Der Lykkeland kan finnes i Jotunheimen

Det er lett å komme inn til Jotunheimen, og mange bilveier er egnet for både bobil og campingvogn.

Det finnes et land, blant blånende fjell og høyt hevet over de dype daler. Et land der lokal matkultur står høyt i kurs, dit folk drar som på en pilegrimsreise for å skjemme seg bort med både god mat og godt drikke. Vær velkommen til Brimiland, mener Sven Furuly etter et besøk utenom det vanlige.

På vei nordover, ned fra Valdresflya, finner du dette skiltet som fører deg til et eventyrland.

Kanskje har du kjørt over Valdresflya mange ganger. Tidlig på våren, da brøytekantene langs veien fortsatt er meterhøye, er det lite som overgår det å reise rundt i Norge. På vei fra Randsverk og nedover mot Vågå eller Lom har du i de senere år kanskje fått et raskt glimt av et stort tre-skilt, der du triller i utforbakken. ”Brimiland” står det, og for alle med litt mateinteresse er det noe kjent ved dette navnet. Og har du fulgt med på TV-programmet ”Gutta på tur” trenger vi neppe å gi noen nærmere presentasjon av stedets ukronede ”Konge”. Men en kikk på skiltet forteller oss at ”landet” har mange ulike aktiviteter, og innbyggerne består av mange ”Brimi’er” som alle er opptatt av nærhet til naturen og en sterk lyst til å dele denne gleden med deg.

Brimi Fjellstugu byr på servering av høy klasse – enten gjestene bor der, eller har sitt «eget hus» med.

Ved foten av Jotunheimen
La meg si det med en gang: Selv om du egentlig ikke er opptatt av gourmet-mat og fine viner, skal du likevel svinge av ved Brimiland-skiltet. Visst er det Brimi Fjellstugu, Brimisæter eller selveste Vianvang som er høydepunktene, men det er også mye mer. Har du barn i bilen som trenger å få ut litt oppsamlet energi, vil Brimiskogen Klatrepark være et velkomment avbrekk på turen. De kan få møte dyr på setra, og er dere på vei sørover, er det en glimrende fjellvei som tar deg helt inn til bommen ved Glitterheim. Her kan reinsdyr som beiter observeres fra bilvinduene, og flere steder serveres det både rømmegrøt og spekemat. (fortsetter under bildene…)

Kortreist mat – som dette reinsdyrlåret – står i fokus i hele Brimiland.

Arne Brimi slik mange har sett ham på TV: Smakfull mat av tilberedt på bål utendørs.

Mesterkokken har lansert flere produkter som bidrar til gode smaksopplevelser.

Campingvei
Med bobil eller campingvogn er det ingen grunn til å nøle med å ta denne ”bakveien” fra nord til syd, eller omvendt, men har du en campingvogn på kroken bør du være trygg på at du mestrer å kunne rygge ekvipasjen. Er det et av de populære stedene i Brimiland som er målet, er det ingen grunn til panikk. Det er god plass til alle typer kjæretøy både ved Brimi Fjellstugu og ved Brimisæter, mens det kun kan anbefales vanlig bil eller bobil om du skal parkere inne ved Vianvang. Og når du ser den hvite rypa – eller ”rupu” som Arne Brimi sier med sin dialekt ved veikanten, må du ta beina fatt videre. Etter fem hundre meter vil du se hans Soria Moria slott – som hentet fra eventyrbøkene. (fortsetter under bildene…)

Når fargene «står i brann» er høstfjellet på sitt aller vakreste.

I Brimiskogen er trærne eldgamle – og får både barn og vokse til tenke på troll og tusser.

Flukt fra hverdagen
Tid og stillhet er noe av det mest dyrebare vi har i dag, skriver Vegard Brimi på sin nettside, og inviterer til mat og naturopplevelser på Brimi Fjellstugu. Han er søskenbarnet til Arne, og begge brenner for mange av de samme tingene. Den lokale og kortreiste maten, håndverkstradisjoner, gleden over naturen, og sist men ikke minst: Være vertskap for folk som ønsker seg virkelig gode opplevelser. Det kan man få i form av ”pakker” der alt du ønsker er inkludert – fra overnatting i hyggelige rom og spennende menyer i spisesalen, til vandreturer med innlagt servering av lokal mat underveis. Når godsaker som kremet rypesuppe, reinsdyr-filet og varmrøykt ørret står på menyen, er det godt å være på besøk i Brimiland. (fortsetter under bildene…)

Ost, akkurat slik som tittelen på Arne Brimis ene bok: Fra Lom til Lyon.

Ørret, tilberedt på lav varme over lang tid. Lekert og uforglemmelig!

Arne forteller om vinkjelleren. Aldri et manus, det er gjestenes interesse som styrer praten.

Atmosfære
Det fine er at den nybygde og stemningsfulle spisesalen har flere plasser enn det er rom til på stedet, og dermed er det sjelden vanskelig å få bord så lenge du bringer med deg ditt eget hus på hjul. Om du vil ha 3, 4 eller 5 retter, er det du som bestemmer, og vinlisten er stor nok til å kunne glede de fleste. Stedet er fullt av god atmosfære, og med Vegard Brimi i spissen gjør familie og ansatte måltidene til store høydepunkter.

Utepeisen på Vianvang er hugget ut i en fjellknaus.

Mat fra bålet
De organiserte vandreturene går i rolig tempo, og med Jotunheimen tett innpå er det det viktig å ha med gode klær. I fjellet skifter det raskt fra penvær til regn og lave temperaturer. Og blir det for dårlig til å spise mat på Steinbua inne i fjellet, har folket i Brimiland lært seg å ha alternativer på lur. Et permanent ”utekjøkken” er rigget til i Brimiskogen i kort avstand fra Fjellstugu, og presenninger sørger for å holde regnet unna gjestene når været viser seg fra den vrange siden. Og hvem annen enn Arne Brimi er på plass ved bålet når vi kommer dit? Han tryller fram de mest velsmakende retter – tilberedt nesten så primitivt som det lar seg gjøre. Hvem får ikke appetitt av å kjenne lukten av bål og høre Arne, godt supplert av Vegard, fortelle om viktigheten av ferske råvarer og tilbereding på gammeldags vis.
Blant gjestene fant vi også små og store grupper som var på firmatur, team-building eller jubileumstur. Disse skulle vi møte igjen senere på kvelden – på ”slottsmiddag” i Brimilandet.

Arne Brimis stolthet og drømmeslott: Vianvang.

Soria Moria slott
Et besøk på selve Vianvang er ikke noe du bestemmer deg for i en bråvending. Akkurat dette må planlegges i god tid, men også ventetiden er med på å gjøre dette til et uforglemmelig minne. Selv møtte jeg Arne Brimi for første gang i 1998 i Lom, det samme året som han tok de første spad-takene til det som skulle bli hans matparadis. Stedet stod klart til de første gjestene året etter, men som han selv sier: Ikke var det ferdig da, og ikke er det ferdig nå. Til å begynne med var det hele på 80 m2 – nå er det vokst til 750 m2. Det er drømmene som har skapt stedet, og drømmene fortsetter. Og for Arne og hans dyktige medarbeidere handler det også om å oppfylle gjestenes drømmer. Om den perfekte kvelden der nærkontakten til naturen går gjennom det vi smaker, det vi ser og det vi fornemmer.

Værhane… Nei, på Vianvang er det skogsfugl som regjerer.

Fysisk og mental opplevelse
Den typiske opplevelsesreisen starter i halv sju tiden på kvelden, etter å ha nytt et glass champagne og små munnfuller av smaksrik mat direkte fra naturen – tilberedt slik bare mannen bak dialektordene ”sjalottlauk og tyting” kan regissere det. Inne i byggverket, som er en blanding av kunstmuseum, bygde-tradisjoner, restaurant og gourmetkjøkken, serveres det kunstferdig småretter, skapt av de utvalgte kokkelærlingene som har fått en plass hos Arne Brimi, før vi kan sette oss til bords og spise en ”kongelig” fire retters middag.

Vegard Brimi er vert, lokalguide og historieforteller.

Gjester skal kose seg
Hvis Arne Brimi er ute av landet på en av sine inspirasjonsturer eller er opptatt med innspillinger av ”Gutta på tur”, er det ingen gjester på Vianvang. Selv om stedet kan ta i mot opp til 80 gjester på en gang, er det Arnes personlige prat med hver enkelt gjest, tiden han setter av ved hvert bord til å fortelle om mat, drikke, kultur og natur, som skaper det unike. Og stedet passer like bra for et par som bare vil nyte, til større grupper der mange er samlet og taler holdes, på grunn av rommenes utforming. Vianvang er bare åpent for de som har bestilt – når Arne Brimi er på plass for å gi den totale opplevelsen.

Leve drømmen
Men hva er det han selv opplever? Jo, han lever sin drøm. Gjøre et hvert måltid til en unik opplevelse for hver gjest. Levere et minne de kan leve lenge på. Og når desserten er fortært, er det mange som blir med Arne ned i stedets vinkjeller. Også der er han i sitt ess – uten et manuskript eller en planlagt presentasjon. En gjest ser en flaske, stiller et spørsmål, og praten er i gang. Om vin, territorier, land og smak. Det blir midnatt før vi vet ordet av det, og aldri har vel uttrykket ”tiden går fort i godt selskap” vært mer passende enn her på Vianvang.

Brimi Sæter har buskap på sommerbeite og egen produksjon av meieriprodukter.

Opplevelsesmuligheter
Smaker det, så koster det – og Vianvang er intet unntak fra denne regelen. Litt rimeligere er opplevelsene på Brimi Fjellstugu, og et annet attraktivt alternativ er Brimi Sæter. Hver sommer blir dyrene fraktet opp fra bygda på beite, og her produseres det rømme, smør, pultost og kvitost hele sommeren gjennom. I en egen butikk kan disse produktene kjøpes – etter at du kanskje først har smakt på de i Sæterkaféen! Brimi Sæter byr på både overnatting for de som trenger det, og kan by på fire retters menyer ved langbordet gjennom hele sommersesongen. Blant de dyktige driverne av dette stedet finner vi Hans, odelsgutt på gården Brimi nede i bygda, er kokk og er opplært på kjøkkenet til Fossheim i Lom, der Arne Brimi ble kåret til Årets kjøkkensjef i 1984.

Alt du vil vite om Brimiland, hva du kan gjøre, hvordan du kjører dit og hva de ulike tingene koster, er det ikke vanskelig å finne ut av. På www.brimiland kan du la deg inspirere til en opplevelse utenom det vanlige. Maken til påfyll for kropp og sjel skal du lete lenge etter.

Tekst: Sven Furuly, foto: Pernille Varre,
Bobil- og CaravanMagasinet

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *