Den nye lyd- og bildetiden i bobilen

Hvordan blir framtidens tv-titting og radiolytting i bobilen? Er parabolen utdatert? For dyr? Hva med enklere nettløsninger? Du kan kjøpe mye dataoverføring for prisen av en parabol, og dekningen i mobilnettene blir stadig bedre og raskere. Vår leser Yngvar Halvorsen har skrevet noen betrakninger og gir tips om framtidens streaming av lyd og bilde i bobilen:

Du trenger ingen avansert radio, mener artikkelforfatteren. Foto: Kaboompics .com fra Pexels

Skal du se på tv eller høre musikk i bobilen bruker du i dag en avansert DAB-radio med CD spiller og en flott parabolantenne på taket, som henter det du vil se ned til en avansert boks som sender signalene til fjernsynsapparatet.

Du må ha et abonnement som kanskje ikke er så lett å få til å virke over hele Europa. Dyrt er det også. Dette systemet begynner å bli utdatert, så bare ta innover deg at dette ikke er fremtidens mediastrømming.

App-enes verden: Du kan få alt på skjermen så lenge du har nettforbindelse. Her app-er i Apple TV. Foto: Yngvar Halvorsen.

Alle har med seg en mobiltelefon, som kan dele wi-fi signaler med andre enheter, eller en egen liten wi-fi-router med et SIM-kort.

Velg en monitor, altså en dataskjerm uten kanalvelger eller et fjernsynsapparat, men den må ha en HDMI-kontakt på baksiden. Størrelsen på skjermen velger du selv etter plassen du har til rådighet.

Med Chromecast og en minirouter overfører du bildene til skjermen. Du kan også bruke mobiltelefonen som router eller koble mobilen direkte til fjernsunsapparatet med en kabel. Foto: Knut Randem.

Så anskaffer du en Chromecast eller en Apple TV. Begge kan brukes på både Android og Apple. Plugg denne inn i HDMI-kontakten på monitoren/fjernsynsapparatet.

Har du ikke 220 volt i bobilen må du finne en monitor som går på 12 volt. Chromecast eller Apple TV går i utgangspunktet bare på 220 volt. Søker du på nettet kan du finne instruksjoner om hvordan du kopler om Appel TV til 12 volt.

HDMI-inngangen er nødvendig for å overføre bilder til skjermen. Foto: Knut Randem.

Nå deler du wi-fi-signalet på mobilen din med Apple TV og setter opp denne med ditt passord. Nå kan du vise alt du ser på Ipad-en eller Iphonen din på monitoren/fjernsynsapparatet. Last for eksempel ned NRK TV-appen så kan du se tv kanalene derfra.

Jeg har selv Altibox-kabel-tv hjemme og har lastet ned deres app på Ipad-en. Den kan jeg se på i bobilen over det meste av Europa. Det finnes nesten ikke grenser for hvilken apper du kan finne som kan vise sitt innhold på skjermen i bobilen.

Alle bilder og filmer du tar med Ipad-en eller mobilen kan selvsagt også vises på skjermen.
Det samme kan du gjøre med Chromecast både på nettbrett og mobiltelefon.

Bruker du en av disse trenger du selvsagt ikke parabol eller en tv-boks. Det kan kanskje virke litt avansert eller knotete, men når det først er satt opp så er det bare å slå på neste gang.

Jeg tror at paraboler og tv-bokser sakte vil forsvinne fra bobilene da mange bruker dette nye systemet hjemme også og der blir vant til å kunne se hva du vil, når du vil fra en app.

Her er HDMI-utgangen på en Apple TV. Foto: Yngvar Halvorsen.

Eller bruk en kabel
Du kan også koble mobilen eller nettbrettet direkte til HDMI-kontakten på skjermen via en adapter – uten bruk av Chromecast eller Apple TV. Da slipper du å bruke wi-fi-signalene, men du «sitter fast» i en kabel.

Apple Lightning Digital AV-adapter kan også vise videoinnhold fra en Iphone i opptil 1080p HD-kvalitet. Lightning Digital AV-adapteren kobles til Lightning-tilkoblingen på enheten og deretter til TV-en eller monitoren via en HDMI-kabel. Adapter til Android-telefoner finnes også. Slike adapter koster noen hundrelapper.

Hvor mye data vil du bruke på å se en film? Det avhenger av i hvilken kvalitet du vil se den i. På DinSide.no har de sjekket med blant annet Viasat og de anslår forbruket til å være 150 Mb pr time. Øker du kvaliteten vil det ta 500 Mb pr time. For å se på NRK-appen vil du forbruke 116 Mb på laveste kvalitet og 1,2 Gb på høyeste. Dette krever jo at du følger med på abonnementet ditt så du ikke overstiger det du har kjøpt for da blir det fort dyrt.

Egen lyd på radioen
Jeg nevnte DAB radioer med CD spiller i bobilen, disse tror jeg også vil forsvinne og bli erstattet med enklere systemer. Min avanserte Pioneer DAB-radio ble tatt ut da jeg sjelden hørte på radio mye på grunn av at det er alt for mange knapper og forholde seg til mens man kjører og at jeg i hovedsak hører på min egen musikk fra en minnepenn eller fra mobiltelefonen.

CD-plater er vel også på vei ut og da trenger jeg ikke en CD-spiller i radioen, så jeg kjøpte en meget rimelig FM-radio uten CD-spiller. Ikke så mange hører på FM mer i Norge så derfor er mange slike rimelige. Den har inngang for minnepenn (usb) og en jack-inngang til en ledning fra mobilen eller Ipad-en.

Hva har jeg nå? Jo, en mediaspiller og lydforsterker til fire høyttalere i bobilen.
Skal jeg høre på radio plugger jeg inn mobiltelefonen og spiller fra NRK Radio-appen eller egen musikk. Dersom din radio kan kommunisere med blåtann, greier du deg uten kabel.

Slik har artikkelforfatteren løst lyd til en enkel radio og navigasjon. Foto: Yngvar Halvorsen.

I tillegg bruker jeg en Ipad Mini som navigator (GPS) og plugger denne inn i bilradioen for bedre lyd.
Mange vil nok syns at dette her er noe tull og at parabol, DAB-radio og CD-plater kommer til å være i bobilene en stund ennå, men jeg tror ikke dette er fremtiden. Se bare hvor avhengige vi er av mobiltelefon som vi bruker nesten hele tiden så hvorfor ikke bruke den til dette også.

Et leserbidrag fra Yngvar Halvorsen

 

Les også: Nå kan du ta med deg «norske» TV-signaler til utlandet

Del dette med andre:

  5 comments for “Den nye lyd- og bildetiden i bobilen

  1. Er enig med deg, har parabol på bobilen som virker i nordlige del av Europa men vurderer å demontere denne og streame i stedet for.
    Når vi var sørover i sommer så var det flere plasser jeg slet med å få inn alle kanaler (noen plasser ingen) og da streamet jeg. Ikke alle plasser det er 4G sørover men det kommer seg.
    Vi og har Altibox hjemme og bruker appen deres på mobilen og nettbrettet.
    Er ikke hver dag vi ser på TV når vi er på tur men er veldig kjekt å kunne se når en har lyst. tipper vi kan klare oss med ca 50 GB på en 22 dagers tur som er det meste jeg får til med den jobben jeg har. Da har jeg ei kjerring som bruker 10-15 GB med surfing/streaming på mobilen og så ca 5 GB til meg da er det 30GB + til TV titting som nok holder til noen timer de få dagene vi ser på TV.

  2. Angående «Chromecast eller Apple TV går i utgangspunktet bare på 220 volt.»
    Dette er feil for Chromecast. Den går i utgangspunktet på 5V, fordi den får strøm via USB-standarden. Ja, du kan koble USB-pluggen fra Chromecast til en 220V USB-lader hvis du absolutt vil, men de fleste TV-er/monitorer har USB-plugg på baksiden, så da er det lettere å gi strøm til en Chromecast enn en Apple TV. Chromecasten er også mindre og kan bare henge i HDMI-pluggen bak skjermen.

  3. Bra artikkel, men er fortsatt av den formening at parabolen så langt er uslåelig og er mitt førstevalg. En viktig grunn er EU begrensingen på 30 GB på 4G – streaming pr. mnd. Dessuten er min erfaring at veldig mange plasser nedover i Europa har for liten wifi kapasitet til at det er et godt nok alternativ. Jeg streamer når parabolen skjermes av trær hvis 4G dekningen eller wifi på plassen er god. Det er også min erfaring at 4G har altfor dårlig dekning svært mange steder i EU.
    Når det gjelder den enkleste chromecasten trenger den ikke 220 volt. Men som du sier er det lurt å koble enhet til TV med ledning for å spare GB når 4G brukes.

  4. Jeg har et Telenor-abonnement med 2 GB mobildata/mnd., og det er for lite for å strømme TV på tur.
    Hva slags mobilabonnement bør jeg velge for å ha litt å gå på?

    • Hei! Jeg bruker OneCall med 8 GB totalt på to personer i familiepakka. Da vi var på ferie en måned i juni, økte jeg datamengden etterhvert som jeg hadde bruk for det via appen. Endte på 30 GB for oss to, og det gjaldt kun for den måneden. I juli var vi tilbake på 8 GB.

      Jeg anbefaler et abe hvor du kan øke ved behov.

      Mvh Roger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *