De store bulkedagene

De siste årene har 21. og 22. desember ligget på bulketoppen. – Glatte veier og julestress kan være en farlig kombinasjon, advarer forsikringsselskap. 1,7 millioner nordmenn skal ut og reise, men i en landsdel holder de seg hjemme.

Pass på hvis du skal ut i trafikken 21. eller 22. desember. De siste årene har en av disse dagene vært desembers store bulkedag. Foto: iStock.

I fjor var fredag 21. desember dagen med mest bulking i desember. Hele 1806 trafikkuhell skjedde denne dagen, viser tall fra Finans Norge.

– Oppfatningen i bransjen er at det rundt lillejulaften skjer flest trafikkuhell i desember. Våre tall bekrefter at flere bulker dagene rett før lillejulaften. Vi har registrert fra to til syv ganger så mange skader som vanlig på disse dagene, sier kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan Forsikring i en pressemelding.

Tall fra Finans Norge viser at enten 21. eller 22. desember var den store bulkedagen i desember i årene 2015-2018. Forsikringsselskapene har registrert mellom 1800 og 2000 skader disse dagene.

– I desember er det snø og is mange steder i Norge. Det kan gi glatte og vanskelige kjøreforhold. I tillegg har mange av oss det travelt når vi er ute i trafikken i tida før jul. Glatte kjøreforhold og julestress kan være en farlig kombinasjon, advarer Georg Richvoldsen.

– Selv om du har det travelt er det viktig å ikke la deg stresse når du kjører bil. Det er lurt å huske på at andre bilførere også kan være stresset og derfor følge ekstra godt med i trafikken, sier Richvoldsen.

Mange skal ut og reise
Nesten 1,7 millioner nordmenn skal ut og reise i jula. Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

– Like før jul det mye mennesker på de samme trafikkårene til samme tid, og da oppstår det fort problemer, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind i en pressemelding.

– 76 prosent av de spurte nordlendingene oppgir at de stort sett holder seg hjemme i julen. På motsatt side finner vi Oslo, hvor nær 60 prosent oppgir at de skal reise i julen.

Undersøkelsen viser at kvinner er betydelig mer redd for glatte veier og vanskelige kjøreforhold enn menn. Som en forlengelse av det er de også mer bekymret for å kollidere enn det menn er.

– Menn derimot er mer bekymret for ting som kan sinke dem på veien, som kø, stengte veier og utålmodige barn. Det er mulig å tolke det som at de er mer opptatt av å komme frem, enn å komme trygt frem, sier Nielsen.

Med mange biler på veiene samtidig blir det naturligvis mer kø og større risiko for ulykker.

– Ro ned, la mobilen ligge når du kjører og husk å beregne litt ekstra tid når du skal ut å kjøre i julen, sier skadeforebyggeren.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:
Anbefalt innhold:
Har utviklet emoji-jakke for syklister

Med stadig flere syklister på europeiske veier er det viktigere enn noensinne at bilistene vet hva syklisten har planlagt. Nå Read more

Nordmenn dårligere til å bruke refleks

Ferske tellinger fra Trygg Trafikk viser en nedgang i refleksbruken blant den norske befolkning. – Dette er en skummel utvikling, Read more

Økning: 110 omkom i trafikken i 2019

110 omkom i trafikken i 2019, dette er to flere enn året før. Desember ble en stygg måned med en Read more

Sjekk reiseruten før juleturen

Fem vegtrafikksentraler, Vegvesen.no og hundrevis av webkamera og værstasjoner skal hjelpe deg trygt fram til jul enten du er på Read more

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *