Den beste bobilplassen

Ved siden av det over 700 år gamle slottet ligger det som er en av de mest moderne bobilplassene. Den ble kåret til Sveriges beste i 2021.

Vikingene forsvarte innløpet til Söderköping her ved Stegeborg lenge før slottet ble bygget. Foto: Knut Randem.

Om lag to timers kjøring sør for Stockholm ligger Stegeborg slott og en stor landbrukseiendom med ulike tilbud til turister. Vi er nå ca 20 km øst for Söderköping der Gøta kanal ender mot Østersjøen. Leden ut i Østersjøen går forbi Stegeborg.

Stegeborg slott ble første gang omtalt i skrift fra 1310. Fram til 1600-tallet var det en av Sveriges viktigste befestninger og kongelig slott. Allerede på 900-tallet bevoktet vikingene sundet.
I dag er slottet en ruin omkranset av vakre områder som både omfatter park, stier, havnekro og en kiosk. En bobilplass er den nyeste tilveksten til området.

På Slottsholmen er det ti plasser for bobiler foran ruinen. Foto: Knut Randem.

Bobilplassen er delt i to plasser på hver sin side av det lille sundet. På Slottsholmen er det 10 plasser for bobiler like ned for slottsmuren. Ved båthuset på fastlandet er det 35 plasser for bobil organisert i tre rekker med front mot båthavna. Det er ca 100 meter mellom de to områdene.

Plassene er anlagt med parkering på grus med gress mellom plassene, og er godt organisert med beplantning. På Slottsholmen er det også plantet hekk mellom hver plass. Det er ytterligere 10 plasser tilgjengelig når båtene på opplagstomta er satt på vannet.

På fastlandsiden ligger det største området med plass til 35 bobiler. Foto: Knut Randem.

Et felles servicebygg med toaletter og dusjer befinner seg på Slottsholmen. Det er rent og velordnet, og til fri bruk for gjestene.

Ved innkjøringen til de to områdene for bobiler viser et kart med hhv grønne og røde lys hvilke plasser som er ledige eller opptatt. Det gjør det enkelt å kjøre en tur for å komme tilbake til den samme plassen. På hver plass lyser det også rødt eller grønt for å markere plassens status.

Alle plasser er syv meter brede og de lengste plassene kan ta i mot bobiler opptil 12 meter.

Tømmestasjonen er moderne med gode muligheter for tømming av faste tanker og har en tømmeautomat for toalettkassett. Wi-fi finnes og den virket i det minste ved vårt opphold uten full plass.

Tømmestasjonen bør tilfredsstille de mest kresne. Foto: Knut Randem.

Stegeborg bobilplass fortjener utvilsomt en plass blant de beste bobilplassene. I 2021 ble den også kåret til Sveriges beste.

Utløpet fra Gøta kanal
Kanalsystemet avsluttes med siste sluse i Söderköping, men de som skal ut i skjærgården passerer på utsiden av Slottsholmen. På Havnekroa kan du sitte ute og følge båtlivet en varm sommerdag. Foruten en kiosk finnes det ingen mulighet for innkjøp på stedet, så kjøp med deg det du trenger før du slår rot.

Skällviks kirke er en middelalderkirke og ligger en kort spasertur fra bobilplassen. Ellers finnes turstier, badeplass, badstueutleie, minigolf og kajakkutleie i Stegeborg. Foto: Knut Randem.

Blant bobilfolk er det delte meninger om forhåndsreservasjon av plasser. Her har de valgt en løsning som tar den helt ut, for å si det sånn. På stegeborg.se kan du lese om området og virksomheten. Her kan du også gå til en bestillingsside og velge blant ledige plasser. For å reservere må du betale for hele oppholdet på forskudd.

Om du velger å ta sjansen på at det er ledig plass må du faktisk gjøre den samme jobben før du kjører inn eller umiddelbart etter at du har parkert. Du må altså være på nett for å betale. Enten du reserverer eller betaler ved ankomst får du en epostkvittering hvor du også får koden til servicebygget. Det er ingen resepsjon eller bemanning slik at alt må ordnes på nettet.

Røde og grønne lys viser ved ankomst hvilke plasser som er tilgjengelige – om du ikke har forhåndsbestilt. Foto: Knut Randem.

Selskapet som driver plassen er svært markedsbevist når det gjelder prisingen av opphold. På hjemmesiden oppgis det at prisene kan variere mellom 180 og 450 SEK med alt inkludert. Gjør du en forhåndsreservasjon må du betale 30 SEK ekstra per døgn.

Redaksjonen ankom tirsdag i påskeuka. Da var prisen 190 SEK. Dagen etter økte prisen med en femtilapp. Og da svenskene startet sin påskeutfart skjærtorsdag steg prisen til 300 SEK.

Fasilitetene er de samme uansett hvilken dag du kommer så her er det mulig å være prisbevisst.

GPS: N 58°26’22.3 – E 16°35’59.5

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *