Deijlig med nye parkeringsregler?

Danmark har hatt et virvar av kommunale parkeringsregler. Fra mars 2014 har Folketinget vedtatt en ny parkeringslov som skal være norm for hele landet. Likevel er det åpning for at kommunene kan vedta egne tillegg. Flere kommuner har lokale regler som forhindrer overnatting i bil eller har egne avgifter for bobiler. 

I Skagen må bobiler under 3500 kg betale kr 150 per natt på offentlig parkeringsplass mens andre biler står gratis. Foto: Knut Randem.

I Skagen må bobiler under 3500 kg betale kr 150 per natt på offentlig parkeringsplass mens andre biler står gratis. Foto: Knut Randem.

Den nye parkeringsloven i Danmark gjelder offentlige områder hvor politi eller offentlig myndighet, som lokale parkeringsvakter, har kontroll med. Reglene gjelder altså ikke private områder.

Mange av de generelle reglene følger samme mønster som i Norge så vi nøyer oss her med å nevne de viktigste reglene som er annerledes i Danmark.
Foran fotgjengerfelt skal du ha minst fem meters avstand, men i veikryss skal du holde en avstand på ti meter fra nærmeste tverrgående kjørebane eller sykkelsti. Dersom en tverrgående sykkelsti ikke ligger sammen med en kjørebane skal du parkere fem meter unna.
Kommunene kan markere ti meters avstand foran veikryss med en gul trekant på kansteinen.
Der det er sperrelinje (hel midlinje) i veien er det ikke lov å parkere med mindre det er tre meter avstand mellom sperrelinjen og kjøretøyet.
Foran veikryss kaller danskene det et oppmarsjområde når det blir flere kjørebaner og mer enn en sperrelinje. I oppmarsjområdet er det ikke lov å parkere, og du skal parkere mer enn fem meter fra et oppmarsjområde.
Utenfor byområder kan biler opp til 3500 kg parkere delvis utenfor veien eller delvis på fortau. Det er forbudt å parkere på bro over motorvei.
Et havarert kjøretøy må fjernes innen 18 timer.
Det er forbudt å parkere 12 meter før og etter et bussholdeplasskilt eller der det er gulmalt kanstein langs holdeplassen.

I Danmark benytter man også p-skive. Den brukes der det er tidsbegrenset parkering, og den stilles inn på tidspunktet parkeringen starter. Dersom du parkerer i et tidsrom hvor det ikke er tidsbegrenset parkering, men for eksempel fra kl 8 neste morgen, stiller du p-skiven på kl 8.

Du kan lese mer om de danske parkeringsbestemmelsene her.

Lokale unntak for bobiler
Danske kommuner har anledning til å vedta lokale tilleggsregler.
Verken i Aarhus, Næstvedt, Lyngby-Taarbæk eller København kommuner er det tillatt å parkere for å overnatte i bilen utenfor plasser merket for bobilparkering.
I Aarhus er det heller ikke lov å parkere biler over 3500 kg innenfor bygrenseskiltene på hverdager mellom kl 18 og 06, i helger og på helligdager.
I Næstvedt kommune er det forbudt å parkere bobiler på oppmerkede parkeringsplasser i tidsrommet kl 23 til kl 06 med unntak av Rådmandshaven.
I København, Fredriksberg og Lyngby-Taarbæk kan biler over 3500 kg kun parkere på dertil merkede plasser mellom kl 19 og kl 07.
I Fredericia har ikke kjøretøyer over 3500 kg lov til å parkere i mer enn seks timer med mindre noe annet er skiltet.

Kommuner som hittil har vedtatt egne parkeringsbestemmelser er Bornholm, Fredericia, Fredriksberg, København, Lyngby-Taarbæk, Næstvedt og Aarhus. Opplysningene i denne artikkelen er ikke uttømmende. Du kan se de kommunale reglene listet på en felles side her. (Oppdatering: Endret i 2017, se lenke under)

Bobiler diskrimineres
– Den nye parkeringsloven sidestiller alle kjøretøyer under 3500 kg, forteller Poul Sørensen. Han er styremedlem i Autocamperrådet og aktiv i Jylland.
– Inntil videre har Skagen kommune gått i mot dette prinsippet. Fra 1. april til 19. oktober må bobiler betale kr 150 for å parkere om natten i Skagen, mens andre biler kan stå gratis på de samme plassene. På dagtid er det lik avgift for alle biler under 3500 kg.
Sørensen arbeider aktiv overfor kommunen og håper denne særordningen kan fjernes fordi den holder bobilister borte fra Skagen i sommermånedene.

Selv med nye regler er Danmark fortsatt et vanskelig land å parkere i – særlig om din bobil er registrert for mer enn 3500 kg. Sjekk derfor lokale varianter og prising.

Les også: Nye regler har blitt nyere

Del dette med andre:

  9 comments for “Deijlig med nye parkeringsregler?

  1. Det er da mange andre land hvor vi kan føle oss velkommen med bobil. Derfor skynd dere gjennom Danmark, det tat bare noen få timer, og nyt ferien der de vil ha oss.

    Bent

  2. ………………….da blir det ikke Danmark som planlagt i år – både påsken og sommerferien rutes om…….

  3. Man må jo respektere fremmede lands lover og regler, og huske at man er gjest. Er man gjest i et land så tar man skikken dit man kommer. Så enkelt er det!

  4. Kjører stort sett gjennom Danmark da vi ikke føler oss velkommen der. Reglene er en ting, men over tid har vi utviklet en mistanke om at danskene ikke vil ha oss der. Det er liksom noe som skurrer. Derfor går turen som regel uten nevneverdige stopp rett til Tyskland.

  5. Har ingen problem med å respektere andre lands lover, regler og skikker. Men det er heldigvis mitt privilegium å velge hvor jeg skal feriere og bruke mine penger……………..

  6. Har feriert mye i Danmark både vår sommer høst. Alltid følt meg velkommen der.
    De siste årene i bobil og har alltid funnet overnattingsplass , enten stellplass eller bynær camping. Blir nok noen turer over i år også.

  7. Kære norske bobil venner

    Danmark er ikke så slem som det kunne se ud til, der er stadig mange muligheder for parkering og overnatning på stellpladser ved havne, i byer og på bondegårde. Du kan enda finde gratis overnatningspladser hvis du ser dig for.

    Prøv at gå ind på Dansk AutoCamper Forenings on-line guide http://www.stellplatz-danmark.dk og glæd dig over info om ca 450 stellpladser og en hel række tømmestationer. Alternativt kan du købe Nordic Camper Guide 2014 hvor pladserne står på papir. Guiden kan købes på http://shop.dacf.dk/ for DKK 75 + porto. Altenativt kan du finde dansk stellplads info på http://www.camperparkering.dk

    Der blev nævnt i tråden at bobiler over 3.500 kg ikke kan parkere i Århus by på grund af de generelle parkeringsbestemmelser. Det er korrekt, men der findes en gratis bobilparkering nær centrum på GPS: N 56 08 53 E 10 12 41 eller Kalkværksvej 2, 8000 Aarhus. Pladsen ligger i et industriområde ved havnen.

    Når du rejser i Danmark kan du glæde dig over at der ikke opkræves bompenge på veje eller i byer. Kun for færger, over Storebæltsbroen og Øresundsbron kræves der betaling. Når du køre over broerne, så brug manuelbanen, så betaler du for en bobil. I Brobizz og kreditkortbanerne betaler du som for en lastvogn – dobbelt pris.

    God tur til Danmark – du og din bobil er velkommen.

    Med venlig hilsen

    Max Watson
    Formand for AutoCamperRådet
    http://www.autocamperraadet.dk

    • Det du skriver om Brobizz gjelder vel bare bobiler under 3500 kg? Tyngre bobiler kan følge Brobizz-feltet når de har brikke – eller tar jeg feil?

  8. Etter nattens erfaring med bobil i København sier jeg bare; aldri igjen! Å kjøre bobil i Danmark var virkelig ingen koselig opplevelse. Føler oss uønsket. Fuck Danmark!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *