DAB+ blir framtiden

Med en slik glassantenne eller en takantenne skal du få gode mottaksforhold om jordingen er god. Foto: Digitalradio Norge AS.

Statsråder antydet at feil montasje er årsak til dårlig mottak av DAB-radio. En glassantenne eller en takantenne skal gi gode mottaksforhold. Foto: Digitalradio Norge AS.

Etter de siste dagers kaos i Stortinget om slukkingen av FM-båndet måtte fire statsråder fra Høyre og Frp til Stortinget for å forsikre om at det er trygt å starte slukkingen av FM-båndet om en måned. Så sent som i 2015 var det enighet i Stortinget om overgangen til DAB+ som framtidig radioteknologi.

Det var i 2011 Stortinget vedtok et teknologiskifte fra FM til DAB. Tumultene i høst startet da Senterpartiet tidligere i høst ba om utsettelse av stengingen av FM-båndet fordi de var bekymret for om dekningen i DAB-nettet var god nok. Frp i Stortinget kom på banen for sent til å få sitt forslag om å stanse slukkingen med i behandlingen i Kulturkomiteen. Deres forslag kom derfor opp som et løst forslag i plenum. Dette fikk også Arbeiderpartiet til å stille spørsmål ved slukkingen. De ba alle berørte statsråder komme til Stortinget og forsikre om at beredskap og sikkerhet var tilstrekkelig ivaretatt i DAB-nettet.

Alle hull tettes
– Regjeringen er forpliktet til å følge opp Stortingets vedtak fra 2011, uavhengig av partiboks, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) i følge Aftenposten.

– Hvis du gjør målinger i dag så vil du finne hull, men i henhold til slukkingsplanen så skal dette være på plass. Når utbyggingen er ferdig over hele landet vil derfor dekningen langs veiene og i tunneler være minst like god som på FM, sier Solvik-Olsen.

Også justisminister Anders Anundsen (Frp) og fiskeriminister Per Sandberg (Frp) forsikret om at sikkerheten er ivaretatt. Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har også forsikret om at innføringen av DAB+ er i rute.

– Den største utfordringen er knyttet til radiomottaker i bil. Slik vil det være i en overgangsfase og det må vi ta på alvor, men det skyldes teknologiskiftet i seg selv, sa Anundsen i Stortinget.
Både Solvik-Olsen og Helleland gikk langt i å forklare misnøye med dekningen med feil montasje av adapter eller antenne.

Arbeiderpartiet valgte etter statsrådenes forsikringer å støtte regjeringens plan for slukking av FM-nettet. Senterpartiet fikk ikke medhold i sitt krav om en midlertidig utsettelse. Frps stortingsrepresentanter støttet ikke sine egne statsråder og stemte for Ib Thomsens (Frp) forslag om å ikke slukke FM-båndet.

Slukkingen av FM-nettet går dermed som planlagt, men etter forslag fra SV skal gjennomføringen overvåkes nøye.

Det ville kostet 200 millioner kroner ekstra i året å holde FM-nettet i drift ved siden av DAB+.

Les også: Hvordan få DAB-radio i bobilen?
Les også: Usikkerhet om DAB og FM-slukking

Del dette med andre:

  1 comment for “DAB+ blir framtiden

  1. Det blir nok nettradio via mob når FM tier i bilen. Et mye bedre tilbud på stasjoner og dekning!

    Hjemme går det på nettradio via wifi.

    DAB+ kan de bare ha for meg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *