De store bulkedagene

De siste årene har 21. og 22. desember ligget på bulketoppen. – Glatte veier og julestress kan være en farlig kombinasjon, advarer forsikringsselskap. 1,7 millioner nordmenn skal ut og reise, men i en landsdel holder de seg hjemme.

Pass på hvis du skal ut i trafikken 21. eller 22. desember. De siste årene har en av disse dagene vært desembers store bulkedag. Foto: iStock.

I fjor var fredag 21. desember dagen med mest bulking i desember. Hele 1806 trafikkuhell skjedde denne dagen, viser tall fra Finans Norge.

– Oppfatningen i bransjen er at det rundt lillejulaften skjer flest trafikkuhell i desember. Våre tall bekrefter at flere bulker dagene rett før lillejulaften. Vi har registrert fra to til syv ganger så mange skader som vanlig på disse dagene, sier kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan Forsikring i en pressemelding.

Tall fra Finans Norge viser at enten 21. eller 22. desember var den store bulkedagen i desember i årene 2015-2018. Forsikringsselskapene har registrert mellom 1800 og 2000 skader disse dagene.

– I desember er det snø og is mange steder i Norge. Det kan gi glatte og vanskelige kjøreforhold. I tillegg har mange av oss det travelt når vi er ute i trafikken i tida før jul. Glatte kjøreforhold og julestress kan være en farlig kombinasjon, advarer Georg Richvoldsen.

– Selv om du har det travelt er det viktig å ikke la deg stresse når du kjører bil. Det er lurt å huske på at andre bilførere også kan være stresset og derfor følge ekstra godt med i trafikken, sier Richvoldsen.

Mange skal ut og reise
Nesten 1,7 millioner nordmenn skal ut og reise i jula. Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

– Like før jul det mye mennesker på de samme trafikkårene til samme tid, og da oppstår det fort problemer, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind i en pressemelding.

– 76 prosent av de spurte nordlendingene oppgir at de stort sett holder seg hjemme i julen. På motsatt side finner vi Oslo, hvor nær 60 prosent oppgir at de skal reise i julen.

Undersøkelsen viser at kvinner er betydelig mer redd for glatte veier og vanskelige kjøreforhold enn menn. Som en forlengelse av det er de også mer bekymret for å kollidere enn det menn er.

– Menn derimot er mer bekymret for ting som kan sinke dem på veien, som kø, stengte veier og utålmodige barn. Det er mulig å tolke det som at de er mer opptatt av å komme frem, enn å komme trygt frem, sier Nielsen.

Med mange biler på veiene samtidig blir det naturligvis mer kø og større risiko for ulykker.

– Ro ned, la mobilen ligge når du kjører og husk å beregne litt ekstra tid når du skal ut å kjøre i julen, sier skadeforebyggeren.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *