Byfolk er lite bekymret for viltpåkjørsler

62 prosent i de mest spredtbygde strøkene oppgir at de er bekymret for viltpåkjørsler, viser en landsomfattende undersøkelse Kantar har utført for NAF.

Ryddet sideterreng og godt vedlikeholdte veier kan redusere risikoen for at et møte med hjortevilt får et alvorlig utfall, mener NAF. Foto: NAF

På landsbasis oppgir 20 prosent at de er bekymret for å møte vilt. Men i de mest spredtbygde områdene i landet er det hele 62 prosent som oppgir at de er bekymret for å møte på vilt langs veiene. Jo mindre sentralt folk bor, jo høyere er bekymringen, viser NAFs Trafikantbarometer 2021.

– Politikerne må ta folks bekymring på alvor og øke vedlikeholdet av veiene. Dette inkluderer å rydde sideterreng og sikre krysningspunkter for vilt, sier Camilla Ryste i NAF.

Risikoen er høy hele året, og størst på høsten
Tall fra SSB viser at det er om høsten det blir påkjørt flest elg, hjort og rådyr her i landet. I fjor ble 7 700 hjortevilt påkjørt og drept på norske veier. Og det er på europa- riks- og fylkesveiene det skjer flest slike ulykker.

– Smale, svingete veier og tett skog er faktorer som gjør det vanskeligere å stoppe dersom elgen kommer. Vi ser at i fylker som Innlandet og Møre og Romsdal, der det både er mye dårlig vei og mye vilt, er det flere som er bekymret, sier Ryste.

Om du kjører på vilt skal du varsle politiet og sikre skadestedet.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *