Den grønne omveien i innlandet

Ekte naturopplevelser. Stillhet. Ro. Dyreliv. Historie. Fricamping. Det er en undervurdert del av landet som møter deg mellom riksvei 2 og grensa mot Sverige – mellom Osen i nord og Magnor i sør. Finnskogen får lite oppmerksomhet.

Det er mange idylliske plasser i Finnskogen der bare du er. Foto: Knut Randem.

Om du kjører riksvei 2 mellom Elverum og Kongsvinger så ligger Finnskogen øst for veien og strekker seg inn til og over grensa mot Sverige. Det var i dette området skogfinnene slo seg ned i på 15- og 1600-tallet. Området har fått navn etter de finske innvandrerne, og det finnes mange torp, stier og minner etter dem.

På fylkesvei 201 langs innsjøen Røgden er det reist et minnesmerke med navnene på de første finske innvandrerne til området. Det ligger kun 200 meter fra grensa mot Sverige.

Rantala, minnesmerket over de første finske innvandrerne til Finnskogen. Foto: Knut Randem.

Krigsminner og innvandring
Finnskogen ga under andre verdenskrig skjul for mange som flyktet fra den tyske okkupasjonsmakta. Her går det som var viktige flykningruter gjennom skogen. Gjengen som sprengte tungtvannsfabrikken på Vemork er blant de som tok seg over til Sverige gjennom dette området.

En av flykningerutene i 1940 til 1945 gikk over Haldammen i sørenden av Halsjøen. At Claus Helberg fra Vemorkgjengen tok seg over til Sverige denne veien er markert med et skilt på ei koie ved dammen. Her kan du også se spor av tidligere tiders tømmerfløting representert ved en fløtestol som henger over fossen.

Se nøye over elva så skimter du en gammel fløtestol. Bildet er tatt fra Haldammen der en av flykningrutene gikk under krigen. Foto: Knut Randem.

Tettstedet Svullrya i Grue kommune er et uoffisielt senter for den norske delen av Finnskogen. En gang i året, under Finnskogdagene den andre helgen i juli, proklameres Finnskogen som egen republikk. Dersom du vil lære mer om finnekulturen er dette stedet å dra til. Finnetunet er en avdeling av Norsk skogfinsk museum. Bygdas egen forfatter Åsta Holth har også fått et museum her.

Fra eldre historie er den 20 mil lange Finnskogleden fortsatt tilgjengelig der den strekker seg langs grensa fra Søre Osen, Trysil i nord til Eidskog i sør. På 1600-tallet var dette en viktig ferdselsåre for finnene som bosatte seg i området. Et nettverk av stier knytter seg til denne.

Deg og naturen. Våkne til lyden av orrfugl og andre dyr. Foto: Knut Randem.

Finnskogleden går over tunet på Håberget gård. Dette er en gammel finnegård fra 1700-tallet. I dag rommer den Håberget kirkelige kultursmie som drives av kunstneren Dag T. Hansen. Hit er det bilvei helt fram.

Ikke så langt unna ligger Flisberget hvor Den norske turistforeningen har en av sine fineste hytter i området og et godt utgangspunkt for turer til fots. Det er flere finnetun i området og ved Bråten finner du «Gjestgiveriet» som var Milorgs tilholdssted. Den 3×3 meter store tømmerhytta ble brent ned av tyskerne i 1944, men ble gjenoppbygget i 1990. Den ligger på Hestberget, 400 meter fra bilvei.

Tyskeberget finnegård er et hovedanlegg for historielaget i Åsnes Finnskog. Den ligger mellom Velta og Svullrya og er et autentisk gårdsbruk med 13 bygninger.

Gravberget kirke er kåret til en av verdens ti mest særpregede kirker. Foto: Knut Randem.

En av verdens mest særpregede kirker
På Gravberget stiger det opp et særpreget kirkebygg. Den ble bygget så sent som i 1955 av Borregaard som en gave til befolkningen i bygda. De fleste som bodde her jobbet nemlig for selskapet.

Kirken stiger opp som et grantre og framstår som en slags moderne stavkirke med mange av de samme bygningsdetaljene. Når du ser bygget skulle du ikke tro at det er tegnet av en av arkitektene som tegnet Oslo rådhus, Magnus Poulsson.

Gravberget kirke er rikt dekorert. Foto: Visit Elverum-Regionen.

Magasinet Life har kåret Gravberget kirke til et av de ti mest særpregede kirkebygg i verden. Bare det er verd en sving innom Finnskogen. Ved vårt besøk var kirka stengt på grunn av koronasituasjonen, men med utsmykning av blant annet Arnold Haukeland, Torstein Rittun og Dag Frogner frister det med en tur tilbake.

Fricamping
Dette er de dype skoger. Her er flere hundre tjern, sjøer, elver og bekker. Det er den 30 km lange Halåa som ender i Vålers største innsjø Halsjøen.

Det finnes mange små idylliske plasser i Finnskogen. Her ved Halsjøen. Foto: Knut Randem.

I Finnskogen er det gode muligheter for gode friluftsopplevelser. Du skal være heldig om du ser bjørn i området, men det skjer. Også ulv, elg og en rekke andre dyrearter holder til her. Selv våknet vi til den litt for fjerne lyden av orrfugl. Det er også mulig å fiske i området, men husk fiskekort.

Det er Borregaard som eide store deler av Finnskogen fram til Statskog overtok det meste. Det sikrer fri ferdsel på et utall av veier på kryss og tvers i skogen. Mange av disse er grusveier, men i god stand når vi ser bort fra i vårløsningen. De er bygget for store tømmertransporter så en bobil bør kunne komme fram til mange steder.

Finner du en gapahuk, er det bare å bruke den. Foto: Knut Randem.

Kaffe smaker godt fra bål. Foto: Ellen Randem.

Selv kjørte vi en bobil på ca 8 meter og klarte oss bra, men det er klart at mindre bobil du har, enklere vil det være å finne et sted å overnatte. Selv overnattet vi en natt ved Halsjøen, men lokalkjente forteller at det er gode muligheter for å finne plasser for fricamping ved mange av innsjøene. Vermundsjøen og Rødgen nevnes spesielt. Begrensningen går først og fremst i hvor det er mulig å komme fram med bil så her må du ha et våkent blikk for de mulighetene som byr seg til å finne en overnattingsplass.

Vil du bo på en campingplass så finnes både Elverum camping, Rena camping og på vei ut av området i sør ligger Finnskogen camping i Skasenden – ved enden av Skasen. Den har bare 14 plasser for tilfeldig besøkende, men fra i sommer er en håndfull av dem plassert i aller første rekke ved stranda.

På Finnskogen camping ved enden av Skasen fikk vi stå på de nesten ferdige plassene i strandkanten. Foto: Knut Randem.

Mange muligheter
Om du vil nyte naturen eller historiene er opp til deg, men en miks av begge deler anbefales. Har du en kajakk så er dette området du skal ta den med til.

Av andre attraksjoner i området finner du Norsk Skogbruksmuseum. Og kjører du via Kongsvinger så ta endelig en tur oppom festningen hvor du kan nyte utsikten og se hvordan forsvarsverket var organisert da svenskene var den store fienden.

Denne artikkelen ble publisert første gang i april 2021.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  6 comments for “Den grønne omveien i innlandet

  1. Veldig bra informasjon Knut.
    Her er det virkelig plass til mange bobiler på en rekke fine plasser for fricamping.

  2. Dere glemte Kynnavassdraget.Kjempefint å padle der .Det er laget en fin villcamp ved Kynnbrua ,og flere andre steder nedover vassdraget. Kan besøke landets eneste brukte kirkesal,fiske ørret og gå på turstier og bruke forskjellige sykkelruter osv.les mere på Opplev Kynna.no

  3. Det er mulig at bildet fra Slektsteinplassen Rantala ved Røgden øverst i artikkelen, sammen med generell omtale av friplassmulighetene, kan føre til misforståelser. DET ER IKKE TILLATT Å CAMPE PÅ RANTALA.
    Mvh
    Solør-Värmland Finnkulturforening

    • Tanken har ikke streifet oss at noen vil oppfatte dette som et sted å fricampe, når de leser vår artikkel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *