Ny dato for EU-kontrollen for store bobiler

Store og små bobiler får samme kontrollintervall. Foto: Knut Randem.

Store og små bobiler får samme kontrollintervall. Foto: Knut Randem.

1. juli har lenge vært varslet som en sannsynlig dato for likestilling av store og små bobiler når det gjelder PKK – EU-kontrollen. Datoen har blitt utsatt, men det blir endring i år.

Fra 1. oktober får større bobiler, personbiler og bevaringsverdige kjøretøy mindre hyppige EU-kontroller. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sa til Bobilverden i begynnelsen av mars at han ikke kunne garantere 1. juli på grunn av tilpasninger av blant annet datasystemer.

Ministeren gjentar i en pressemelding i dag at det ikke er noen god grunn til at større bobiler, personbiler og bevaringsverdige kjøretøy skal kontrolleres hyppigere enn mindre biler.

I dag kontrolleres bobiler og andre personbiler tyngre enn 3500 kg årlig, mens mindre personbiler kontrolleres første gang etter fire år, og deretter annethvert år. Fra 1. oktober vil nedre vektgrense for personbiler som skal ha årlig periodisk kontroll endres fra 3500 kg til 7500 kg (Oppdatert: gjelder i kjøretøygruppe M1). Dermed vil større bobiler og personbiler likestilles med mindre personbiler.

Gjelder også bevaringsverdige kjøretøy
Samtidig vil det bli en mindre hyppig periodisk kontroll av bevaringsverdige kjøretøy. I dag har slike kjøretøy samme kontrollintervall som andre biler. Fra 1. oktober skal bevaringsverdige kjøretøy følge ordinære kontrollintervaller til de er 30 år, etter dette kontrolleres hvert femte år frem til de er 50 år, og deretter gis fritak for kontroll.

Del dette med andre:

  10 comments for “Ny dato for EU-kontrollen for store bobiler

  • Psssstt,
   må ikke la de få for mye å tenke på, ellers så kan de komme på at det er plan og bygningsloven som skal gjelde når man passerer 7,5 tonns grensa… 😉

 1. Det var gode nyheter. Det åpner muligheter for å parkere i utlandet og kombinere ferie med fly neste år.

 2. Da forutsetter jeg at nye bobiler mellom 3,5t og 7,5 t heller ikke skal inn til kontroll før etter 4 år, regnet fra første regdato. Altså, det samme som gjelder biler under 3,5 tonn i dag. Slik må det være om disse skal likestilles med personbiler. Kan ikke se at dette fremkommer i skrivet fra Samferdselsdept.

 3. Jfr. § 4, d i forskriften, ser det ut til at det vil gjelde samme regler for biler under 7,5 t som idag gjelder for biler under 3,5 t , altså; Første kontroll 4 år etter første reg. dato.
  Sitat fra den nye forskriften fra 1/10 -2016..
  “Kjøretøy som nevnt i § 4 første ledd bokstav d skal framstilles første gang i det fjerde kalenderåret etter registreringsåret og deretter hvert annet år. ” Gode nyheter for oss med “tung” bobil 🙂

 4. Nok en fornuftig endring av tidligere rigide ordninger . Godt jobbet av Samferdsministeren ! Måtte han greie å endre vektklassene også, slik at vi som ikke har fornyet sertifikatet slipper å kjøre opp for lastebil med de krav som stilles til yrkessjåfører. Dette gjelde bobiler over 3,5 tonn. Kanskje burde det åpnes for en ny kjøretøygruppe …bobiler &fritidskjøretøy..

 5. Bobil er Bobil. Litt dumt at vi som har over 7.5 tonn blir satt utafor hele ordningen både med ferge, vei og kontroll.

  • Ferge går vel på lengde og ikke vekt, så der er det jo ingen endringer enn så lenge.
   Er visst under lupen i en større endringsplan det også.

   Vi får være fornøyd så lenge det i det hele tatt skjer endringer som er positive for bobilfolket, og så får vi håpe det kommer flere positive nyheter etter hvert.
   Den som fremdeles har lever får se…. 🙂

   • Jeg kjøre 14m med min bobil RV på ferge og sammenligner med bil og syntes det er grei pris…Har henger bak….. Hvis bestiller i god tid da..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *