Camping på museum

Kontraster også på 50-tallet. Fiat 500 med matchende vogn, og Mikafa reisemobil fra 1959. Luksuriøs bobil med takterrasse og V8 motor fra BMW. Kostet 50.000 DM, Fiaten kostet 3000.

Idylliske Bad Waldsee sørvest i Bayern er absolutt verdt et besøk. Ikke minst for oss campinginteresserte. Her ligger nemlig Hymers hovedkvarter med tilhørende museum.

Erwin Hymer (1930-2013) var langt fra den første som begynte å bygge campingvogner, men han regnes som en av de viktigste for utviklingen av camping på hjul. Ikke minst når det gjelder bobiler. I dag er Hymer-gruppen en av de største aktørene innen camping i Europa. Hymer tar også godt vare på historien, og to år før sin død kunne han åpne døren til sitt eget museum. 6000 m2 som tar oss gjennom historien fra de første campingvognene på 30-tallet frem til dagens modeller.

Hymers første bobil, Hymer Caravano, bygd i 1961 på basis av en Borgward B611 kassebil. Kun tre biler ble bygd før Borgward gikk konkurs. Men grunnlaget for bygging av bobiler var lagt.

Muséet er bygd i to etasjer og de besøkende blir ledet via en kjørebru opp i andre etasje for et historisk tilbakeblikk på camping i ulike verdensdeler. Her finner vi de første enkle campingvognene i finér, små vogner i aluminium, luksuriøse bobiler fra 60-tallet og kreative selvbygg. Det er interessant å gå rundt og se utviklingen innen camping. På mange måter har det ikke skjedd den store utviklingen. Grunntanken er lik, med en kasse som inneholder sitte- og soveplasser samt koke- og vaskemuligheter. Men opp gjennom årene har både biler og vogner blitt mer praktiske og komfortable.

Etter de første bobilene på Borgward-basis skulle det gå 10 år før det ble seriemessig bobilproduksjon hos Hymer. Her er en delintegrert Hymermobil 550 fra 1973.

Erwin Hymer Museum er et levende museum for hele familien. Foruten de utstilte objektene kan man se filmer og få et innblikk i hvordan campinglivet var i tidligere tider. Det er også en restaurant der man kan få deg et godt måltid før man drar videre. Vi anbefaler også en tur innom den store butikken lengre oppe i gata. Der kan man beskue de fleste av dagens modeller av campingvogner og bobiler, og handle litt i den store tilbehørsbutikken.

Tekst og foto: Olav Barhaugen, Bobil- og Caravanmagasinet (BoCM)

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *