Dagbøter for uforsikret bil

Selv om bobilen står godt plassert bak ei snøfonn skal den forsikres. Foto: Knut Randem.

Fra 1. mars får du et gebyr på kr 150 for hver dag bobilen er uten forsikring. Gebyret går til dekning av kostnader ved skader påført av uforsikrede biler.

Alle som eier et registrert kjøretøy er forpliktet til å ha gyldig forsikring. Det gjelder enten det benyttes eller ikke. Det er bilansvarsloven som fastslår at alle registrerte biler skal ha ansvarsforsikring som dekker skader på andres kjøretøy eller eiendom. Den skal også dekke eventuelle personskader på alle som er involvert i en ulykke, skriver Trafikkforsikringsforeningen.

Det er Trafikkforsikringsforeningen som krever inn gebyrene. I tillegg kreves trafikkforsikringsavgiften (tidligere årsavgift) inn for de aktuelle dagene. Dersom gebyret og trafikkforsikringsavgiften ikke betales, vil det til slutt gå til rettslig inkasso, skriver foreningen på sin hjemmeside.

Det er ulovlig å benytte kjøretøyet uten gyldig trafikkforsikring. Hvis det skjer en ulykke, kan eier av uforsikret kjøretøy bli straffet og holdt økonomisk ansvarlig for skader som oppstår. Et uforsikret kjøretøy vil kunne bli avskiltet på stedet ved en kontroll, slår foreningen fast.

Dersom du er usikker på forsikringsstatus på ditt kjøretøy, kan du sjekke status for ditt kjøretøy her (ekstern lenke).

I 2017 var over 3 prosent av alle forsikringspliktige kjøretøy i Norge uforsikret. I Sverige, som har hatt en tilsvarende gebyrordning siden 1970-tallet, er i følge Trafikkforsikringsforeningen under 1 prosent av kjøretøyene uforsikret.

Gebyrordningen ble vedtatt av Stortinget i desember. Inntektene fra gebyrordningen vil gå til å dekke skader forvoldt av uforsikrede og ukjente kjøretøy. Gebyrordningen trer i kraft fra 1. mars 2018.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *