De fleste skal ha sommerferie, men bruke mindre penger

Mange skal på sommerferie i år, men vil bruke mindre penger. Utenlandsferie og norgesferie fordeles jevnt i år og camping blir en viktig ferieform dersom folk gjør som de svarer i undersøkelse.

Veldig mange skal på sommerferie, men de planlegger å bruke mindre penger enn i fjor. Foto: Knut Randem.

– Sommerferien er viktig for nordmenn og noe man uansett prioriterer selv om økonomien har blitt strammere for mange, sier Audun Pettersen, bransjedirektør for reiseliv i Virke. Undersøkelsen Reisepuls gjennomført av Opinion på oppdrag av Virke viser at nesten syv av ti nordmenn (66 prosent) planlegger å ha sommerferie i 2023. Det er samme andel som i 2022.

Antallet som skal på sommerferie er fortsatt noe lavere enn før pandemien. I 2020 hadde 70 prosent planlagt sommerferie, men svarene ble avgitt før pandemien brøt løs. Reisepuls gjennomføres i november-desember blant 2000 personer over 18 år.

Blant de som planlegger sommerferie i år vil 50 prosent reise ut av landet og da vil de dra til kjente reisemål som Spania, Sverige, Hellas og Danmark, men også Italia og Frankrike.

Mange vil feriere i Norge også, og da drar man på hytta (51 prosent), besøker venner og familie (41 prosent) eller bestiller hotell (20 prosent), camping eller hyttegrend (23 prosent). Viken (26 prosent), Vestlandet (21 prosent) og Innlandet (21 prosent) er de mest populære reisemålene i Norge.

Flere sitter på gjerdet og venter med å bestille feriene, sier Audun Pettersen, bransjedirektør for reiseliv i Virke. Foto: Virke.

Mange sitter på gjerdet
Samtidig oppgir mange at egen privatøkonomi er styrende for valg av ferie i 2023 og pris spiller en betydelig større rolle i valg av ferie enn målt tidligere. Til sammen oppgir 66 prosent at egen privatøkonomi i svært eller ganske stor grad vil være styrende for valg av reisemål i feriene i 2023.

– Nordmenns reisevaner de siste årene har i stor grad vært preget av pandemirestriksjoner, karanteneregler og smittetall. Nå ser vi at privat økonomi har tatt over som den dominerende faktoren som styrer våre reiseplaner. Selv om omtrent like mange oppgir at de planlegger å ha sommerferie i år som i fjor ser vi at flere sitter litt på gjerdet når det kommer til å booke flybilletter og hotell, sier Pettersen i en pressemelding.

Vil bruke mindre penger enn i fjor
Pris er også blitt viktigere for ferieplanene enn tidligere. Totalt svarer 64 prosent at prisen på ferien i svært eller ganske stor grad styrer årets reiseplaner, opp fra 56 prosent fra forrige undersøkelse publisert i januar 2022.

I Reisepuls kommer det også frem at en gjennomsnittlig norsk husholdning planlegger å bruke 36 250 kroner på ferier i hele 2023, en endring på 10 prosent fra fjoråret da tallet var 40 150 kroner.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *