Dersom du har basert deg på bruk av en vanlig røykvarsler for bolig i bobilen bør du lese videre. Dette gjelder ikke alarmsystemer laget for bobil.
Tusenvis av røykvarslere i Norge har en konstruksjon som gjør at de bør skiftes ut. Røykvarslerbatteriet kan settes inn feil, kortslutte og utvikle sterk varme og røyk, advarer forsikringsselskapet If.
Har røykvarsleren din 9 volts batteri, men mangler batteripute som hjelper deg å sette batteriet riktig vei? Da bør du skaffe en ny varsler så snart som mulig, understreker If.
De siste årene har det vært flere tilfeller hvor røykvarslere har blitt svært varme og kortsluttet. Flere ganger har det kommet røyk. Noen varslere har endt opp som forkullede rester med svarte svimerker i taket.
I desember 2020 gikk Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Direktoratet for byggkvalitet derfor sammen ut og advarte om svakheten i mange røykvarslere.
Da ble det anslått at rundt 650 000 røykvarslere bør byttes ut. Røykvarslerne er blitt solgt under ulike merkenavn i butikkjeder og på nettet.
– Vi vet at mange byttet røykvarsler den gang. Likevel har vi dessverre grunn til å tro at det fortsatt finnes enorme mengder med varslere som har designsvakheten og fortsatt er montert der ute, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.
– Røykvarslere skal jo forhindre branntragedier, ikke bidra til dem, sier han.
– Dessverre ser vi at den typen røykvarslere som bruker 9 volts batteri, men som ikke har batteripute, kan kortslutte. Det er flere rapporter om at det har utviklet seg sterk varme og røyk når batteriet er satt inn feil vei. Noen varslere har blitt forkullet. Sjekk røykvarsleren din i dag, og se om den har batteripute. Hvis ikke, bør du bytte den ut, oppfordrer Clementz i pressemeldingen.
Tekst: Redaksjonen