Campingplassen fikk 4 stjerner

I 2019 vedtok bystyret i daværende Mandal kommune å finne nye leietakere til Sjøsanden camping. Nå har den fått fire stjerner.

– Et av kriteriene var at vi skulle ha en fire stjerners camping, og oppgradering av sanitærforhold og bygninger. Jeg må si at jeg i dag er imponert av den jobben som Top Camp har gjort. De har levert på det de lovet, sier Lindesnes-ordfører Even Tronstad Sagebakken (Ap), her i samtale med investor Thorstein Berg.

Interessen var overraskende stor. Valget falt på campingkjeden Top Camp, som var den aktøren som lovet å investere mest i å oppgradere campingplassen.

Kommunens eiendomsselskap, Halse Eiendom, fikk oppgaven med å finne leietaker. Fire tilbud kom inn, og i desember 2019 valgte kommunen å inngå en 40-årsavtale med Top Camp.

I 2020 ble Mandal kommune slått sammen med Lindesnes kommune.

Et helt nytt servicehus med både baderom og familierom, med til sammen 25 toaletter og dusjer sto ferdig i sommer.

Top Camp forpliktet seg til en investeringsramme på 50 millioner kroner de neste ti årene, pluss 15 millioner kroner på sanitæranlegg innen 2023. I tillegg måtte campingkjeden gå inn med 21,6 millioner kroner for å ta over eksisterende bygg og anlegg.

Resepsjonsbygget er også helt nytt.

Fire stjerner
I begynnelsen av juli var det overrekkelse av plakett med fire stjerner til Top Camp Sjøsanden. Ordfører Even Tronstad Sagebakken fra Lindesnes kommune var med på overrekkelsen. Han sier at de fra kommunens side er veldig fornøyde med det som har skjedd på plassen, og at investeringsforpliktelsene allerede er oppfylt.

Daglig leder Grethe Gjertviksten tar mot gjestene i et flunke nytt resepsjonsbygg, som også har butikk. Og selv har hun kontorer på toppen.

– Et av kriteriene var at vi skulle ha en fire stjerners camping, og oppgradering av sanitærforhold og bygninger. Jeg må si at jeg i dag er imponert av den jobben som Top Camp har gjort. De har levert på det de lovet, sier ordfører Even Tronstad Sagebakken (Ap) til Bobil og Caravan Magasinet.

Reagerte på trefelling
Han har selv vært og sett at campingplassen har oppgradert byggene og leilighetene, bygd helt nytt resepsjonsbygg, og et helt nytt servicehus med gode sanitærforhold. Her finner man flere rom med lukkede toaletter, dusjrom og egne familierom.

– Vi ønsker å vise fram kommunen vår på sitt beste, og når vi har fått en så bra campingplass som vi har nå, så betyr det mye for turismen her i Lindesnes kommune, slår ordfører fast, men alt har ikke gått helt knirkefritt erkjenner han.

– Vi har sluppet sola inn, sa investoren. Et større område har blitt bedre drenert, er asfaltert, og oppstillingsplassene har fått grønn plen.

I mars 2021 kom det reaksjoner på at Top Camp fjernet mange trær fra campingplassen, og det fikk en forening som heter Furulundens venner til å reagere. De var redd for hva som ville skje med skogen rundt campingområdet.

Må tåle litt diskusjon
– Campingplassen ligger i et område som mange av innbyggerne i kommunen har og har hatt et nært forhold til i mange år, men flertallet i kommunestyret var tydelig på at skal vi få til et løft på campingplassen så må vi også være villige til å forandre litt på området, sier ordfører Even Tronstad Sagebakken, som altså er krystallklar på at campingkjeden har levert både som forventet og i tråd med ønskene fra kommunen.

Campingplassen har både hoppepute, lekehus og flere forskjellige lekeapparater.

– Vi må alltid tåle litt diskusjon i et samfunn, Når folk nå går forbi og ser det som har skjedd på området så tror jeg de tenker at dette har blitt et utrolig flott campingområde, sier ordføreren.

Han forteller at han selv traff på mange lokale barnefamilier da han gikk forbi lekeplassen inne på campingområdet, og han har sett at mange bruker både stranden, bademulighetene og turløyper inne på campingområdet.

– Vi har også familierom med dusj og toalett. Sjekk de fine veggene, smiler daglig leder Grethe Gjertviksten.

Tildelt fire stjerner
Det var leder for campingavdelingen i NHO Reiseliv, Jan-Henrik Larsen, som tok fram det gjeve grønne skiltet med hvit skrift etter omvisning på campingplassen.

– Dette får dere for de dere har gjort det så bra her. Nå er vi endelig i mål med fasiliteter som tilsier fire stjerner. Det er moro å se hvordan Sjøsanden har klart å reise seg fra det som det var, og fram til nå, sa Larsen under overrekkelsen.

Og endelig kunne leder hos campingavdelingen til NHO Reiseliv, Jan-Henrik Larsen ta fram det gjeve skiltet, og gi det til daglig leder Grethe Gjertviksten og investoren Thorstein Berg.

Han forteller at han også var på campingplassen da Top Camp startet, har sett forandringene, og la til at dette har blitt utrolig bra og trakk fram hele området som har fått seg et realt løft.

Et område har fått helt nye asfalterte og gressbelagte oppstillingsplasser for bobiler og campingvogner. I tillegg er området drenert, terrenget løftet og trær fjernet for å få mere sollys til gjestene.

Mandal fortjener dette
– Mandal med den beliggenheten stedet har fortjener dette. Det som jeg kanskje er mest stolt av er at nå har vi sola inn, sa investor Thorstein Berg, som sammen med en rekke investorer har investert i campingplasser.

Restauranten har også fått et løft, og for å feire fire stjerners camping serverte Grethe og Thorstein kake på gjestene.

Mannen, som opprinnelig er fra Hallingdal, startet sin «campingkarriere» med å investere i campingplassen i hjembygda. Senere har det blitt flere campingplasser i Norge. For vi kan i tillegg til Sjøsanden og Hallingdal nevne at «campingrepertoaret» også består av Top Camp-plassene Mjøsa, Bogstad, Ekeberg, Onsakervika, Grimstad, Rustberg, Mosjøen og Havblikk.

Hatt en god dialog
Under overrekkelsen av fire stjerner la investoren ikke skjul på at han er stolt over det han ser når han rusler rundt på campingplassen i Mandal, og han hyller kjedens ansatte, som gjør det mulig å se slike forandringer som man nå kan se det har blitt.

– Det beste av alt er at Furulundens Venner også nå er venner med oss, og det mesterstykket er det daglig leder Grethe Gjertviksten her på campingplassen som har gjort. De skulle ta oss for hvert tre vi tok, men vi har gitt Sjøsanden sol og fantastisk kvalitet, sa investor Thorstein Berg, som selv også er styreleder i kjeden.

Det er fortsatt mange trær igjen, men på mange oppstillingsplasser slipper sola til.

Ser daglig folk fra byen
– Vi har hatt en god dialog med dem, kvitterte daglig leder hos Top Camp Sjøsanden, Grethe Gjertviksten, og bekreftet at de i dag har blitt enige. Også hun både ser fra kontorvinduet sitt, og møter ute på plassen daglig folk fra stedet, som også bruker området på campingplassen.

– Vi er stolte, og det er viktig at det vi gjør også er i samarbeid med kommunen. Vi ønsker også å ha en campingplass som også befolkningen her også kan være stolt av, sier Thorstein Berg.

– Å bli en firestjerners campingplass betyr veldig mye både for de som driver campingplassen og gjestene som er her. For de får jo et produkt som er veldig bra i forhold til mange andre steder både i Norge og Europa, sier Jan-Henrik Larsen fra NHO Reiseliv.

Om noen lurte på hvorfor plassen heter Sjøsanden.

Flere gjester og liggedøgn
– Vi ser at når man bygger nytt og utvider campingplasser på denne måten så får man både flere gjester og flere liggedøgn, fortsetter han.

Ifølge ham indikerer fire stjerner hvilke tilbud man får på campingplassen, og forklarer at en fire stjerners campingplass kanskje er de stedene som er best for barnefamilier.

– Her blir det tilrettelagt mye for barnefamilier, slår Larsen fast. Også daglig leder fra kjeden sentralt, svensken Olle Aulin som tidligere har fartstid fra Thon Hotel, var representert.
– Det siste tilskuddet vi har på campingplassen er et helt nytt sanitæranlegg. Den har til sammen 25 toaletter og dusjer. Så dette er en stor dag for Top Camp, sier også Aulin.

Og til slutt kom skiltet opp på veggen. Det sørget vaktmester Leif Gjertviksten for mens Thorstein Berg selv holdt skiltet.

Et felles prosjekt
– Vi har ambisjoner og mål om å fortsette å oppgradere de gjenstående oppstillingsplassene på campingplassen, sier Aulin.

Også kona til investoren Thorstein Berg var med til Mandal, også hun tar gjerne selv i et tak og hjelper til der det trengs.

– Vi var med på å pusse opp restauranten. Det var et fantastisk arbeid og veldig gøy. Vi har hjulpet mye til både her i Mandal og i Hallingdal.
Dette er et felles prosjekt kan du si, smiler Kari Berg, som bekrefter at det har gått veldig mange timer til det som etter hvert har blitt til mange campingprosjekter.
– Men sånn er det bare, smiler hun.

Tekst og foto: Bjørn Egil Jakobsen, BoCM

Artikkelen er tidligere publisert i Bobil- og Caravanmagasinet
Del dette med andre:

  7 comments for “Campingplassen fikk 4 stjerner

 1. Fin omtale, men mangler hva det koster å bruke camping plassen ?
  Tror det er MEGET viktig med priser som gjør vi velger campingplasser isteden fri camping / parkeringsplasser.
  Vi som kjører bobil har alt, trenger plass å parkere med / uten strøm, tømme toalett og vann.

  • Kommentar
   Helt enig, det jeg tror att det hele er oppbygd på bisnis for vi som camper og er mest miljøvennlige må betale dyrt.
   Da blir det som jeg har opplevd med dem som camper er det blitt altfor dyrt.
   Det viser seg att alle turister og andre campere.
   Camper på fricamping der det er billigst.

 2. Dødfødt med disse variable prisene, som settes ut fra etterspørsel. Gir intrykk av en grådighetskultur. Bre med oppgradert sanitær mm., men sats på at folk har råd til å komme tklbake.

 3. Vi har hatt bobil i mange år og elsker campingplasser med gode faciliteter. Gjerne restaurant, underholdning og nærhet til sentrum. Har også «alt» inkludert solpanel og annet som gjør oss uavhengig av strøm. Liker likevel helst campingplasser. Så hva er problemet med at det koster litt. Jeg tror dere «fricampere» gjerne må slutte å kritisere campingplasser som dere jo egentlig ikke vil være på allikevel. Det er flott med med initiativ og nye oppgraderte campingplasser.

  • Det er fint med campingplasser men de som også har beregnet å ta imot bobiler burde ha priser som varierer ut fra bruk av fasiliteter. Vil man bruke dusj/toaletter så får man betale for det. Men jeg ser ikke nødvendigheten av å betale for ting jeg ikke bruker/har behov for.

   • Til info: Om du ikke ønsker å bruke fasilitetene som sanitæranlegg osv. som campingplassene har og betale for det så er det jo bare å la være å reise dit. Problemet er løst.
    Bruk parkeringsplasser for bobiler som det er mange av og ta med vann/møkk og tøm der kommunen har opplegg for dette. Bare stopp denne klaginga om at bobileiere skal ha alt gratis fordi vi kjører med dass og vann i bilen.
    Hva med båter – skal vi forlange å betale mindre der også siden vi har med do/vann og kan lage mat selv.

 4. Campingplassen har blitt flott og det er en glede å se utviklingen/ arbeidet som er lagt ned. Har selv ett nært forhold til Mandal og Sjøsanden. Pr.idag delt inn i 2 deler hvor den ene delen stiller med asfaltert plass og gress til bord/stoler – Inger trær som tar sol. Nye flotte sanitæranlegg som alle har gleden av. Varierende priser etter hvor man vil ligge og hvor stor plass man ønsker. Men etter min mening kanskje litt høy på nye delen i den beste del høysesongen, men forståelig om man tenker på oppgradering som er gjort.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *