Dalen det er fort gjort å glemme, men det bør du ikke gjøre

Dette er dalen med vakre og velpleide rasteplasser, naturopplevelser i fleng og massevis av aktiviteter for liten og stor, ung og gammel. Men du må bruke tid og sjekke ut alle mulighetene.

Dyp dal, bratte fjellsider og tradisjonelle bygninger er en del av Setesdal. Foto: Knut Randem.

Plukk med deg Setesdals-guiden når du er innom et turistkontor for å få med deg detaljene.

Vår beskrivelse av Setesdalen i bobil starter med innkjøring fra Haukeligrend og opp til Hovden. Vårt første pri var å finne et sted å overnatte. Det skulle ikke være så lett. Campingplassene var enten stengt (i juli!), nedlagt eller fulle av fastliggere så vi endte opp med fricamp i Bykle ved den 50 meter høye dammen ved Sarvsfossen. Vi tipper at Vatnedalsdammen, som er Nord-Europas høyeste fyllingsdam, byr på de samme mulighetene.

Kjør over den 50 meter høye dammen ved Sarvsfossen så finner du gode muligheter for en overnatting. Foto: Knut Randem.

Dermed mistet Hovden et besøk av oss, men om du er der på dagsbesøk kan du velge mellom alt fra spa og badeland til Hovden Jernvinnemuseum. Museet er åpent om sommeren, men ellers i året kan du låne nøkkelen på turistkontoret og låse deg inn selv.

Bykle gamle kirke er den eldste og mest spesielle kirka i Setesdal. Den er bygd i rundtømmer og ble bygget i 1619. Den ble blant annet renovert i 1804 og restaurert i 1997. Like ved kirka finner du også et friluftsmuseum med gamle bygninger fra Setesdal.

Byklestigen 5 km sør for Bykle ble benyttet helt fram til det ble vei hit i 1879. Da var den farefull med hest og vogn. Nå kan du gå den 1 km lange stien i fjellsiden på 45 minutter.

Museer og friluftsliv
Straks vi kommer ned i Valle kommune løsner det med langt flere campingplasser og bobilplasser, som er tilgjengelige for tilfeldig passerende.

Rygnestadtunet med røtter fra 1500-tallet finner du i Valle. Foto: Knut Randem.

Ta gjerne turen innom Rygnestadtunet. Dette er et autentisk bygdetun med røtter fra 1500-tallet, som ligger en snau mil nord for Valle sentrum. Det er i dag museum og er åpent daglig i skoleferien. Det er gratis adgang til hovedhuset, men om du vil se mer må du bli med på en guidet omvisning som går hver hele time. Rygnestadtunet er absolutt verd den 2 km korte kjøreturen inn fra rv 9.

På veien videre sørover skal du ta en stans ved Honnevje. Her er det en fin rasteplass, men også tilrettelagt badeplass og vakker utsikt til strykene i Otra. I juli 2020 var deler av området avsperret med varselbånd, og det var neppe tilrådelig å bade på stedet. Otra gikk stri og vannføringen var høy, men uansett er dette et nydelig sted å slå seg ned noen timer.

Ved Honnevje gikk strømmen stri tidlig i juli, men eller er det badeplass her. Foto: Knut Randem.

Setesdalsmuseet
Rygnestadtunet ligger under Setesdalsmuseet, som ligger i Rysstad sør for Valle sentrum. Dagens overnatting ble tilfeldig valgt på grunn av nærheten til museet. Sølvgården feriesenter var mest hotell, restaurant, bar og sølvsmie. Dernest en blandet campingplass med flere frontplasser mot Otra ledige for tilfeldige gjester.

Et av tablåene på Setesdalsmuseet som viser bunadbruk i ulike sammenhenger. Foto: Knut Randem.

Setesdalsmuseet huser i sommer tre utstillinger. En permanent utstilling med bunader fra Setesdal satt sammen i tematiske tablåer for hverdagsliv, konfirmasjon og bryllup for å nevne noen. Det er også fast utstilt gjenstander fra dalen. I tillegg er det i sommer en utstilling av strikketradisjoner samlet av Annemor Sundbø og en utstilling av malerier av Grete Swahn. Begge står ut sommerferien, men etter 15. august bør du sjekke setesdalsmuseet.no for å se aktuelle utstillinger. Der finner du også informasjon om andre bygdemuseer oppover og nedover dalen.

Naturopplevelser
På vei nedover langs vassdraget skal du ta deg en stans på nok en pen og velholdt rasteplass. Denne gang ved Storestraum. Her finner du et gammelt sluseanlegg, som det ikke lenger er behov for takket være reguleringen av vassdraget. Veien går nå også over en nyere bro på stedet.

Storestraum med det gamle sluseanlegget. Foto: Knut Randem.

Langs den fire mil lange Byglandsfjorden er det flere badeplasser med fine sandstrender eller bading fra svaberg.

I Bygland ligger dampbåten Bjoren. Den tar folk ut på tur et par dager i uka. Så om du har sansen for gamle dampbåter er dette en fin stans uansett om du skal være med på cruise eller se på den ved kai.

DS Bjoren er Bylandsfjordens eget dampskip. Foto: Knut Randem.

Langs denne innsjøen ligger også Neset camping, som er en firestjerners campingplass. Dette er en stor og rommelig plass med to avdelinger ved sjøen reservert primært for bobiler. Men om du vil breie deg litt mer er du velkommen til å benytte andre deler av campingplassen.

Dersom du synes campingplassene – og bobilplassene – på Sørlandet har blitt for grådige så ta turen opp i Setesdalen. Her får du faktisk mye mer for pengene. Bedre plass er det også, men du må ofre saltvannet.

Aktivitet for store og små
I Evje finner du campingplassen med navnet TrollAktiv. En opplevelsespark med aktiviteter for barn i alle aldre. Klatrepark der du henger oppe i trærne og muligheter for rafting som passer for hele familien. Blir dette for heftig for deg kan du jo gå mineralstien i Evje eller overnatte i Mineralparken i Hornnes, som har gode plasser for bobiler.

Selv ganske små barn eller unge tenåringer fikk seg korte rafteturer ved Evje. Foto: Knut Randem.

Vår siste stans i Setesdalen var ved Kilefjorden. Flere campingplasser ble forkastet ettersom det ofte blir litt stusselig å ligge innimellom spikertelt for en natt. Vi endte opp på Kilefjorden camping. En liten og enkel naturbasert campingplass, som nylig har anlagt egne plasser for bobiler. Vi valgte å ligge litt nærmere vannet og følte oss nesten som på fricamping.

Ved Kilefjorden var det nesten som fricamping. Foto: Knut Randem.

Hele veien gjennom Setesdal er det to ting som slår deg. De mange bygdemuseene og de mange turmulighetene. Eller du kan fiske, gå i elgpark eller leie kajakk, sykkelbåt eller robåt. Og ikke minst, her er det god plass.

Setesdalen er ikke så lang, men du kan også kjøre inn i den fra flere kanter. Suleskarvegen skal være en opplevelse i seg selv, men det må bli en annen gang.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *