De utsøkte små gledene og hvor du kan oppleve dem

Du vet det finnes mange små produsenter av godsaker land og strand rundt. Det er gårdsprodusenter med egne utsalg, nisjebutikker langs veien og de små fabrikkene med søte saker. Her finner du veien til nye smaker og nye opplevelser.

Foto: Garden Oppheim /Cecilie Ødegård.

Mange av disse småprodusentene har organisert seg i Hanen, som er et nettverk for opplevelsesbedrifter knyttet til bygdebasert reiseliv og landbruk i Norge.

Blant medlemmene i Hanen finner gårdsbutikker og gårdsmat, innlandsfisk, økoturisme, serveringssteder, aktiviteter og opplevelser.

Ta en titt inn i Sjokoladelåven. Foto: Sjokoladelåven.

Klosterlam og høyfjellslam
Garden Oppheim i Ål i Hallingdal er en av medlemmene og tilbyr kortreist, lokalt lammekjøtt som har beitet på høyfjellet i Hallingdal. Kjøttet har blitt bearbeidet i deres eget foredlingsanlegg.

Også Klostergården ved Utstein kloster på Mosterøy tilbyr lam. Her er det klosterlam som har beitet i kystlandskapet rundt Norges eneste bevarte middelalderkloster. Nedenfor klosteret er det et gårdsutsalg i et sjøhus.

Lam med smak av sjøluft. Foto: Klostergarden.

Ved foten av Rondane finner du Sjokoladelåven på Sollia. På gården produserer familien Nesset sjokolade fra en butikk i den gamle stallen. Her kan du også se produksjonen. Og på tunet finnes kjælne dyr.

En annen sjokoladeprodusent er Lysefjorden sjokolade på Forsand. Der lager June og hennes hjelpere konfekt med smaken av Fjord-Norge, loves det. Også de oppfordrer deg til å stikke innom.

Åpningstid
Før du oppsøker stedene vi omtaler her så bør du sjekke hanen.no slik at du kommer innenfor åpningstidene. Selv om det er et gårdsutsalg betyr ikke det at det alltid er åpent. Noen har også preg av å være vanlige butikker med faste åpningstider.

Delikatesser langs veien. Foto: Villfisken.

En av butikkene langs veien er Villfisken i Hallingby. De er åpenbart populære i helgeutfarten med langåpent på fredagene og søndagsåpent, men ellers normale åpningstider. Her finner alt fra gjeddekaker fra Sperillen, lagesild fra Mjøsa og raket løyrom for å nevne noe.

Veikåker gård med egen landhandel. Foto: Veikåker gård.

På Veikåker gård i Noresund kan du kjøpe nesten alt du ser, bortsett fra katta sier Hanne som driver landhandleri på en gammel skysstasjon fra 1789. Her bor også 700 økologiske høner så påskeeggene kan sikres her.

Han Sylte like utenfor Fauske håndplukker, tilbereder og lager marmelade av kortreist gulrot fra Stokland gård i gulrotbygda Valnesfjord. Her lages gulrotmarmelade med navn som Klassisk, Cognac og Mørketid. Alt laget på gamlemåten.

Påskesjokolade. Foto: Lysefjorden sjokolade.

Det finnes hundrevis av utsalg av samme type som de som er nevn her. På hanen.no finner du alle listet alfabetisk eller plassert på et kart slik at du kan finne noe som passer for deg. Ikke alle har åpent hver dag så det lønner seg å sjekke før du tar en omvei. Det er også mange tips i Hanens aktivitetskalender på deres hjemmeside.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

.

.

.

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *