette endre seg på tre måneder?
FHI tror altså på åpning for turisme om snaut tre måneder. Kan virkelig situasjonen i Europa endre seg så mye at det blir noen steder å reise til? Svaret avhenger trolig av hvordan vaksinasjonsprogrammene gjennomføres i Europa.

For de fleste vil Utenriksdepartementets reiseråd være avgjørende. Uten grønt lys fra departementet gjelder ikke reiseforsikringen fullt ut eller ikke i det hele tatt, og de aller fleste vil nok kvie seg for å reise av gårde med bobilen. Men hvem vet hva som kan skje innen juni og sommeren kommer for fullt? Du kan følge utviklingen i Europa på EUs nettsted reopen.europa.eu (ekstern lenke).

I mellomtiden må vi leve med de noe forvirrende reglene i Norge, som sier at vi skal reise minst mulig, men likevel kan reise på vinterferie til hytte eller hotell – så lenge vi holder avstand og følger andre smitteråd. Reiser i bobil eller til campingvogner nevnes ikke i sentrale reiseråd, men overlates til kommunene.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *