Danskene skjerper miljøkrav

De danske miljøsonene har til nå omfattet kjøretøy større enn det bobiler vanligvis bygges som. Det endres neste år. Da omfattes også en del personbiler av kjøreforbud i sonene.

De danske miljøsonene skal nå også omfatte personbiler med dieselmotor uten partikkelfilter. Lenke til kartet nederst i teksten.

De danske miljøsonene har omfattet store varebiler, lastebiler og trailere, men nå strammes det inn slik at også dieselpersonbiler uten partikkelfilter omfattes i fem kommuner.

Fra 1. oktober 2023 gjelder miljøsonereglene også for dieseldrevne personbiler uten partikkelfilter i de fem kommunene København, Frederiksberg, Aarhus, Odense og Aalborg.

Det betyr at dieseldrevne personbiler uten partikkelfilter pr 1. oktober 2023 kan risikere å få en administrativ bot for kjøring i en miljøsone. Kontrollen vil være automatisert.

Miljøsoner stiller i dag strengere miljøkrav til dieseldrevne lastebiler, busser og varebiler. I tillegg til tunge kjøretøy og varebiler er også dieselpersonbiler uten partikkelfilter en betydelig kilde til utslipp av helseskadelige og kreftfremkallende partikler. Det skriver Miljøstyrelsen på sine nettsider.

Ifølge beregninger fra DCE – Nasjonalt senter for miljø og energi står dieselpersonbiler for 63 prosent av partikkelutslippene og 50 prosent av NOx-utslippene i byene i 2022.

Det ble gjort en lovendring 22. mars 2022 som gjorde det mulig for eksisterende miljøsonekommuner å kreve partikkelfiltre også for dieselpersonbiler i miljøsonene.

Biler som får ettermontert partikkelfilter vil bli godkjent dersom det registreres. Personbiler som oppfyller Euro 5 blir automatisk oppfattet som om kravet om partikkelfilter er oppfylt.

Om du er i tvil om din bobil kan kjøre i en dansk miljøsone etter innstrammingen, kan du sjekke med ditt bilnummer her. Tjenesten slår opp nummer i en rekke land.

Du kan se hvor de danske miljøsonene er på denne siden. Der er det også beskrevet transitruter for alle der det finnes.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: 5 danske kommuner skjerper miljøsonene

Del dette med andre:

  1 comment for “Danskene skjerper miljøkrav

  1. Alt håp er ikke ute, har i Danmark fått tak i et partikkelfilter til min 3l ducatomotor som blir montert til våren . Der fås et skema for utenlandske biler via info@miljoezoner.dk som returneres sammen med kopi av vognkortet og en mekanikererklæring om påmontert godkjent partikkelfilter samt eieropplysninger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *