Danmark åpner – på visse vilkår

Norge og Danmark har blitt enige om gjensidig åpning av grensene for fritidsreiser for sine borgere. Fra 15. juni kan vi igjen reise på ferie til hverandre, men det er noen regler du må forholde deg til.

15. juni oppheves reserådet for Danmark og du kan for eksempel besøke Rømø. Foto: Knut Randem.

De to landene har ulike sett med restriksjoner. Så selv om det norske reiserådet gir deg mulighet til å reise til Danmark, må du også forholde deg til de danske restriksjonene.

For utreise fra hjemlandet er det vanligvis Utenriksdepartementet som utsteder reiserådene. Ved ankomst til et land er det Politiet som avgjør om du kvalifiserer til innreise.

For dansker som reiser til Norge er det få restriksjoner som gjelder ved innreise. I utgangspunktet vil de ha mulighet til å reise fritt i hele landet, men det kan innføres restriksjoner dersom endringer i smittesituasjonen gjør det nødvendig. De skal imidlertid som alle andre i Norge følge smittevernreglene som blant annet beskriver minst 1 meter avstand til personer utenfor sin egen husstand og hygienevernregler.

Danmark er på sin side mer tilbakeholdne og har tydelige restriksjoner. For å få tilgang til Danmark må du kunne vise til en reservasjon av overnatting for eksempel på campingplass. Ved ankomst til Danmark må du kunne vise dokumentasjon på en slik reservasjon for seks dager. Det skriver dansk politi i sitt faktaark om grenser. Andre steder er dette omtalt som de seks første overnattingene. De bestilte overnattingene må ikke være på samme sted.

En bobilplass, om den tar i mot reservasjoner, vil åpenbart kvalifisere som dokumentasjon slik det er formulert av politiet:

Restriktionerne ophæves for indrejsende, der kan dokumentere (f.eks. lejebevis til sommerhus, campingophold, hotel eller lign.) at have ophold af minimum 6 overnatninger uden for København.

For mange vil trolig løsningen bli å bo de seks første døgnene på en eller flere campingplasser før de kjører tilfeldige overnattinger resten av oppholdet. Det er ikke sagt noe om dokumentasjon for opphold på privat eiendom vil kvalifisere på lik linje med reservasjoner på campingplasser og lignende. Dansk politi har en «hotline» du kan ringe på dagtid dersom du har spørsmål om spesielle tilfeller. Nummeret dit er +45 7020 6044.

Du er forpliktet til å ta smittevernhensyn og følge danske regler.

Ingen overnatting i København
Danske myndigheter har satt ned foten for utlendinger som vil overnatte i København. De seks døgnene du må ha reserverte kan altså ikke være i København. Verken i København eller i Fredriksberg kommune, som ligger tett på København, er det lov å overnatte. Men du må gjerne ta deg en dagstur inn til byen for å spise et måltid og oppleve byen.

Du kan også oppleve tilfeldige restriksjoner. 1. juni innførte for eksempel politiet et tilfeldig oppholdsforbud på Sandkaj/Gøteborgs plads i København. Det var lov å bade på stedet, men på grunn av mange mennesker i området ble det innført et forbud mot å oppholde seg på stedet etter badet. Slike tilfeldige opppholdsforbud kan dansk politi innføre for kortere perioder.

Det kan også innføres mer generelle restriksjoner:

Såfremt udviklingen vender i landene, kan indrejserestriktioner genindføres.

Dersom du viser sykdomstegn som kan knyttes til Covid-19 vil du bli avvist på den danske grensen. Hoste og feber er blant sykdomstegnene som kan føre til avvisning.

Du må også regne med at du ved grensepassering blir oppfordret til å la deg teste:

Indrejsende mv. vil stikprøvevis blive opfordret til at tage test for COVID-19 ved grænseovergange. Desuden bliver der mobile teststationer i sommerlandet på bl.a. hotspots. Den øgede testning sker med henblik på at monitorere udviklingen og opdage eventuelt nye smittekæder.

Bobilverden.no har her ikke sett på hvilke regler som gjelder før 15. juni med tanke på familiebesøk og lignende.

Spørsmålet om mulighetene for å kjøre bobil gjennom Sverige på reise fra og til Norge vil Bobilverden.no komme tilbake til når reglene blir tydeligere.
Visit Norway skriver imidlertid på sine nettsider at reiser via Sverige kvalifiserer til karantene ved innreise til Norge. Dette kan bli endret innen 15. juni for eksempel om det gjøres en avtale med Sverige.

Oppdatert 1. juli 2020: I følge avisa Børsen har Danmark frafalt kravet om seks forhåndsbestilte overnattinger.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: 15. juni: Åpner grensene for tre land og en øy

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *